Με σθένος υπέρ της πολιτικής της στο προσφυγικό, πάει η Μέρκελ στη 'Σούπερ Κυριακή' της Γερμανίας

Με σθένος υπέρ της πολιτικής της στο προσφυγικό, πάει η Μέρκελ στη 'Σούπερ Κυριακή' της Γερμανίας

Εκλογές σε τρία ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, με το ενδεχόμενο αποδυνάμωσής της καγκελαρίου να είναι ορατό

Υπερασπιζόμενη με σθένος την πολιτική που έχει υιοθετήσει στην προσφυγική κρίση, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επιχείρησε να δώσει μία τελευταία ώθηση στην εκστρατεία των υποψηφίων του κόμματός της την παραμονή της «Σούπερ Κυριακής» στη χώρα, όπου θα διεξαχθούν εκλογές σε τρία ομόσπονδα κρατίδια, που υπάρχει κίνδυνος αποδυνάμωσής της.

Το προσφυγικό ζήτημα είναι το σημείο αναφοράς στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις- οι δύο σε κρατίδια της δυτικής Γερμανίας και μία στην ανατολική- και πολλοί είναι οι Γερμανοί ψηφοφόροι που δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το πώς η χώρα τους θα διαχειριστεί αυτήν την κρίση, μπροστά στο ένα και πλέον εκατομμύριο μετανάστες που έφθασαν στην χώρα τους πέρσι.

Οι συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ βλέπουν τα ποσοστά τους να μειώνονται έναντι του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που κερδίζει έδαφος, καθώς εκμεταλλεύεται την ανησυχία του κόσμου στον απόηχο της απόφασης που έλαβε προσωπικά πριν από ένα χρόνο η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης να ανοίξει τα σύνορα της χώρας για τους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τη Συρία για να γλυτώσουν από τον πόλεμο.

«Υπάρχουν καταστάσεις στην ζωή- κι αυτό ακριβώς συνέβη το περασμένο φθινόπωρο- κατά τις οποίες δε μπορείς να συζητάς επί μακρόν για τις αρχές», τόνισε η Μέρκελ, υπερασπιζόμενη την απόφασή της. «Οι άνθρωποι βρίσκονται ξαφνικά εκεί κι έχουν ανάγκη από προστασία» υπογράμμισε σε μια προεκλογική συγκέντρωση του CDU στη Βάδη- Βυρτεμβέργη, ένα από τα τρία κρατίδια που εκλέγουν την Κυριακή νέο κοινοβούλιο.

Έχοντας ήδη εκπροσώπηση σε πέντε από τα 16 ομόσπονδα κοινοβούλια της Γερμανίας, το AfD δείχνει αποφασισμένο να έχει παρουσία και σε άλλα, με συνθήματα στην εκστρατεία του "Ασφαλίστε τα σύνορα! Σταματήστε το χάος του ασύλου!".

Η Μέρκελ σημείωσε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δαπάνησαν πολύ χρόνο συζητώντας για τη συμφωνία με την Τουρκία που ήταν μια λογική, επωφελής λύση.

Στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης - 18ης Μαρτίου, η Μέρκελ θα προσπαθήσει να σφραγίσει  με τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ τη συμφωνία με την Τουρκία, ωστόσο θα πάει αποδυναμωμένη αν το κόμμα της έχει χαμηλές επιδόσεις στις εκλογές.

Στη Βάδη- Βυρτεμβέργη, ένα προπύργιο του κυβερνώντος κόμματος για τουλάχιστον 50 χρόνια προτού περάσει στα χέρια ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία των Πρασίνων και με εταίρους τους Σοσιαλδημοκράτες μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα, ο πρωθυπουργός του κόμματος των Πρασίνων αναμένεται να επικρατήσει του αντιπάλου του, του CDU.

Στη Σαξονία-Άνχαλτ στην ανατολική Γερμανία το CDU αναμένεται να παραμείνει το μεγαλύτερο κόμμα ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο AfD ένα ποσοστό περίπου 19% και να προηγείται των κυβερνητικών εταίρων της Μέρκελ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

Στη Ρηνανία-Παλατινάτο η κατάσταση είναι μάλλον αμφίρροπη.

Σε ερώτηση σχετικά με το πώς προετοιμάζεται για τα αποτελέσματα των εκλογών, η Μέρκελ είπε στη συγκέντρωση του Σαββάτου:«Θα σταυρώσω τα δάχτυλά μου».

Πηγή: Reuters

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία, Μέρκελ
SHARE: