Λουτρό αίματος στη Γάζα: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 500 τραυματίες από ισραηλινά πυρά

Διαδηλωτές στη Λωρίδα της Γάζας
Διαδηλωτές στη Λωρίδα της Γάζας AP

Δώδεκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στη διάρκεια διαδηλώσεων στη λωρίδα της Γάζας

Τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και Ισραηλινών στρατιωτών κοντά στον φράχτη ασφαλείας, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ένας από τους νεκρούς ήταν 16 ετών και οι περισσότεροι από τα θύματα πυροβολήθηκαν, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές που εκτιμούσαν τον αριθμό των τραυματιών στα 500 πρόσωπα μέχρι το μέσον του απογεύματος.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως οι στρατιώτες του έκαναν χρήση «μέσων για την καταστολή των διαδηλώσεων και πυρών κατά των κυριότερων υποκινητών» και πως ορισμένοι από τους διαδηλωτές «έβαλαν φωτιά σε ελαστικά και εκσφενδόνισαν πέτρες» στον συνοριακό φράχτη και εναντίον στρατιωτών.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία κατά μήκος του φράχτη για «τη μεγάλη πορεία της επιστροφής», ενός κινήματος διαμαρτυρίας που αναμένεται να διαρκέσει έξι εβδομάδες για να απαιτήσει το «δικαίωμα επιστροφής» των Παλαιστινίων προσφύγων και να καταγγείλει τον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού εκτίμησε στους 17.000 τον αριθμό των Παλαιστινίων που συμμετείχαν σήμερα σε συγκεντρώσεις σε «έξι σημεία» στη λωρίδα της Γάζας.

«Η μεγάλη πορεία της επιστροφής» ξεκίνησε με την ευκαιρία της «Ημέρας της γης» στη μνήμη των έξι Αράβων Ισραηλινών που σκοτώθηκαν στις 30 Μαρτίου 1976 στη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάσχεση εδαφών από το Ισραήλ. Οι Άραβες Ισραηλινοί είναι απόγονοι των Παλαιστινίων που παρέμειναν στην περιοχή μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Πηγή: 

ΑΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Παλαιστίνη
SHARE:

24Media Network