Μαραθώνια συνάντηση Κέρι με Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ

default image

Ο  Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Τζον Κέρι είχαν μαραθώνια συνάντηση στην οποία συζήτησαν για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, την επανάληψη της οποίας επιδιώκει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Νετανιάχου και ο Τζον Κέρι συζήτησαν κεκλεισμένων των θυρών επί σχεδόν τέσσερις ώρες, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης ήταν κατ’ ιδίαν στη διάρκεια “δείπνου εργασίας” σε μεγάλο ξενοδοχείο της Δυτικής Ιερουσαλήμ.

“Είχαν μια παραγωγική συνομιλία, διεξοδική και σε βάθος για τη σημασία της προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας”, σχολίασε αμερικανός αξιωματούχος προσθέτοντας ότι ο Κέρι έχει επαναλάβει την “καθοριστική δέσμευσή του να συνεργαστεί με όλες τις πλευρές υπέρ της λύσης των δύο κρατών (του ισραηλινού και του παλαιστινιακού) που θα συμβιώνουν δίπλα δίπλα με ειρήνη και ασφάλεια”.

Ο Κέρι πραγματοποιεί την πέμπτη επίσκεψή του στην περιοχή μετά την ανάληψη των καθηκόντων τον Φεβρουάριο, σε μια προσπάθεια να φέρει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι οποίες έχουν παγώσει από τον Σεπτέμβριο του 2010.

Οι δύο άνδρες αναμένεται να ξανασυναντηθούν σήμερα το απόγευμα στην Ιερουσαλήμ μετά την συνάντηση του Κέρι με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στο Αμάν. Ο Κέρι είχε διαβουλεύσεις χθες με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας για την ειρηνευτική διαδικασία και την συριακή κρίση.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες δήλωσε από την πλευρά του πως ελπίζει στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων προειδοποιώντας ότι η εγκατάλειψη της λύσης των δύο κρατών θα θέσει “σε κίνδυνο τον εβραϊκό και δημοκρατικό χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ”.

Από παλαιστινιακής πλευράς ο Ταϊσίρ Χαλέντ, στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ζήτησε από τις ΗΠΑ να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση επί του Ισραήλ για να σταματήσει την εποικιστική του δραστηριότητα εκτιμώντας ότι “η αμερικανική μεροληψία πρέπει να σταματήσει”.

Ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ κατήγγειλε χθες την “ισραηλινή ατιμωρησία”, την επομένη της έγκρισης από την κυβέρνηση Νετανιάχου της ανέγερσης 69 κατοικιών σε εβραϊκό οικισμό και κατεχόμενης και προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Ο Νετανιάχου ζητεί διαπραγματεύσεις “χωρίς όρους” προβαίνοντας μόνο σε “κινήσεις καλής θέλησης” όπως η απελευθέρωση παλαιστίνιων κρατουμένων ή μερικό πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας.

Ωστόσο οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι, λαμβάνοντας υπόψη την επιφυλακτικότητα για τις πιθανότητες επιτυχίας της αποστολής του Κέρι, η καθεμιά από τις δύο πλευρές φροντίζει κυρίως να επιρρίψει στην άλλη την ευθύνη της αποτυχίας των αμερικανών προσπαθειών.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα