Μακελειό στο Τέξας: Κουβέντα από τους Ρεπουμπλικάνους για περιορισμό της οπλοκατοχής – “Φταίει η ψυχική ασθένεια”

Μακελειό στο Τέξας: Κουβέντα από τους Ρεπουμπλικάνους για περιορισμό της οπλοκατοχής – “Φταίει η ψυχική ασθένεια”
Διαδήλωση για τον περιορισμό της οπλοκατοχής AP

Ακόμα και μερικές ώρες μετά το μακελειό του Ουβάλδε, οι Ρεπουμπλικανοί δεν βρήκαν να πουν κάτι συγκεκριμένο για την ανάγκη περιορισμού της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

Μπορεί όλος ο πλανήτης να έχει παγώσει από το αποτρόπαιο έγκλημα στο Ουβάλδε του Τέξας όταν 18χρονος σκότωσε εν ψυχρώ 19 παιδιά και 2 δασκάλους σε σχολείο, οι Ρεπουμπλικάνοι όμως δεν βρήκαν να πουν έστω μία λέξη για τον περιορισμό της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό το πνεύμα της ομιλίας του Μιτς ΜακΚόνελ στη Γερουσία την Τετάρτη, λίγες ώρες μετά τη μαζική δολοφονία αθώων. Για τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο Σώμα, όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο γεγονός ότι ο νεαρός δολοφόνος ήταν μανιακός. Καμία άλλη εξήγηση δεν χωρά σ’ αυτό το έγκλημα.

“Αυτός ο εξοργισμένος νεαρός αυτός ο μανιακός σκόρπισε τον όλεθρο” τόνισε χαρακτηριστικά ο έμπειρος πολιτικός ο οποίος διέκρινε ότι η ψυχική ασθένεια είναι η βασική αιτία γι’ αυτές τις επαναλαμβανόμενες τραγωδίες επί αμερικανικού εδάφους.

Οσο και αν ακούγεται απίστευτο, ο ΜακΚόνελ δεν βρήκε κάτι να πει για την πρόσβαση που είχε ο δολοφόνος στα όπλα η οποία ειδικά στην πολιτεία του Τέξας είναι κάτι απίστευτα εύκολο. Και αναφερόμαστε σε όπλα υψηλής ισχύος και προηγμένης τεχνολογίας τα οποία μπορούν να σκοτώσουν μαζικά.

Σύμφωνα με το νέο νόμο για την οπλοκατοχή που ισχύει στην εν λόγω πολιτεία από τον Σεπτέμβριο του 2021 όποιος πολίτης του Τέξας στις ΗΠΑ κατέχει πυροβόλο όπλο, μπορεί να το φέρει δημόσια χωρίς ειδική άδεια και χωρίς να έχει εκπαιδευτεί σχετικά. Μπορεί δηλαδή να πηγαίνει για ψώνια, στο σινεμά ή σε ένα εστιατόρια κουβαλώντας μαζί του και το όπλο!

Το γεγονός ότι ο εν λόγω νόμος καλύπτει τους πολίτες από 21 ετών και πάνω δεν αλλάζει ουσιαστικά την κουβέντα γιατί σε μία κοινωνία που ένας 21χρονος μποεί να φέρει ελεύθερα όπλο, άνετα μπορεί να το κάνει και ένας 18χρονος, όπως αποδείχθηκε στην τραγική υπόθεση της Πέμπτης.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ούτε καν ελέγχο ιστορικού για όσους χρησιμοποιούν όπλα δεν θέλουν. Οπως τόνισε ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο σε συζήτηση που είχε με ρεπόρτερ του CNN “οι εκτεταμένοι έλεγχοι ιστορικού δεν θα έλυναν κανένα πρόβλημα” γιατί, όπως υποστηρίζει ο Ρούμπιο “στο τέλος της ημέρας αυτός που ήθελε να διαπράξει ένα τέτοιο έγκλημα θα το έκανε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο”.

Μιλάμε για κυνισμό ο οποίος συμπληρώθηκε και με την απαραίτητη “νομική” δόση: “Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφαιρέσουμε δικαιώματα για τους νομοταγείς πολίτες”. Ολοι βέβαια είναι νομοταγείς πριν σκοτώσουν με το όπλο τους για πρώτη φορά.

Οσον αφορά τον Τζο Μπάιντεν περιορίζεται σε διαπιστώσεις. Στο τελευταίο του tweet γράφει ότι “είναι άρρωστο οι κατασκευαστές όπλων να επιβάλλον ένα επιβάλλουν ένα επιθετικό μάρκετινγκ για επιθετικά όπλα που τους αποφέρει τα μεγαλύτερη κέρδη. Για όνομα του Θεού, να έχουμε το θάρρος να σταθούμε απέναντι σ’ αυτόν τον κλάδο”.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται στο Λευκό Οίκο για 15 μήνες ενώ ήταν για οκτώ χρόνια αντιπρόεδρος του προέδρου Ομπάμα. Δεν έχει πράξει και πολλά προς το παρόν στην κατεύθυνση του περιορισμού, έστω, της οπλοκατοχής…

Ο Μπάιντεν θα τιμήσει πάντως την Τετάρτη τη δεύτερη επέτειο από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Η τελετή για τον Φλόιντ αναμενόταν να είναι μια ήρεμη εκδήλωση μνήμης σε κλίμα συμφιλίωσης, μέσα σε μια αίθουσα του Λευκού Οίκου, με την παρουσία των οικογενειών θυμάτων αστυνομικής βίας μαζί με εκπροσώπους της αστυνομίας.

Αλλά η σφαγή στο Ουβάλντε θα είναι στο μυαλό όλων όταν ο Μπάιντεν υπογράψει ένα διάταγμα που περιγράφεται ως «ιστορικό» από τις υπηρεσίες του, για να πλαισιώσει πιο αυστηρά τις ενέργειες των ομοσπονδιακών αρχών επιβολής του νόμου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχεδιάζει να επισκεφθεί την πόλη του Τέξας πιθανότατα το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version