Μελέτη καταρρίπτει την άποψη για τα οικονομικά κίνητρα μεταναστών και προσφύγων

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους έγκλειστους μετανάστες/τριες στην Πέτρου Ράλλη (Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής).
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους έγκλειστους μετανάστες/τριες στην Πέτρου Ράλλη (Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής). EUROKINISSI

Την άποψη που υποστηρίζει ότι οικονομικά κίνητρα ωθούν κυρίως τους πρόσφυγες και μετανάστες να εγκαταλείπουν τις χώρες τους κατευθυνόμενοι προς την Ευρώπη δια της Μεσογείου καταρρίπτει ελληνοβρετανική πανεπιστημιακή μελέτη

Aκόμη και δύο χρόνια μετά την έναρξη των μεγάλων μεταναστευτικών ροών υπάρχουν λίγα στοιχεία, σε σχέση με τα αίτια που ωθούν πρόσφυγες και μετανάστες να έρχονται στην Ευρώπη.

"Μία πρόσφατα δημοσιευθείσα μελέτη του Πανεπιστημίου Μίντλσεξ στο Λονδίνο σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι λιγότεροι εξ αυτών άφησαν την πατρίδα τους για οικονομικούς λόγους. Αντιθέτως, το 80% το έπραξαν, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, εξαιτίας του πολέμου και της βίας", γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) η οποία και παρουσιάζει τη μελέτη.

Όπως διευκρινίζει η γερμανική εφημερίδα, στο πλαίσιο της μελέτης ρωτήθηκαν το 2016 περίπου 750 μετανάστες στην Ελλάδα, στη Σικελία και στη Μάλτα, ενώ διενεργήθηκαν περισσότερες από 100 συνεντεύξεις. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, "η πλειοψηφία πήρε τον δρόμο της φυγής εξαιτίας διώξεων, πολέμου και πείνας. Ως συχνότερη αιτία αναφέρθηκε ο πόλεμος. (…) Μόλις το 18% συνολικά δήλωσαν οικονομικά κίνητρα", σημειώνει η FAZ.

Πηγή: Deutsche Welle

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μετανάστες, Πρόσφυγες
SHARE:

24Media Network