Μεγάλη συγκέντρωση κατά Πούτιν

default image

Νοθεία στις εκλογές καταγγέλλει η αντιπολίτευση στη Ρωσία. Διάσημοι μπλόγκερ της χώρας συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια πορείας. Συνθήματα ενάντια στον Βλαντιμίρ Πούτιν

Δεκάδες μέλη της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και ο Αλεξέι Ναβάλνι, ένας μπλόγκερ που καταγγέλει τη διαφθορά, συνελήφθησαν το βράδυ της Δευτέρας στη Μόσχα ενώ προσπαθούσαν να οργανώσουν μια διαδήλωση διαμαρτυρόμενοι για παρατυπίες στις βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Gazeta.ru περίπου 5.000 άτομα, στην πλειοψηφία τους νέοι, αψήφησαν την καταρρακτώδη βροχή και συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για να διαμαρτυρηθούν για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, την Κυριακή.

Η αστυνομία έκανε λόγο για 2.000 διαδηλωτές και ανακοίνωσε ότι έχουν συλληφθεί περίπου 300 άτομα.

Οι συγκεντρωμένοι αποφάσισαν να κάνουν πορεία μέχρι την έδρα της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής. Αστυνομικοί απέκλεισαν τότε τους δρόμους και έκαναν δεκάδες συλλήψεις, κυρίως στην πλατεία Λουμπιάνκα όπου βρίσκεται η έδρα της FSB (ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας, πρώην KGB).

“Κάθομαι σε μια κλούβα της αστυνομίας”, έγραψε στο Twitter ο Ναβάλνι μετά τη σύλληψή του.

Σύμφωνα πάντα με την Gazeta.ru, έχουν επίσης συλληφθεί ο Ιλία Γιασίν, συνιδρυτής του αντιπολιτευόμενου κινήματος Αλληλεγγύη και ο Ιλία Μπαραμπάνοφ, ένας από τος αρχισυντάκτες του εβδομαδιαίου, αντιπολιτεύομενου έντυπου New Times.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, πολλοί εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης μίλησαν στον πλήθος που κρατούσε πλακάτ με συνθήματα όπως “Οι εκλογές είναι φάρσα”.

“Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τη Ρωσία. Ο Πούτιν και το κόμμα του των κλεφτών και των απατεώνων υπέστησαν συντριπτική ήττα”, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Ρίζκοφ, του αντιπολιτευόμενου κινήματος Παρνάς, στο οποίο απαγορεύτηκε να συμμετάσχει στις εκλογές.

Το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν κατέγραψε μεγάλες απώλειες στις εκλογές, συγκεντρώνοντας ποσοστό 49,35%, δηλαδή 15 μονάδες λιγότερες απ’ ότι στις εκλογές του 2007.

Συγκέντρωση στο κέντρο της Μόσχας οργάνωσε και το Κομμουνιστικό Κόμμα, που ήρθε δεύτερο στις εκλογές με ποσοστό περίπου 20%. Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό Ηχώ της Μόσχας, στη συγκέντρωση αυτή μετείχαν γύρω στα 1000 άτομα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα