Με ακύρωση της πώλησης των F35 απειλούν οι ΗΠΑ την Τουρκία

Πούτιν και Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντησή τους στην Άγκυρα, Δεκέμβριος 2017
Πούτιν και Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντησή τους στην Άγκυρα, Δεκέμβριος 2017 AP

Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί την Άγκυρα να μην προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S400, που συζήτησαν Πούτιν- Ερντογάν, δηλώνοντας αποφασισμένη να ακυρώσει την πώληση των F35, η οποία θα άλλαζε άρδην τους συσχετισμούς στο Αιγαίο

“Κόκκινη γραμμή” αποτελεί για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις σχέσεις τους με την Άγκυρα η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία.

Παρά τη βούληση Ουάσιγκτον και Βρυξελλών να “καταπιούν” ενέργειες του Σουλτάνου που τους ενοχλούν βαθύτατα, προκειμένου να μην διευκολύνουν την αποχώρηση ή περαιτέρω αποστασιοποίηση της Τουρκίας από την Δύση, η αγορά των S-400 από την Άγκυρα αποτελεί casus belli από την κυβέρνηση Τραμπ.

Η Ουάσιγκτον, μάλιστα, φέρεται αποφασισμένη -όπως σχετικά έχει ενημερωθεί η Αθήνα- να ακυρώσει την πώληση των υπερσύγχρονων F-35 σε περίπτωση που η Άγκυρα, παρά τις προειδοποιήσεις, προχωρήσει -όπως όλα δείχνουν αυτή τη στιγμή- σε αγορά των S-400. Όπως, μάλιστα, βεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, η κυβέρνηση Τραμπ, κάτω από την πίεση και του ΝΑΤΟ δεν “μπλοφάρει” στις απειλές που εξαπολύει, ενώ υπενθυμίζουν ότι η κατασκευάστρια εταιρεία των S-400 “Almaz -Antey Air” περιλαμβάνεται στη λίστα των εταιρειών που στοχοποιούν οι κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία και, συνεπώς, ενδέχεται να υπάρξει επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία!

Η Αθήνα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να μην προχωρήσει η εξαγορά των S-400 από την Τουρκία, αλλά και να μην παραχωρηθούν αν είναι δυνατόν τα F-35 στην Άγκυρα, καθώς κάτι τέτοιο θα αλλάξει άρδην τους συσχετισμούς στο Αιγαίο και θα οδηγήσει τη χώρα μας σε ένα νέο κύκλο εξοπλισμών.

Η χώρα μας, πάντως, προχωρά στην αναβάθμιση των F-16, όπως είχε συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ το περασμένο φθινόπωρο. Η αναβάθμιση κοστίζει 1,25 δισ. ευρώ, ενώ αν υπολογιστεί το ποσό των βιομηχανικών επιστροφών λόγω της συμμετοχής της ΕΑΒ στην αναβάθμιση, υπολογίζεται ότι “θα πέσει” στο 1,1 δισ. ευρώ. Η συμφωνία θα πρέπει να υπογραφεί έως τις 30 Απριλίου που αποτελεί και την καταληκτική ημερομηνία που έχει υπάρξει με τους αμερικανούς. Τέλος η Αθήνα βρίσκεται σε συζήτηση για την αγορά δυο γαλλικών φρεγατών, που θα την καταστήσουν πανίσχυρη στο Αιγαίο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Τουρκία, Ρωσία

ADVERTISING

SHARE: