Λιβύη: Στρατηγική ήττα Χάφταρ στην Τρίπολη, στην Τουρκία ο Αλ Σάρατζ

Λιβύη: Στρατηγική ήττα Χάφταρ στην Τρίπολη, στην Τουρκία ο Αλ Σάρατζ
Βομβαρδισμοί στη Λιβύη (φωτογραφία αρχείου) ASSOCIATED PRESS

Οι δυνάμεις που στηρίζει η Τουρκία στη Λιβύη έφτασαν σε μεγάλη νίκη απωθώντας το στρατό του Χάφταρ από την Τρίπολη. Συνάντηση Αλ Σάρατζ-Ερντογάν στην Τουρκία.

Τον πλήρη έλεγχο της Τρίπολης ανέκτησαν οι δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας που ενισχύονται με Σύρους μισθοφόρους που πληρώνει η Τουρκία.

Οπως ανακοίνωσαν, ο στρατός της GNA, ελέγχει πλέον το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Λιβύης και έχουν απωθήσει τις δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ και των συμμάχων του (μεταξύ αυτών και Ρώσων μισθοφόρων).

Επίσημο σχόλιο από το στρατό του Χάφταρ δεν υπάρχει, ωστόσο ανώνυμες πηγές που πρόσκεινται στο στρατάρχη τόνισαν ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ έχουν εγκαταλείψει την πρωτεύουσα και υποχωρούν συντονισμένα προς την ανατολική Λιβύη.

Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας Φαγέζ Αλ Σάρατζ έσπευσε να μεταφέρει ο ίδιος τα νέα της νίκης στον κυριότερο σύμμαχό του, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αυτό το λόγο ταξίδεψε στην Τουρκία όπου επίκεται επίσημη συνάντηση των δύο αντρών.

Απεσταλμένοι της κυβέρνησης στάλθηκαν και στη Ρωσία και αυτό έχει τη δική του σημασία.

Ως γνωστόν η συμμαχία της Λιβυκής κυβέρνησης με την Τουρκία εγκαινιάστηκε με τις συμφωνίες για τη θάλασσα και τις οριοθετήσεις σ’ αυτήν που υπεγράφησαν μεταξύ των δύο πλευρών τον Νοέμβριο και τις οποίες η Ελλάδα (αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωσης) δεν τις αναγνωρίζουν και τις χαρακτηρίζουν άκυρες και παράνομες.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οι ειρηνευτικές συνομιλίες που προτείνει ο ΟΗΕ αναμένεται να αρχίσουν από άλλη βάση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version