Μαρτυρία Έλληνα από το σημείο μηδέν: Γολγοθάς για 180 διασωθέντες του Norman Atlantic

default image

Μιλήσαμε με Έλληνα διασωθέντα από το Norman Atlantic. "Είμαστε εγκλωβισμένοι, δεν ξέρουμε πότε θα επιστρέψουμε στην Ελλάδα" 

Μεσοπέλαγα βρίσκονται για δύο περίπου 24ωρα περισσότεροι από 180 διασωθέντες του Norman Atlantic, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στο ιταλικό πολεμικό πλοίο San Georgio.

Το ελικοφόρο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού βρίσκεται ακόμα στο σημείο μηδέν, όπου ξέσπασε η πυρκαγιά στο μοιραίο επιβατηγό – οχηματαγωγό, αναζητώντας αγνοούμενους, γι αυτό και δεν μετέφερε κατευθείαν τους διασωθέντες στη στεριά, παρατείνοντας την ταλαιπωρία τους.

Το News247 επικοινώνησε με έναν εξ αυτών, ο οποίος επέβαινε στο Norman Atlantic μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά του. Η οικογένεια του κ. Λευτέρη Αραμπατζή, έχει ήδη επιστρέψει στην Ελλάδα. Ο ίδιος, όμως, όπως λέει, νιώθει “εγκλωβισμένος” μεσοπέλαγα και δεν γνωρίζει πότε θα επιστρέψει στο σπίτι του στα Γιάννενα.

“Χωριστήκαμε με την οικογένεια γιατί τα παιδιά και οι γυναίκες έφυγαν πρώτοι από το φλεγόμενο πλοίο. Εγώ ουσιαστικά ήμουν από τους τελευταίους που διασώθηκαν” λέει στο News247 o κ. Αραμπατζής και προσθέτει:

“Είμαι στο San Georgio από το πρωί της Δευτέρας. Εδώ είναι σε εξέλιξη μια επιχείρηση “σκούπα” περισυλλογής ανθρώπων από τη θάλασσα.  Τα ελικόπτερα ψάχνουν ουσιαστικά εκείνους που όταν ξέσπασε η φωτιά πανικοβλήθηκαν και πήδηξαν στη θάλασσα”.

“Έπρεπε όμως πρώτα να φροντίσουν για τη μεταφορά μας στη στεριά. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε τόσα άτομα και να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η επιχείρηση ‘σκούπα’ “.

“Είμαστε ταλαιπωρημένοι. Κοιμόμαστε σε στρώματα σε ένα χώρο που μοιάζει με γήπεδο του μπάσκετ. Οι τουαλέτες είναι λίγες”.

Ο κ. Αραμπατζής λέει ότι οι περισσότεροι από τους 180 διασωθέντες που βρίσκονται έως αυτή την ώρα στο San Georgio είναι Έλληνες.

“Με το που ήρθαμε στείλαμε τα στοιχεία μας στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη. Σήμερα ένας Ιταλός ναύαρχος μας είπε ότι μέχρι το βράδυ θα μας έχουν μεταφέρει στο Πρίντεζι. Ωστόσο δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το πότε θα επιστρέψουμε στην Ελλάδα” λέει.

“Είμαστε εγκλωβισμένοι και δεν ξέρουμε πώς θα μεταφερθούμε από το Πρίντεζι στα σπίτια μας”, προσθέτει, χωρίς όμως να παραλείψει να τονίσει την εξαιρετική δουλειά που έκαναν οι Ιταλοί διασώστες. “Μας φερθήκανε πολύ καλά, μας σώσανε” λέει.

Όλοι διασωθέντες πρέπει να καταθέσουν στις ιταλικές Αρχές για την πυρκαγιά στο Norman Atlantic

Το News247 επικοινώνησε με την ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη, η οποία επιβεβαίωσε ότι οι διασωθέντες θα μεταφερθούν απόψε το βράδυ στο Πρίντεζι.

“Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταφορά 30 ακόμα ατόμων στο πλοίο San Georgio. Όταν ολοκληρωθεί, όλοι μαζί θα μεταβούν στο Πρίντεζι και θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία για να ξεκουραστούν” λέει ο σύμβουλος Τύπου της πρεσβείας κ. Μάμαλος και εξηγεί ότι τα πάντα είναι σε ετοιμότητα για τη μεταφορά τους στην Αθήνα.

Δεν υπάρχει ωστόσο ακριβής εκτίμηση για το πότε θα συμβεί αυτό, καθώς όλοι οι διασωθέντες πρέπει να καταθέσουν στις ιταλικές Αρχές για την πυρκαγιά στο Norman Atlantic στο πλαίσιο των νομικών διαδικασιών που είναι σε εξέλιξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα