Μέρκελ: Το Υπουργείο Οικονομικών ήταν το τίμημα για τη συμφωνία με το SPD

German Chancellor and Chairwoman of the German Christian Democratic Party (CDU), Angela Merkel, attends a party's board meeting in Berlin, Germany, Monday, Dec. 18, 2017. (AP Photo/Michael Sohn)
German Chancellor and Chairwoman of the German Christian Democratic Party (CDU), Angela Merkel, attends a party's board meeting in Berlin, Germany, Monday, Dec. 18, 2017. (AP Photo/Michael Sohn) AP

Διατεθειμένη να εξαντλήσει τη θητεία της και να παραμείνει αρχηγός του CDU δηλώνει η γερμανίδα καγκελάριος - Παραδέχθηκε ότι η παραχώρηση του ΥΠΟΙΚ στο SPD ήταν "οδυνηρή"

Να εξαντλήσει την κυβερνητική της θητεία σκοπεύει η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, ενώ δεν τίθεται θέμα παραίτησής της από την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), όπως δήλωσε η ίδια σε συνέντευξή της η οποία θα μεταδοθεί αργότερα απόψε από το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Σύμφωνα με απόσπασμα της συνέντευξης που έχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα, η κυρία Μέρκελ παραδέχεται ότι η παραχώρηση του υπουργείου Οικονομικών στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ήταν "οδυνηρή", αλλά τη χαρακτηρίζει "αποδεκτή", καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα υπήρχε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο το CDU "πλήρωσε το κόστος" για τον νέο "μεγάλο" συνασπισμό, σε μια απόφαση την οποία η ηγεσία του κόμματος έλαβε "πολύ συνειδητά". Στο τέλος η ίδια, ως Καγκελάριος, ανέλαβε την ευθύνη για τον σχηματισμό κυβέρνησης, δήλωσε.

Όπως αποκαλύπτει η κυρία Μέρκελ, η διαπραγμάτευση για την κατανομή των κυβερνητικών θέσεων διήρκεσε περίπου 12 ώρες, ενώ το SPD διεκδίκησε σθεναρά το υπουργείο Οικονομικών από το CDU. Η παραχώρηση του χαρτοφυλακίου έχει προκαλέσει δριμεία κριτική στο εσωτερικό του κόμματος της κυρίας Μέρκελ.

"Θα ήθελα να κρατήσω το υπουργείο, αλλά η πολιτική έχει συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις και ένας υπουργός δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Προϋπολογισμός και ευρωπαϊκή πολιτική ασκούνται από κοινού" τόνισε. "Η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση. Η εναλλακτική επιλογή δεν ήταν καλύτερη", δήλωσε και περιορίστηκε να χαμογελάσει όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει δήλωση του Γενικού Γραμματέα του SPD Λαρς Κλίνγκμπάιλ, ότι "αν η διαπραγμάτευση διαρκούσε λίγο ακόμη, θα παίρναμε και την Καγκελαρία".

Η καγκελάριος δηλώνει ευθέως ότι θέλει να παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης μέχρι το 2021: "Ανήκω σε εκείνους τους ανθρώπους οι οποίοι κρατούν τις υποσχέσεις τους", τονίζει και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα συμβεί αν τα μέλη του SPD απορρίψουν τελικά την κυβερνητική συμφωνία, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφια, εάν γίνουν και πάλι εκλογές.

Στο ίδιο πνεύμα, η κυρία Μέρκελ τονίζει ακόμη ότι επιθυμεί να παραμείνει αρχηγός του CDU, ενώ αρνείται την υπόθεση ότι τους τελευταίους μήνες απώλεσε την εξουσία της στο εσωκομματικό πεδίο. Προσθέτει δε ότι μέχρι το έκτακτο Συνέδριο του κόμματος, στις 26 Φεβρουαρίου, θα έχουν ανακοινωθεί και τα ονόματα των έξι υπουργών του CDU, προκειμένου οι σύνεδροι να έχουν γνώση της πλήρους εικόνας όταν θα τοποθετηθούν. Απoκλείει πάντως το ενδεχόμενο να αλλάξει κάτι στην κατανομή των υπουργείων λόγω της αποχώρησης του Μάρτιν Σουλτς από την προοπτική ανάληψης του υπουργείου Εξωτερικών.

"Με τον Μάρτιν Σουλτς διαπραγματεύτηκα πάντα έντιμα", σημειώνει η Καγκελάριος και προσθέτει ότι ο απερχόμενος αρχηγός του SPD διανύει δύσκολη περίοδο.

(Φωτογραφία: AP / Michael Sohn)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία, Μέρκελ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γερμανία: Όλα στον αέρα για τη συγκυβέρνηση παρά την πρώτη συμφωνία

Όλαφ Σολτς: Δεν θα υπαγορεύσουμε στα ευρωπαϊκά κράτη πώς θα αναπτυχθούν

Γερμανία: Παραιτήθηκε ο Σουλτς πριν ορκιστεί υπουργός εξωτερικών

ADVERTISING

SHARE: