Μελβούρνη: Έλληνας έπεσε με αυτοκίνητο πάνω σε πεζούς, σκοτώνοντας 4 ανθρώπους

Μελβούρνη: Έλληνας έπεσε με αυτοκίνητο πάνω σε πεζούς, σκοτώνοντας 4 ανθρώπους

Τέσσερις οι νεκροί από την επίθεση με το αυτοκίνητό του πάνω σε πεζούς στη Μελβούρνη ενός 26χρονου με ιστορικό ενδοοικογενειακής βίας, ναρκωτικών και ψυχικής διαταραχής (Pics + Vids)

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν όταν ένας 26χρονος έπεσε από πρόθεση με το αυτοκίνητό του σήμερα το πρωί πάνω σε πεζούς στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, τη Μελβούρνη.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι το περιστατικό δεν συνδέεται με την τρομοκρατία, ενώ σύμφωνα με κάποια αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης ο δράστης ενδεχομένως να είναι ελληνικής καταγωγής.

Συγκεκριμένα, ο ο ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Αυστραλία, Αλέκο Μάρκελλο, αναφέρει με δημοσίευσή του στο Facebook πως “Ο δράστης της πολύνεκρης δολοφονικής επίθεσης στο κέντρο της Μελβουρνης είναι ο 26χρονος, Ελληνικής καταγωγής Δημήτρης Γαργασούλης.

Είναι χρήστης ναρκωτικών (ICE) και είχε αποφυλακιστεί πριν 6 μήνες. Έχει συλληφθεί, φρουρείται τραυματίας από σφαίρες αστυνομικών, εκτός κινδύνου.

Επισήμως οι νεκροί είναι τρεις αλλά πιθανότατα θα αυξηθεί. 20 οι τραυματίες, αρκετοί σοβαρά, ανάμεσα τους τέσσερα μικρά παιδιά.

Νεκρό είναι κι ένα μωρό που βρισκόταν σε καροτσάκι. Η μητέρα νοσηλεύεται σε κατάσταση ακραίου σοκ.

Ο δράστης έχει παρελθόν βίαιης συμπεριφοράς.”

Ένα από τα θύματα είναι ένα 10χρονο παιδί, ενώ τέσσερα παιδιά, ανάμεσά τους και ένα βρέφος τριών μηνών, διακομίστηκαν στην Βασιλική Παιδιατρική Κλινική της Μελβούρνης, σύμφωνα με εκπρόσωπο του νοσοκομείου.

Η επίθεση σημειώθηκε στις 2μμ τοπική ώρα σε περιοχή με εμπορικά κέντρα κοντά στην Μπερκ και Κουίν Στριτ, στο κέντρο της Μελβούρνης.

Η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον του αυτοκινήτου και τραυμάτισε τον οδηγό στο μπράτσο προτού τον βγάλει από το όχημα και τον συλλάβει. Σύμφωνα με τις αρχές, ο άνδρας αυτός έχει ιστορικό ενδοοικογενειακής βίας, ναρκωτικών και ψυχικής διαταραχής και καταζητείται για επίθεση με μαχαίρι που πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα.


Η αστυνομία τον είχε καταδιώξει νωρίτερα καθώς τον καταζητούσε για ένα επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας και για τροχαίες παραβάσεις.

Ενώ τον κατεδίωκαν και προτού πέσει πάνω στους πεζούς είχε θεαθεί να οδηγεί σπασμωδικά, στη συνέχεια να επιταχύνει και να πέφτει με 60 χιλιόμετρα πάνω σε ανθρώπους που περπατούσαν σε πεζόδρομο με καταστήματα.

Ένα βίντεο από την κάμερα ασφαλείας καταστήματος δείχνει πολλούς ανθρώπους να τρέχουν να βρουν καταφύγιο μέσα σε μίνι-μάρκετ με το αυτοκίνητο να τους ακολουθεί.

“Είδαμε περίπου έξι ανθρώπους να εξοστρακίζονται από το αυτοκίνητο από εδώ και από εκεί. Είδα έναν άνθρωπο να πετιέται στον αέρα σχεδόν μέχρι το ύψος της οροφής του αυτοκινήτου καθώς οι πεζοί ρίχνονταν πάνω σε ένα από τα καταστήματα”, είπε τηλεφωνικώς στο Reuters η 46χρονη Σαρν Μπέιλις.

Η Μπέιλις περιγράφει πως άκουγε τους πεζούς που χτυπήθηκαν από το αυτοκίνητο να ουρλιάζουν και να βαριανασαίνουν.

Έτρεξε προς τις ράγες του τραμ και μαζί με άλλους περαστικούς έδωσε τις πρώτες βοήθειες σε έναν άνδρα που είχε τραυματιστεί βαριά από το αυτοκίνητο.

“Νομίζω ότι ήταν μάταιο σε εκείνη τη φάση. Τα τραύματά του ήταν τόσο βαριά, ήταν μάλλον ο βαρύτερα τραυματισμένος που είδα”.

Βίντεο από έναν αυτόπτη μάρτυρα δείχνει ένα βυσσινί αυτοκίνητο να κάνει κύκλους σε μία διασταύρωση έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Φλίντερς στην κεντρική επιχειρηματική συνοικία της πόλης και ο οδηγός του να φωνάζει στον κόσμο και να κουνάει το χέρι του έξω από το παράθυρο.

Δύο άνθρωποι πλησίασαν το αυτοκίνητο προφανώς προσπαθώντας να το σταματήσουν προτού αναπτύξει ταχύτητα με την αστυνομία να το καταδιώκει.

Η αυτόπτης μάρτυρας Μαρία Κιτστζαπάνον δήλωσε στην εφημερίδα της Μελβούρνης Age ότι η αστυνομία τελικά εμβόλισε το αυτοκίνητο.

“Πιθανώς να υπήρχαν δέκα αστυνομικοί που είχαν περικυκλώσει το αυτοκίνητο αυτού του άνδρα, με τα όπλα τους προτεταμένα και άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου. Στη συνέχεια τράβηξαν κάποιον έξω από το αυτοκίνητο από το κάθισμα του συνοδηγού και μετά κάθισαν πάνω του και οι δέκα”.

Η Μελβούρνη φιλοξενεί το Αυστραλιανό Όπεν, ένα από τα τέσσερα συνολικά τουρνουά Γκραν Σλαμ στο επαγγελματικό τένις, μόλις μερικά τετράγωνα από εκεί όπου σημειώθηκε η επίθεση και είναι γεμάτη με χιλιάδες τουρίστες. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι το τουρνουά τέννις συνεχίζεται κανονικά.

Η Αυστραλία, στενή σύμμαχος των ΗΠΑ, βρίσκεται σε αυξημένο επίπεδο συναγερμού για πιθανές επιθέσεις από ντόπιους ριζοσπαστικοποιημένους από το 2014 και οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι έχουν αποτρέψει αρκετές σχεδιαζόμενες επιθέσεις.

 

Εξάλλου, έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις από “μοναχικούς λύκους”, περιλαμβανομένης μίας επίθεσης με ομηρία σε καφέ του Σίδνεϊ, το 2014, που άφησε πίσω της νεκρούς δύο ομήρους καθώς και τον δράστη.

Το σημερινό περιστατικό προκάλεσε αρχικά φόβους για την πιθανότητα μίας ακόμη τέτοιας επίθεσης. Τον περασμένο χρόνο, σε επιθέσεις που πραγματοποίησε το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιώντας φορτηγά που έπεσαν πάνω σε πεζοδρόμους γεμάτους κόσμο, σε Νίκαια και Βερολίνο, σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα