Μαύρα σύννεφα στα Βαλκάνια για το προσφυγικό

default image

Το Βελιγράδι θα καταφύγει σε διεθνή δικαστήρια αν η Κροατία κλείσει τα σύνορα με τη Σερβία, λέει ο υπουργός Εργασίας. Η Σλοβενία σταματάει την κυκλοφορία των τραίνων σε συνοριακό σημείο με την Κροατία, 150 μετανάστες "θα επιστραφούν στην Κροατία", λέει η αστυνομία. Οι Σλοβάκοι καταψήφισαν τις ποσοστώσεις

Αν η Κροατία κλείσει τα σύνορά της με τη Σερβία, η τελευταία θα καταφύγει σε διεθνή δικαστήρια, είπε ο Σέρβος υπουργός Εργασίας Αλεξάνταρ Βούλιν, σύμφωνα με τοπικά μέσα.

Χθες οι αρχές της Κροατίας είπαν πως θα μπορούσαν να κλείσουν τα σύνορα με την Σερβία, αν καταφθάσουν ξανά σε μια μέρα χιλιάδες μετανάστες από τη Σερβία.

“Θέλουμε να προειδοποιήσουμε την Κροατία και οποιαδήποτε άλλη χώρα ότι το κλείσιμο διεθνών οδών είναι απαράδεκτο και ότι θα ζητήσουμε την προστασία των οικονομικών και άλλων ενδιαφερόντων μας σε διεθνή δικαστήρια,” είπε ο Βούλιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Tanjug χθες.

Πρόσθεσε ότι αν η Κροατία δεν είναι ικανή να φροντίσει περίπου 6.000 άτομα μόνο, αυτό δεν θα πρέπει να καταστεί απειλή για γειτονικές της χώρες, ή λόγος να μην παράσχει βασικά ανθρωπιστικά δικαιώματα σε πρόσφυγες.

Από την άλλη, η Σλοβενία διέκοψε την κυκλοφορία των τραίνων χθες στην κύρια γραμμή που την συνδέει με την Κροατία, στο συνοριακό σημείο Ντόμποβα, αφού η αστυνομία της σταμάτησε ένα τραίνο που μετέφερε περίπου 150 μετανάστες προς τη χώρα.

“Η υπηρεσία για το επιβατικό κοινό δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή,” επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Αλένκα Ντρένικ.

Νωρίτερα, αστυνομικός εκπρόσωπος στα σύνορα είχε πει για τους 150 μετανάστες, “Θα τους επιστρέψουμε στην Κροατία το συντομότερο δυνατό”.

Το κοινοβούλιο της Σλοβακίας καταψήφισε το σύστημα υποχρεωτικών ποσοστώσεων

Το κοινοβούλιο της Σλοβακίας καταψήφισε σήμερα σχεδόν ομόφωνα το σύστημα ποσοστώσεων για την κατανομή των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλώντας για γρήγορη εφαρμογή μέτρων προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

“Οι βουλευτές του σλοβακικού κοινοβουλίου με 115 ψήφους και 4 αποχές ψήφισαν υπέρ μιας απόφασης που υποχρεώνει την κυβέρνηση να απορρίψει το σύστημα υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την κατανομή παράτυπων μεταναστών στα κράτη μέλη της ΕΕ που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”, ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός RTVS.

Οι Σλοβάκοι βουλευτές κάλεσαν για τη λήψη διεξοδικών, συστηματικών και αποτελεσματικών μέτρων προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν.

Επίσης κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις κύριους διαύλους της παράτυπης μετανάστευσης καθώς και να ενισχύσει την μάχη ενάντια στους διακινητές που φέρνουν τους πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Η Σλοβακία, όπως αρκετές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής προσφύγων, σύμφωνα με τις οποίες θα έπρεπε να υποδεχτεί περίπου 2.300 πρόσφυγες.

Σημειώνεται ότι στις 23 Σεπτέμβρη θα έχουμε Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό.

Η Βουδαπέστη υψώνει νέο φράκτη στα σύνορα με την Κροατία

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ανακοίνωσε άλλωστε την έναρξη κατασκευής φράκτη στα σύνορα της χώρας του με την Κροατία για να εμποδίσει την είσοδο των χιλιάδων προσφύγων που αρχίζουν να εγκλωβίζονται στο κροατικό έδαφος.

Η Βουδαπέστη έχει υψώσει συρμάτινο φράκτη κατά μήκος της μεθορίου με την Σερβία σφραγίζοντας τα σύνορά της και αναγκάζοντας τους χιλιάδες των προσφύγων που κατευθύνονται προς τη βόρεια Ευρώπη να στραφούν προς την Κροατία.

(Με πληροφορίες από: ΑΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα