Μαζί ακόμα και σε πυρηνική επίθεση

default image

Στη δημοσιότητα δόθηκαν ηχογραφημένες συνεντεύξεις της Τζάκι Κένεντι. "Θέλω να πεθάνω μαζί σου" είχε πει στον σύζυγό της την περίοδο της πυρηνικής κρίσης ΗΠΑ-Σοβ. Ένωσης (Vid)

Η σύζυγος του Αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι, Ζακλίν, είχε παρακαλέσει τον σύζυγό της να της επιτρέψει, όπως και στα παιδιά τους, να παραμείνουν στο πλάι του ακόμη και σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης, σύμφωνα με αποσπάσματα συνεντεύξεων που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Τζάκι Κένεντι δηλώνει ότι είχε παρακαλέσει τον σύζυγό της να παραμείνει μαζί με τα δύο μικρά παιδιά τους στο πλευρό του την ώρα που ο κόσμος φοβόταν το ξέσπασμα ενός πυρηνικού πολέμου λόγω της κρίσης που είχε προκληθεί από τους σοβιετικούς πυραύλους στην Κούβα που ήταν στραμμένοι προς τις ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις της Τζάκι προέρχονται από ηχογραφημένες συνεντεύξεις της διάρκειας οκτώ ωρών. Αυτές τις είχε παραχωρήσει στον ιστορικό Άρθουρ Σλέσινγκερ Τζούνιορ το 1964, μερικούς μήνες μετά τη δολοφονία του Τζον Κένεντι το Νοέμβριο του 1963.

“Αν θέλεις, μην με αναγκάσεις να φύγω. Αν κάτι συμβεί, θα μείνουμε όλοι μαζί σου”, είχε πει στον Κένεντι, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, το οποίο θα αφιερώσει ειδική εκπομπή στις συνεντεύξεις αυτές, οι οποίες θα κυκλοφορήσουν στις 14 Σεπτεμβρίου σε βιβλίο και σε CD.

Κι αν δεν υπήρχε αρκετός χώρος στο καταφύγιο του Λευκού Οίκου, η Τζάκι του είχε πει: “Αν θέλεις, θέλω να μείνω στους κήπους αν αυτό συμβεί -ξέρεις τι-, θέλω μόνο να είμαι μαζί σου, θέλω να πεθάνω μαζί σου και τα παιδιά επίσης, περισσότερο από το να ζήσω χωρίς εσένα”.

Η Τζάκι θυμάται επίσης ότι είδε τον σύζυγό της να κλαίει όταν επέστρεψε στο Λευκό Οίκο αφού έμαθε την αποτυχία της απόβασης στον Κόλπο των Χοίρων, 90 ημέρες μετά την άνοδό του στην εξουσία.

Μια απόπειρα αμερικανικής απόβασης στην παραλία αυτή της Κούβας, στις 17 Απριλίου του 1961, είχε καταλήξει σε απόλυτο φιάσκο.

“Επέστρεψε στο δωμάτιο και άρχισε να κλαίει, με εμένα δίπλα του. Βλέπετε, έβαλε το κεφάλι του μέσα στα χέρια του και άρχισε να κλαίει”, είπε η Τζάκι.

Σε άλλο απόσπασμα των συνεντεύξεων αυτών, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, η Τζάκι σημειώνει ότι ο σύζυγός της “ανησυχούσε για τη χώρα” στην ιδέα ότι θα μπορούσε να τον διαδεχθεί ο αντιπρόεδρός του Λίντον Τζόνσον, η οποίος στην πραγματικότητα ολοκλήρωσε τη θητεία του μετά τη δολοφονία του.

Μετά την ηχογράφηση των συνεντεύξεων αυτών, η Τζάκι Κένεντι (1929-1994) είχε ζητήσει τη δημοσιοποίησή τους 50 χρόνια μετά το θάνατό της.

Η δημοσίευσή τους εγκρίθηκε ωστόσο φέτος από την οικογένεια Κένεντι λόγω της 50ης επετείου φέτος της ανόδου στην εξουσία του Τζον Κένεντι, 35ου προέδρου των ΗΠΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα