Μακελειό στο Τέξας: Η συζήτηση για την οπλοκατοχή άνοιξε, τα μεγάλα εμπόδια παραμένουν

Μακελειό στο Τέξας: Η συζήτηση για την οπλοκατοχή άνοιξε, τα μεγάλα εμπόδια παραμένουν
Λίγα λουλούδια για τους αδικοχαμένους AP

Ο μαζικός φόνος 21 ανθρώπων (εκ των οποίων τα 19 ήταν μικρά παιδιά) αλλάζει μια για πάντα τη συζήτηση για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ. Ουδείς όμως γνωρίζει αν αυτό θα είναι αρκετό για ουσιώδεις αλλαγές.

Mπορεί μέσα από μία αποτρόπαια μαζική δολοφονία που στοίχισε συνολικά τη ζωή σε 21 ανθρώπους (εκ των οποίων τα 19 παιδιά) να προκύψει κάτι θετικό για την αμερικανική κοινωνία;

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δεν είναι εύκολη σε καμία περίπτωση. Την ίδια ώρα όμως γίνεται σαφές ότι στις ΗΠΑ η συζήτηση για την οπλοκατοχή και τα όρια ανοχής σ’ αυτήν έχει ανοίξει για τα καλά. Αγνωστο βέβαια το που θα καταλήξει, όμως μετά από το μακελειό στο Τέξας δύσκολα πια οι υπέρμαχοι της οπλοκατοχής μπορούν να αρθρώσουν πειστικό λόγο.

Το προσπαθούν πάντως. Οπως έκαναν οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία την Τετάρτη όταν διατύπωσαν τη θεωρία ότι για το μακελειό ευθύνεται η ψυχική ασθένει από την οποία έπασχε ο μακελάρης χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στην εύκολη πρόσβαση σε όπλα της αρεσκείας του.

Ακόμα όμως και έτσι, με τους Ρεπουμπλικάνους (αλλά και κάποιους από τους Δημοκρατικούς) να ισχυρίζονται ότι η οπλοκατοχή αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των Αμερικανών, η οργή πολλών δεν μπορεί να κρυφθεί. Η αντίδραση του προπονητή των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς Στιβ Κερ, ο οποίος τρέμοντας και κλαίγοντας, απαίτησε επιτέλους μία λύση σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, έκανε το γύρο του κόσμου και συγκλόνισε εκατομμύρια πολίτες.

Σε θεωρητικό επίπεδο λύση δραστική (ισχυρίζεται πως) θέλει και ο Τζο Μπάιντεν. Ομως ο πρόεδρος των ΗΠΑ που εκλέχθηκε με βασική προεκλογική υπόσχεση την ενίσχυση του κράτος δικαίου στην Αμερική, αντιμετωπίζει πολύ συγκεκριμένα προβλήματα. Δεν μπορεί να επιβάλλει πλήρως τα θέλω του νομοθετικά και ξέρει καλά ότι οι εταιρίες όπλων θα αντιδράσουν σε οποιαδήποτε προσπάθεια μείωσης της επιρροής τους στην αμερικανική κοινωνία. Γιατί; Διότι είναι πάρα πολλά τα λεφτά, πάνω αλλά και κάτω από το τραπέζι.

Νησίδες αντίστασης πάντως θα υπάρξουν, ήδη ξεφυτρώνουν και παίρνουν χρόνο στα μεγάλα ΜΜΕ της Αμερικής. Ο Μπέτο O’ Ρουρκ, μια μορφή των Δημοκρατικών του Τέξας, διέκοψε τη συνέντευξη Τύπου του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη σήμερα για το μακελειό με τους 21 νεκρούς, εκ των οποίων 19 παιδιά, στο δημοτικό σχολείο της μικρής πόλης Ουβάλντε.

Πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Πολιτεία του Τέξας και υποψήφιος κυβερνήτης έναντι του νυν κυβερνήτη Γκρεγκ Άμποτ, ο O’ Ρουρκ διαβεβαίωσε ότι το δράμα ήταν “προβλέψιμο” και επέκρινε τον Ρεπουμπλικανό ότι δεν έκανε τίποτα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μπέτο Ο’ Ρουρκ σηκώθηκε όρθιος και διέκοψε τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρούσε ο κυβερνήτης του Τέξας φωνάζοντας: “Δεν κάνετε τίποτα!”.

Ο O’ Ρουρκ άρχισε να φωνάζει στους συγκεντρωμένους αξιωματούχους αφότου ο ‘Αμποτ ολοκλήρωσε την περιγραφή των πόρων ψυχικής υγείας που είναι διαθέσιμοι σε όσους επλήγησαν από το μακελειό.

Ο δήμαρχος της Ουβάλντε, που ήταν παρών στην αίθουσα, απάντησε στον Ο’ Ρουρκ με σειρά ύβρεων κατά του Δημοκρατικού και λέγοντάς του ότι “ξεπέρασε τα όρια”.

Ακόμα όμως και σε τέτοιου είδους ακτιβισμούς οι απογοητεύσεις δεν λείπουν. Ο Ο’ Ρουρκ αποδοκιμάστηκε από το πλήθος. Και που; Στο Τέξας, στην πολιτεία στην οποία έλαβε χώρα το μακελειό της Τετάρτης και η οποία βέβαια είχε ψηφίσει νέο νόμο για την οπλοκατοχή τον περασμένο Σεπτέμβρη. Ο νέος νόμος έκανε ακόμη πιο εύκολη την κατοχή όπλου στην πολιτεία.

Τα συντηρητικά αντανακλαστικά μεγάλης μερίδας της κοινωνίας των ΗΠΑ είναι εδώ. Οι άνθρωποι που επαναστατούν με το δικαίωμα στην άμβλωση αλλά θεωρούν ότι οι 21 νεκροί ενός μακελειού είναι μάλλον μία παράπλευρη απώλεια που οφείλεται μόνο στην ψυχοπαθολογία του δράστη μπορούν να υπολογιστούν σε δεκάδες εκατομμύρια. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν εκλέχθηκε κατά λάθος πρόεδρος το 2016…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα