Σεισμός, Ιαπωνία: Μαρτυρίες από τον ισχυρό σεισμό

default image

Πανικός και τρόμος κυρίευσε τους κατοίκους στην Ιαπωνία. Οι περιγραφές των ανθρώπων για το σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε είναι συγκλονιστικές

Αν και συνηθισμένοι στις σεισμικές δονήσεις, το χτύπημα του Εγκέλαδου και το τσουνάμι που ακολούθησε προκάλεσε πανικό στους κατοίκους.

Στις συγκλονιστικές περιγραφές των κατοίκων αποτυπώνονται τα συναισθήματα τρόμου που κυριάρχησαν.

“Ήταν ίσως ό,τι χειρότερο έχω ζήσει από τότε που εγκαταστάθηκα στην Ιαπωνία πριν από τουλάχιστον 20 χρόνια”, είπε η δημοσιογράφος του Reuters, Λίντα Σιέγκ.

“Το κτίριο εσείετο για πολύ ώρα και πολλοί άνθρωποι στην αίθουσα ειδήσεων άρπαξαν τα κράνη τους, κάποιοι κρύφτηκαν κάτω από τα γραφεία τους”, συμπλήρωσε.

“Τρομοκρατήθηκα και ακόμα φοβάμαι”, λέει ο 36χρονος Χιντεκάτσου Χάτα, διευθυντής κινεζικού εστιατορίου στην περιοχή Αλασάκα του Τόκιο. “Δεν έχω βιώσει ποτέ τόσο μεγάλο σεισμό”, προσθέτει.

“Ο κόσμος ήταν τρομοκρατημένος. Πολύ σπάνιο, καθώς στην Ιαπωνία οι άνθρωποι είναι συνηθισμένοι στους σεισμούς. Ο σημερινός ήταν πολύ διαφορετικός”, έγραψε στο Twitter ο συνεργάτης του Reuters, Κέι Οκαμούρα.

Ο 27χρονος Ασάγκι Ματσίντα, σχεδιαστής ιστοσελίδων στο Τόκιο, περπατούσε κοντά σε ένα κατάστημα για καφέ όταν σημειώθηκε ο σεισμός. “Οι εικόνες από το σεισμό στη Νέα Ζηλανδία είναι ακόμα πολύ ζωντανές στη μνήμη μου κι έτσι φοβήθηκα πολύ. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι τόσο μεγάλος σεισμός πλήττει το Τόκιο”.

Μετά από το σεισμό, εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Τόκιο και πλήθη συγκεντρώνονταν μπροστά από τις οθόνες των τηλεοράσεων των καταστημάτων για να ενημερωθούν για το σεισμό. Ορισμένοι επιβάτες στον υπόγειο του Τόκιο φώναζαν και αγκάλιαζαν άλλους επιβάτες.

“Έτρεξα έξω από το γραφείο μου. Πανικοβλήθηκα και ξέχασα το κινητό μου τηλέφωνο και τα πράγματά του”, είπε η Άγια Νακαμούρα, υπάλληλος γραφείου στο Τόκιο.

“Βλέπετε αυτό τον γερανό πάνω από αυτό το ψηλό κτίριο υπό κατασκευή; Νόμιζα ότι θα πέσει από το κτίριο γιατί όλα τα κτίρια γύρω μου κλυδωνίζονταν”, περιέγραψε.

“Θυμάμαι που έβλεπα τι είχε συμβεί στο σεισμό του Κόμπε (το 1995) και σκεφτόμουν, ‘τί θα γίνει αν αυτό συμβεί στο Τόκιο;’ Έχω πανικοβληθεί. Δεν θέλω να βγω έξω, γιατί μπορεί να μου πέσει κάτι στο κεφάλι”, λέει ένας 36χρονος διευθυντής καταστήματος για καφέ στο κέντρο του Τόκιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα