Μακρόν: Κρίσιμο τηλεφώνημα στην Αθήνα για τη Βόρεια Κορέα

Μακρόν: Κρίσιμο τηλεφώνημα στην Αθήνα για τη Βόρεια Κορέα
Emmanuel Macron, France's president, listens to Alexis Tsipras, Greece's Prime minister, during a meeting at Maximos Mansion, in Athens, Thursday, Sept. 7, 2017. Macron arrives in Greece on a two-day official visit expected to focus on Greece's financial crisis. (Yorgos Karahalis/Pool photo via AP) AP

Ενα ιδιαίτερα σημαντικό τηλεφώνημα για το φλέγον θέμα της Βόρειας Κορέας δέχθηκε από τον Κινέζο ομόλογό του ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε σήμερα τη Γαλλία να συμβάλει στη διευθέτηση της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, μετέδωσε η κινεζική τηλεόραση.

«Η Κίνα ελπίζει πως η Γαλλία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο για να ηρεμήσει η κατάσταση και να επαναληφθεί ο διάλογος» για το βορειοκορεατικό ζήτημα, δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με το δημόσιο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Όπως είχε δηλώσει ήδη μερικές ώρες νωρίτερα στη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, ο κινέζος πρόεδρος επανέλαβε πως η χώρα του επιθυμεί «την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου». «Το κορεατικό ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί παρά μόνο με ειρηνικά μέσα, με τον διάλογο και διαβουλεύσεις», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κινεζική τηλεόραση, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η Γαλλία παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην κορεατική χερσόνησο και είναι έτοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Κίνα για να επιτευχθεί μια διευθέτηση του ζητήματος αυτού.

Η Κίνα και η Γαλλία είναι αμφότερες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο οι ΗΠΑ κατέθεσαν ένα νέο σχέδιο κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, μετά την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η χώρα αυτή την Κυριακή. Το σχέδιο αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Το σχέδιο αυτό υποστηρίζεται από τη Γαλλία και τη Βρετανία. Οι ΗΠΑ θέλουν να ψηφισθεί τη Δευτέρα, όμως η Ρωσία όπως και η Κίνα επιμένουν στον διάλογο με τη βορειοκορεατική εξουσία και υπογραμμίζουν πως η επιβολή νέων κυρώσεων δεν θα αρκέσει για να τερματισθεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

Οι Σι και Μακρόν δεν αναφέρθηκαν στο ζήτημα των κυρώσεων, σύμφωνα με το CCTV.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα