Μέρκελ: Θέλουμε να μείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Δεν συζητάμε κούρεμα χρέους

default image

Τι δήλωσαν η Καγκελάριος και η επικεφαλής του ΔΝΤ μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο. Να επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα ζητά η Κριστίν Λαγκάρντ (Vid)

Συνέντευξη Τύπου είχαν Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στο Βερολίνο στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκαν και στο ζήτημα της Ελλάδας. Εμμένει το Βερολίνο στην επιθυμία να παραμείνει το ταμείο στο πρόγραμμα, ενώ δεν συζητά θέμα κουρέματος χρέους, σημειώνοντας όμως πως είναι διατεθειμένο να δει άλλους τρόπους ελάφρυνσης.

Μένει το ΔΝΤ, δεν συζητάμε κούρεμα χρέους

“Η Λαγκάρντ και εγώ συζητήσαμε για την Ελλάδα. Θέλουμε να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στη διαδικασία της αξιολόγησης και θέλουμε μια γρήγορη οριστικοποίηση της αξιολόγησης” είπε η Άνγκελα Μέρκελ. Σε ό, τι αφορά το χρέος τόνισε πως “δεν είναι μόνο θέση της Γερμανίας ότι δεν θέλουμε διαγραφή χρέους, αλλά στα πλαίσια της ευρωζώνης νομίζουμε ότι αυτό δεν είναι νομικά εφικτό” συμπληρώνοντας όμως ότι από το καλοκαίρι έχει συμφωνηθεί να βρεθούν άλλες λύσεις ελάφρυνσής του.

Τέλος, για την Αθήνα, η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε πως “και η ελληνική κυβέρνηση έχει πει ότι είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει” το πρόγραμμα και κατέληξε: “Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί που θα θέλαμε”. Πάντως η κα. Μέρκελ αναφέρθηκε και στους τέσσερις θεσμούς, επισημαίνοντας πως πρέπει να βρουν μια κοινή θέση, ώστε να καταλήξει η αξιολόγηση.

Σκοπός η επιστροφή της Ελλάδας στη σταθερότητα

Η Λαγκάρντ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα λέγοντας πως στόχος του είναι να φέρει σταθερότητα στη χώρα, ώστε να παρουσιάσει ανάπτυξη και να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών της. “Χαίρομαι ακούγοντας ότι οι ελληνικές αρχές ανησυχούν για τη βούληση ξένων επενδυτών να επενδύσουν στην Ελλάδα” σημείωσε σχετικά με ερώτηση δημοσιογράφου που παρέθετε δηλώσεις Σταθάκη και συμπλήρωσε: “Αυτό χρειαζόμαστε, να υπάρχει μακροχρόνια βιωσιμότητα. Να ξέρουν οι επενδυτές ότι από οικονομική, φορολογική, νομισματική πλευρά, έχει μέλλον η χώρα. Θέλουμε να βοηθήσουμε, να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα