Μαζικές απελάσεις ρώσων διπλωματών σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Μαζικές απελάσεις ρώσων διπλωματών σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Το ρωσικό προξενείο στο Σιάτλ AP

Συνολικά 14 χώρες της ΕΕ, οι ΗΠΑ και άλλες μεμονωμένα απελαύνουν δεκάδες ρώσους διπλωμάτες ως απάντηση στην επίθεση κατά του Σκριπάλ, κατηγορώντας ευθέως τη Ρωσία

Τον δρόμο που άνοιξε η Βρετανία, η οποία απέλασε πρόσφατα απ’ το έδαφός της 23 ρώσους διπλωμάτες, κατηγορώντας ευθέως τη Μόσχα για την δολοφονική επίθεση σε βάρος του πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ, ακολούθησαν σήμερα μαζικά χώρες της ΕΕ, οι ΗΠΑ και όχι μόνο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι αναμφίβολα θα υπάρξει απάντηση στις απελάσεις, ενώ η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ σχολίασε δηκτικά πως η Βρετανία φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά εκμεταλλεύεται το γεγονός της «αλληλεγγύης» και φορτώνει στους άλλους την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία

Την απέλαση 60 ρώσων διπλωματών και το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ διέταξε σήμερα ο αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε την πρόθεση 14 χωρών της ΕΕ να απελάσουν ρώσους διπλωμάτες, ενώ δεν απέκλεισε τη λήψη επιπλέον μέτρων κατά της Ρωσίας.

Νωρίτερα, Γαλλία και Γερμανία ανακοίνωσαν την απόφασή τους να απελάσουν από τέσσερις ρώσους διπλωμάτες έκαστη. Ήδη το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δώσει εντολή να εγκαταλείψουν την χώρα σε 23 ρώσους διπλωμάτες, ενώ και η ΕΕ έχει ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στη Ρωσία.

Δύο διπλωμάτες θα απελάσει και η Ισπανία, η οποία επανέλαβε την αλληλεγγύη της στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όσους εκείνους έχουν επηρεαστεί.«Από την αρχή, η κυβέρνηση της Ισπανίας θεώρησε την επίθεση που διαπράχθηκε στο Σάλσμπερι με χρήση ενός νευροτοξικού παράγοντα ένα γεγονός εξαιρετικής σοβαρότητας που συνιστά σοβαρό κίνδυνο στη συλλογική μας ασφάλεια και στο διεθνές δίκαιο», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του ισπανικού ΥΠΕΞ.

Η κυπριακή κυβέρνηση ωστόσο είναι μια απ’ τις χώρες που διαχωρίζει τη θέση και όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, η Κύπρος συντάσσεται με τα Συμπεράσματα και τις αποφάσεις της ΕΕ, αλλά δεν προχωρεί σε απελάσεις διπλωματών.«Συγκαταλέγεται (η Κύπρος) στις 14 χώρες, που δεν θα πάρουν τέτοια μέτρα. Αυτή ήταν και η θέση της Κύπρου στην COREPER, ότι συντασσόμαστε, αλλά η χώρα μας δεν είναι σε θέση να πάρει μέτρα για χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας» είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Προδρόμου.

Το θέμα φαίνεται πως προκαλεί διαφωνίες στην Ιταλία. Η απερχόμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση διέταξε και αυτή την απέλαση δύο ρώσων διπλωματών, μια απόφαση που προκάλεσε την οργή της ακροδεξιάς συμμάχου του Σαλβίνι, Τζόρτζια Μελόνι, της ηγέτιδας των Αδελφών της Ιταλίας. Ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, ο επικεφαλής του συνασπισμού της ιταλικής κεντροδεξιάς, επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προχώρησαν σε απελάσεις ρώσων διπλωματών. “Το μποϊκοτάρισμα της Ρωσίας, η ανανέωση των κυρώσεων και η απέλαση διπλωματών δεν επιλύουν τα προβλήματα, τα επιδεινώνουν” έγραψε ο Σαλβίνι σε ένα μήνυμά του στο Twitter.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας γνωστοποίησε επίσης σήμερα ότι θα απελάσει έναν ρώσο διπλωμάτη ως απάντηση στην επίθεση με νευροπαραλυτική ουσία εναντίον του Σκριπάλ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κήρυξε ανεπιθύμητα πρόσωπα δύο ρώσους διπλωμάτες καθώς η δραστηριότητά τους δεν είναι σύμφωνη με το διπλωµατικό καθεστώς. Στην ανακοίνωση του αλβανικού ΥΠΕΞ δεν γίνεται λόγος για την επίθεση εναντίον του Σκριπάλ, όμως ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε νωρίτερα ότι οι απελάσεις έγιναν σε συντονισμό με τις συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ και πως «οι Ρώσοι που έθιξαν το εθνικό συμφέρον θα αποχωρήσουν».

Στην απέλαση ενός ρώσου διπλωμάτη από τα Σκόπια προχωρά επίσης το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, αναφέροντας ότι η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από διαβουλεύσεις με τους συμμάχους και εταίρους της χώρας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και ως ένδειξη αλληλεγγύης στη Μεγάλη Βρετανία και στη Βόρεια Ιρλανδία.

Το Μεξικό καταδικάζει την επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα στο Ηνωμένο Βασίλειο και διατηρεί το δικαίωμα να λάβει μέτρα, όπως την απέλαση διπλωματών, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των ερευνών, υπογράμμισε ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών σήμερα.

Ρωσία: Η Βρετανία φεύγει αλλά φορτώνει στους άλλους την επιδείνωση των σχέσεων

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, υποστήριξε σήμερα ότι η Βρετανία ουσιαστικά επιβάλει στην Ευρώπη την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Όταν η Βρετανία φύγει από την Ε.Ε. τότε τίποτα δεν θα την συνδέει με τις υποχρεώσεις στα πλαίσια της ενιαίας εξωτερικής πολιτικής. Θα είναι ελεύθερο να δρα όπως θέλει. Όμως οι χώρες που μένουν στην Ε.Ε. θα συνεχίσουν να είναι δέσμιες της λεγόμενης αντιρωσικής αλληλεγγύης που τους υπέβαλαν οι Βρετανοί, σημείωσε η εκπρόσωπος.

“Όλα αυτά που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες (απελάσεις, ανακλήσεις κλπ), θα γίνουν εν ονόματι αυτής της περιβόητης αλληλεγγύης. Και θα ήταν ίσως κατανοητό αν συνέχιζε να μένει (σ.σ. η Βρετανία στην ΕΕ). Όμως η Βρετανία φεύγει από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Το διαζύγιο είναι σε εξέλιξη. Δηλαδή, η χώρα φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά εκμεταλλεύεται το γεγονός της «αλληλεγγύης» και φορτώνει στους άλλους την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία, γράφει στο λογαριασμό της στο Facebook η Μαρία Ζαχάροβα.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι αναμφίβολα θα υπάρξει απάντηση στις απελάσεις και διευκρίνισε: Στην υπόθεση αυτή το θέμα δεν είναι ο αριθμός των διπλωματών που απελαύνονται αλλά το λαθεμένο αυτής της απόφασης. Διότι έχουμε πει ότι η αποκαλούμενη «υπόθεση Σκριπάλ» δεν έχει κανένα αποδεικτικό για να σταθεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα