Μαρίν Λεπέν: Οι αρχές της ζητούν να εξεταστεί από ψυχίατρο

Μαρίν Λεπέν: Οι αρχές της ζητούν να εξεταστεί από ψυχίατρο
Η πρόεδρος της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρί Λεπέν στο γαλλικό κοινοβούλιο στο Παρίσι. AP

Η υπόθεση διάδοσης μηνυμάτων βίας σε βάρος της επικεφαλής της ακροδεξιάς στη Γαλλία θέλει να φέρει την Λεπέν στην πόρτα του ψυχιάτρου.

Την έντονη αντίδραση της προέδρου του Εθνικού Κινήματος (Rassemblement National) Μαρίν Λεπέν προκάλεσε η απόφαση των δικαστικών αρχών να της επιδώσουν κοινοποίηση με την οποία της ζητούν να περάσει από ψυχιατρικό έλεγχο το συντομότερο δυνατό. Η επικεφαλής της εθνικιστικής δεξιάς ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να επισκεφθεί τον ψυχίατρο, όπως της συστήνεται από τις αρχές.

Η Μαρίν Λεπέν κατηγορείται για διασπορά σκληρών εικόνων μίσους και βίας από τον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter το 2015. Η πολιτικός είχε αναπαράγει εικόνες τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους να εκτελούν αιχμαλώτους, τον Δεκέμβριο του 2015, με την ίδια να ισχυρίζεται πως προέβη στην εν λόγω ενέργεια προκειμένου να καταδείξει την αγριότητα του ισλαμιστικού γκρουπ.

«Είναι ασύλληπτο. Αυτό το καθεστώς αρχίζει πραγματικά να προκαλεί τον φόβο» σχολιάζει η ίδια στο twitter, όπου και δημοσίευσε την κλήτευση των αρχών, που της ζητούν να παρουσιαστεί ενώπιον ψυχιάτρου για την υπόθεση. «Πίστευα πως είχα δικαίωμα να κάνω ότι θέλω: Αλλά όχι! Η “δικαιοσύνη” με υποβάλλει σε ψυχιατρικό έλεγχο, επειδή κατήγγειλα τις αγριότητες του Daesh (ισλαμικό κράτος στη Συρία)! Ως πού θα φτάσουν;” πρόσθεσε η ίδια στο σχόλιό της.

Η κίνηση της δικαιοσύνης όμως προκάλεσε την αντίδραση και του ηγέτη της αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσό, ο οποίος εξέφρασε την διαφωνία του. «Διαφωνώ κάθετα με την “ψυχιατροποίηση” μιας πολιτικής απόφασης. Η κυρία Λεπέν είναι πολιτικά υπεύθυνη των πράξεών της, που είναι πολιτικές. Ως εκ τούτου, όλα τα μέσα δεν είναι ούτε θεμιτά, ούτε αποδεκτά μόνο και μόνο προκειμένου να υποχωρήσει η ακροδεξιά» σχολιάζει ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας (France Insoumise).

Διαφωνώ κάθετα με την “ψυχιατροποίηση” μιας πολιτικής απόφασης. Η κυρία Λεπέν είναι πολιτικά υπεύθυνη των πράξεών της

Δικαστικές πηγές αναφέρουν πως η πρόκειται για τυπική διαδικασία. Άτομα που διώκονται, μεταξύ άλλων, για «διάδοση βίαιων μηνυμάτων» θα πρέπει να υποβληθούν πριν την τελική ετυμηγορία σε ιατρικό έλεγχο. «Από τη στιγμή που η διαδικασία εγγράφεται στον ποινικό κώδικα, ο ανακριτής δεν είχε επιλογή, είναι υποχρεωτικό» σχολιάζει νομικός που ειδικεύεται στο ηλεκτρονικό έγκλημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version