Λουτρό αίματος στο Παρίσι. Ένοπλοι σκότωσαν 12 άτομα στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo

default image

Τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία περιοδικού στο Παρίσι. Τουλάχιστον 12 νεκροί. Το περιοδικό είχε δημοσιεύσει στο παρελθόν σκίτσα του Μωάμεθ προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις (Pics). Σε ύψιστο συναγερμό η περιοχή.

Αιματηρή επίθεση σημειώθηκε γύρω στις 11.30 το πρωί της Τετάρτης στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι. Τρεις ένοπλοι ντυμένοι στα μαύρα εισέβαλαν κρατώντας Καλάσνικοφ και εκτοξευτήρα ρουκετών και εκτέλεσαν εν ψυχρώ 12 ανθρώπους.

Μεταξύ των θυμάτων είναι ο διευθυντής του περιοδικού και 3 ακόμη διακεκριμένοι σκιτσογράφοι, 8 συνολικά εργαζόμενοι, ένας καλεσμένος στα γραφεία και τρεις αστυνομικοί. Για την ακρίβεια, οι τρομοκράτες σκότωσαν 10 άτομα μέσα στα γραφεία, και δύο ακόμη αστυνομικούς με τους οποίους διασταύρωσαν πυρά βγαίνοντας από το κτίριο.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, 10 είναι μέχρι στιγμής οι τραυματίες, οι τέσσερις από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Πρόκειται για μια ενέργεια χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του γαλλικού Τύπου.

Οι δράστες δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί, ενώ σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας είναι σε εξέλιξη από το απόγευμα προκειμένου να βρεθούν και να συλληφθούν οι αδίστακτοι δολοφόνοι που εγκατέλειψαν το αυτοκίνητό τους στα βορειοανατολικά του Παρισιού.

Σε ύψιστο συναγερμό, στο επίπεδο “συναγερμός για επίθεση”, κηρύχθηκε η περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία της κυβέρνησης. Για την ακρίβεια η κυβέρνηση ενεργοποίησε σχέδιο κατά της κρίσης σε επίπεδο αντιτρομοκρατίας και όλη η διοίκηση βρίσκεται σε επαγρύπνηση.

Στο παρελθόν, το περιοδικό είχε δημοσιεύσει σατυρικά σκίτσα του Μωάμεθ, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

Δείτε ακόμα: Βίντεο από τη στιγμή των πυροβολισμών στο Παρίσι

Σοκάρουν οι μαρτυρίες

“Τρεις άνδρες με μαύρες κουκούλες και οπλισμένοι με καλάσνικοφ εισέβαλαν στο κτίριο. Λίγα λεπτά μετά ακούσαμε πυκνά πυρά”, είπε ο μάρτυρας Μπενουά Μπρενζέ, προσθέτοντας ότι άνθρωποι έφευγαν τρέχοντας από το κτίριο.

“Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις της τάξης” ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα. Σύμφωνα με μια αστυνομική πηγή που επικαλέστηκε τις μαρτυρίες των αυτόπτων, οι δράστες φώναξαν “πήραμε εκδίκηση για τον προφήτη”.

Οι αιματηρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις σε γαλλικό έδαφος τα τελευταία 40 χρόνια

“Άκουσα πυρά, είδα τους μασκοφόρους να φεύγουν με αυτοκίνητο. Ήταν τουλάχιστον πέντε” είπε ο Μισέλ Γκολντεμπέργκ, το γραφείο του οποίου βρίσκεται στον ίδιο δρόμο με το Charlie Hebdo, στην οδό Νικολά Απέρ.

Ένας άλλος μάρτυρας, ο Μπρινό Λεβεγιέ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι άκουσε “περίπου τριάντα πυροβολισμούς επί δέκα λεπτά”.

“Πρόκειται για σφαγή”, δήλωσε δημοσιογράφος του σατιρικού περιοδικού.

Διαβάστε περισσότερες μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες

Σε ένα βίντεο που τράβηξε ένας μάρτυρας από τη στέγη ενός κτιρίου, το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της δημόσιας τηλεόρασης France Televisions, ακούγεται εξάλλου ένας άνδρας να φωνάζει “Αλλάχ Άκμπαρ” (Ο Θεός είναι μεγάλος).

Δείτε ακόμα: Βίντεο από τη στιγμή των πυροβολισμών στο Παρίσι

Φεύγοντας από τον τόπο της επίθεσης οι ένοπλοι πυροβόλησαν έναν αστυνομικό. Στη συνέχεια έβαλαν στο στόχαστρο έναν οδηγό και παρέσυραν έναν πεζό, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν εικόνες και βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης όπου φαίνονται καθαρά οι δύο δράστες. Σοκάρει το ντοκουμέντο της εν ψυχρώ εκτέλεσης  ενός αστυνομικού.

Δείτε ακόμα: Βίντεο σοκ από την εν ψυχρώ εκτέλεση του αστυνομικού

Η επίθεση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ οι Γάλλοι χρήστες του διαδικτύου με το hashtag #JeSuisCharlie (Είμαι κι εγώ Τσάρλι) οργάνωσαν συγκεντρώσεις αλληλεγγύης ενάντια στην τρομοκρατία και την κατάφωρη επίθεση απέναντι στην ελευθερία του Τύπου. Την ίδια ώρα τα μέσα ενημέρωσης Radio France, Le Monde και France Television ανακοίνωσαν πως θα θέσουν στη διαθεσιμότητα της Charlie Hebdo και της δημοσιογραφικής της ομάδας, κάθε τεχνικό μέσο ώστε το έντυπο να συνεχίσει να εκδίδεται.

#JeSuisCharlie, με ένα στόμα μια φωνή “ουρλιάζει” το Twitter

 

Στο τελευταίο τεύχος της, η εφημερίδα σατίριζε στο πρωτοσέλιδό της τις “προβλέψεις του μάγου Ουελμπέκ: το 2015 θα χάσω τα δόντια μου… Το 2022 θα τηρήσω το Ραμαζάνι”. Το αμφιλεγόμενο βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα, που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει την άνοδο στην εξουσία ενός μουσουλμανικού κόμματος το 2022. Μέχρι στιγμής πάντως δεν είναι σαφές εάν η επίθεση αυτή έχει κάποια σχέση με το σατιρικό δημοσίευμα.

Το Charlie Hebdo είχε δεχτεί επίθεση με βόμβες μολότοφ τον Νοέμβριο του 2011, όταν δημοσίευσε στο εξώφυλλό του ένα σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ. Το τελευταίο tweet της εφημερίδας, σήμερα το μεσημέρι, ειρωνευόταν τον Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του μεγάλο μέρος του Ιράκ και της Συρίας.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί χτύπησαν τα γραφεία του Charlie Hebdo

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έσπευσε αμέσως στον τόπο της τραγωδίας, όπου κατήγγειλε την τρομοκρατική επίθεση χαρακτηρίζοντάς την “πράξη ασύγκριτης βαρβαρότητας”.

Εκτός από τους 12 νεκρούς, άλλοι τέσσερις άνθρωποι νοσηλεύονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, διευκρίνισε ο πρόεδρος κάνοντας έκκληση στους Γάλλους να επιδείξουν “εθνική ενότητα”.

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως έξι εταιρίες σεκιούριτι και κινητές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν προβλεφθεί ως ενίσχυση στην ασφάλεια της γαλλικής πρωτεύουσας. “16 κινητές μονάδες ασφαλείας είναι επιφορτισμένες στο Παρίσι και τα περίχωρα. Άλλες δυνάμεις βρίσκονται επίσης καθ’ οδόν ή σε επιφυλακή” σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο εσωτερικών.

Ο δικηγόρος της εφημερίδας: Ζούμε 8 χρόνια κάτω από την απειλή

Μιλώντας στα ΜΜΕ ο Ρισάρ Μαλκά, δικηγόρος της εφημερίδας, δήλωσε σοκαρισμένος. “Έχω φίλους τραυματισμένους και άλλους που διέφυγαν. Αντιλαμβάνεστε την κατάσταση στην οποία βρίσκομαι. Εδώ και οκτώ χρόνια ζούμε κάτω από την απειλή, αλλά όλο αυτό δεν μοιάζει σε τίποτα με τους βάρβαρους που ήρθαν με τα καλάσνικοφ” αναφέρει και συμπληρώνει. “Οι απειλές ήταν μόνιμες από την δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ. Πρόκειται για μια εφημερίδα που υπερασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία όλων μας και σήμερα, δημοσιογράφοι και απλοί σκιτσογράφοι το πλήρωσαν αυτό πολύ ακριβά”.

Στο μεταξύ, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι αρχές βρήκαν το μαύρο αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν οι δράστες, στην οδό Μο, με την αστυνομία να έχει αποκλείσει την περιοχή.

Το τελευταίο σκίτσο του δολοφονημένου Γάλλου σκιτσογράφου ήταν για την Ελλάδα

O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κήρυξε την Πέμπτη «ημέρα εθνικού πένθους» στη Γαλλία κι επανέλαβε την έκκλησή του για ενότητα στην χώρα μετά την επίθεση που διαπράχθηκε εναντίον των γραφείων της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 11 στο Παρίσι.

«Το καλύτερο όπλο μας, είναι η ενότητά μας. Τίποτα δε μπορεί να μας διχάσει, τίποτα δε μπορεί να μας χωρίσει» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ενός σύντομου διαγγέλματος προς το έθνος που αναμεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας. Οι σημαίες στα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες για ένα διάστημα 3 ημερών, γνωστοποίησε ο Ολάντ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα