Μεγάλη Βρετανία: Μέσα στην ημέρα η παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον

O Μπόρις Τζόνσον AP

Ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται ότι θα υποβάλει τελικά την παραίτησή του από την ηγεσία των Τόρις μετά τις διαδοχικές παραιτήσεις υπουργών του.

Αφού είδε την κυβέρνησή του να φυλορροεί με διαδοχικές παραιτήσεις, ο Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε τελικά να παραιτηθεί και σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζει την επιστολή παραίτησής του.

Μπορεί μέχρι και την Τετάρτη να αρνιόταν πεισματικά να το κάνει, όμως οι νέες εξελίξεις και παραιτήσεις της Πέμπτης φαίνεται ότι δεν του άφησαν άλλα πολιτικά περιθώρια.

Την είδηση επιβεβαιώνει και το bbc το οποίο γνωστοποιεί ότι νέος Πρωθυπουργός θα προκύψει το φθινόπωρο αφού εκλεγεί νέος πρόεδρος στους Τόρις από την εσωκομματική διαδικασία του καλοκαιριού. Mέχρι τότε, ο Τζόνσον θα ασκεί καθήκοντα υπηρεσιακού Πρωθυπουργού.

Ο Τζόνσον βρίσκεται στο τιμόνι της Μεγάλης Βρετανίας 2 χρόνια και 349 ημέρες αντιμετωπίζοντας όλες τις τελευταίες κρίσεις, όχι πολύ επιτυχημένα είναι η αλήθεια.

Ακόμα και στο κόμμα, ο Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπος με τεράστια δυσαρέσκεια. Ηδη την Πέμπτη παραιτήθηκε η αντιπρόεδρος Καρολάιν Τζόνσον.

Δεν είναι λίγοι επίσης αυτοί που επιθυμούν άμεση απομάκρυνση του Τζόνσον από το πόστο του Πρωθυπουργού και αντικατάστασή του από υπηρεσιακό.

Το Παλάτι, τέλος, διέψευσε ότι την Πέμπτη το πρωί έλαβε χώρα οποιαδήποτε επαφή της βασίλισσας Ελισάβετ με τον Τζόνσον.

Ηδη πάντως, όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ στη Μ. Βρετανία, προέκυψε και η πρώτη υποψήφια που δεν είναι άλλη από την Υπουργό Εξωτερικών, Λιζ Τρας η οποία ανέβαλε επαγγελματικό της ταξίδι.

Πρόθεση του Τζόνσον είναι κατά το διάγγελμά του να ανακοινώσει και τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου επιβεβαιώνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την πρόθεσή του να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο μέχρι το φθινόπωρο.

Τι έγινε το πρωί της Πέμπτης

Ο υπουργός της Βρετανίας αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία Μπράντον Λιούις και η υφυπουργός Οικονομικών Έλεν Γουάτελι ανακοίνωσαν σήμερα την παραίτησή τους, καθώς συνεχίζονται οι αποχωρήσεις από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Επιπλέον, την παραίτησή του υπέβαλε και ο υπουργός Ασφαλείας, Ντέμιαν Χιντς αποτελώντας το τρίτο μέλος της κυβέρνησης Τζόνσον που παραιτήθηκε μέσα σε μια ώρα, το πρωί της Πέμπτης.

Σε επιστολή του ανέφερε πως "Δεν θα έπρεπε να είναι αναγκαία η παραίτηση δεκάδων συναδέλφων, όμως για την χώρα μας και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη δημοκρατία, χρειαζόμαστε μια αλλαγή ηγεσίας.

Παραιτήθηκε και ο υπουργός Επιστημών Τζορτζ Φρίμαν

Παράλληλα, παραιτήθηκε και ο υπουργός Επιστημών, Τζορτζ Φρίμαν.

Ο Φρίμαν κατά την αποχώρησή του, τόνισε πως ο πρωθυπουργός λειτούργησε με "έλλειψη διαφάνειας και ειλικρίνειας απέναντι στα μέλη του Κοινοβουλίου"

Ο εν λόγω υπουργός αποτελεί το πεντηκοστό μέλος της κυβέρνησης που παραιτείται.

Παραιτείται ο υπουργός Συντάξεων Γκάι Όπερμαν

Παραιτήθηκε και ο υπουργός Συντάξεων, Γκάι Όπερμαν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ήταν "ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη συμπεριφορά της ομάδας Νούμερο 10 κατά τη διάρκεια των περιορισμών για την Covid-19". Καταφέρθηκε μάλιστα, εναντίον του πρωθυπουργού σημειώνοντας πως "Τα πρόσφατα γεγονότα, έχουν αποδείξει περίτρανα πως αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει με εσάς αρχηγό".

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

24MEDIA NETWORK