Μέρκελ κατά Τραμπ: Έχετε υπογράψει την προστασία των προσφύγων

Μέρκελ κατά Τραμπ: Έχετε υπογράψει την προστασία των προσφύγων

Η Καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση του Τραμπ σχετικά με το προσφυγικό, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν υποχρέωση από τις διεθνείς συνθήκες να υποδέχονται πρόσφυγες

“Η αναγκαία μάχη κατά της τρομοκρατίας, δεν δικαιολογεί με κανέναν τρόπο, τη γενίκευση της καχυποψίας απέναντι σε ανθρώπους με βάση την πίστη της, στη συγκεκριμένη περίπτωση τη μουσουλμανική θρησκεία”. Αυτό ήταν το σχόλιο της Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, ενώπιον των δημοσιογράφων, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το διάταγμα Τραμπ που απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε πολίτες επτά διαφορετικών κρατών. Όπως άλλωστε πρόσθεσε, μια τέτοια διάκριση δεν μπορεί να γίνεται ούτε και με βάση τον τόπο καταγωγής κάποιους.

Μάλιστα, όπως φαίνεται από δημοσιεύματα και πληροφορίες της καγκελαρίας, η Μέρκελ φέρεται να εξήγησε στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ τις υποχρεώσεις της χώρας του αναφορικά με το προσφυγικό, στην τηλεφωνική τους συνομιλία. “Η συνθήκη για τους πρόσφυγες επιβάλει στην διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τους πρόσφυγες πολέμου για ανθρωπιστικούς λόγους” σημείωνε την Κυριακή ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθετε: “Όλες οι χώρες που την έχουν υπογράψει (τη συνθήκη) είναι υποχρεωμένες να το πράξουν”.

Να θυμίσουμε πως ο Τραμπ υπέγραψε την Παρασκευή διάταγμα με το οποίο απαγορεύει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών από επτά μουσουλμανικές χώρες, με την αιτιολογία πως αποτελούν σημεία υψηλού κινδύνου για τρομοκρατία. Οι επτά χώρες, Ιράκ, Ιράν, Υεμένη, Σουδάν, Λιβύη Σομαλία και Συρία υφίστανται έτσι έναν τεχνητό αποκλεισμό από τις ΗΠΑ. Δεκάδες υπήρξαν οι αντιδράσεις εντός και εκτός συνόρων, ενώ χάος προκλήθηκε στα αεροδρόμια με πολίτες των εν λόγω χωρών που συνελήφθησαν, ακόμη και αν διέθεταν πράσινη κάρτα και άδεια παραμονής στην Αμερική.

Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως το μέτρο δεν στοχοποιεί τους Μουσουλμάνους και ότι είναι προσωρινό – για τρεις μήνες – προκειμένου να αλλάξουν τα μέτρα ασφαλείας εισόδου στη χώρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα