Μέση Ανατολή: Επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου ενώ το χάος συνεχίζεται

Μέση Ανατολή: Επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου ενώ το χάος συνεχίζεται
Γάζα. AP

Την υποστήριξή του στο «νόμιμο δικαίωμα» του Ισραήλ να αμυνθεί εξέφρασε ο Τζο Μπάιντεν σε επικοινωνία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την εκτόξευση εκατοντάδων ρουκετών στην οποία προχωρούν παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου χθες Τετάρτη, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου κι ενώ παραμένει αμείωτη η ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ «καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων με ρουκέτες» εναντίον «της Ιερουσαλήμ και του Τελ Αβίβ» μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Μετέφερε την «απαρασάλευτη υποστήριξή του στην ασφάλεια του Ισραήλ και στο νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον λαό του, με προστασία των αμάχων».

Ακόμη, η αμερικανική προεδρία ανέφερε πως ο αρχηγός του κράτους παρότρυνε τον συνομιλητή του να αναζητήσει κάποιον «δρόμο προς την αποκατάσταση βιώσιμης ηρεμίας» και τον ενημέρωσε για τις επαφές της κυβέρνησής του με κυβερνήσεις στην περιφέρεια και παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Μπάιντεν είπε πως «η προσδοκία και η ελπίδα» του είναι πως η στρατιωτική κλιμάκωση «θα τελειώσει σύντομα», επιμένοντας «όμως το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Ο αμερικανός πρόεδρος δεν εξήγησε σε τι οφείλεται η αισιοδοξία του.

Στην άλλη πλευρά, οι υπηρεσίες του κ. Νετανιάχου εξέδωσαν ανακοίνωση Τύπου στην οποία σημειώνεται πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε στον αμερικανό πρόεδρο ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα «συνεχίσουν να πλήττουν» θέσεις της Χαμάς και άλλων «τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στη Λωρίδα της Γάζας».

Στο μεταξύ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν γνωστοποίησε το βράδυ της Τετάρτης (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και ζήτησε να τερματιστούν οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ.

Επρόκειτο για την πρώτη επαφή υψηλού επιπέδου ανάμεσα στην κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν και τους Παλαιστίνιους.

«Μίλησα με τον πρόεδρο (σ.σ. της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ) Αμπάς για την κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ιερουσαλήμ, στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα. Εξέφρασα τα συλλυπητήριά μου για τις απώλειες ζωών. Υπογράμμισα πως είναι ανάγκη να τερματιστούν οι επιθέσεις με ρουκέτες και να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις», ανέφερε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ μέσω Twitter.

«Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι αξίζουν εξίσου ελευθερία, αξιοπρέπεια, ασφάλεια και ευημερία», πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα στείλει έναν επιτετραμμένο στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη για να καλέσει να υπάρξει «αποκλιμάκωση».

Η έξαρση της βίας, που χαρακτηρίζεται η χειρότερη των τελευταίων επτά ετών, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 74 ανθρώπους και έχει τραυματίσει εκατοντάδες άλλους και στις δύο πλευρές μέσα σε κάτι περισσότερο από δύο ημέρες.

Μπαράζ βομβαρδισμών ανήμερα θρησκευτικής εορτής

Σήμερα, ξημερώματα της Ιντ-αλ-φιτρ, της μέρας του εορτασμού του τέλους της περιόδου νηστείας, οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας ξύπνησαν από ένα σερί βομβαρδισμών σε περιοχές με πυκνό αστικό πληθυσμό. Ο δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα, Σαφγάτ αλ-Καλούτ, κατέγραψε πως “οι εκρήξεις ήταν ασταμάτητες και τα κτήρια σειόνταν διαρκώς”.

Μέχρι στιγμής, η Χαμάς έχει επιβεβαιώσει πως ο Μπασέμ Ισά, διοικητής της πόλης της Γάζας, μαζί με άλλα μέλη της οργάνώσης, έχουν σκοτωθεί από εναέρια πυρά. Επίσης, τοπικές πηγές αναφέρουν πως μαχητικά αεροπλάνα που ανήκουν στο Ισραήλ έχουν βομβαρδίσει τοποθεσίες που εδρεύει ο στρατός της Παλαιστίνης, καθώς και κτίρια της αστυνομίας.

Στην πόλη της Γάζας, η Ρίμα Τελμπάνι, μια έγκυος γυναίκα μαζί με το ανήλικο παιδί της σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό, ενώ και ένα ηλικιωμενο ζευγάρι κάηκαν ζωντανοί ύστερα από πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι τους λόγω εναέριας επίθεσης δυνάμεων του Ισραήλ.

Ο Χουσέιν αλ Τίτι, 26χρονος Παλαιστίνιος, σκοτώθηκε σε επεισόδια με τον ισραηλινό στρατό στον καταυλισμό προσφύγων Αλ Φαουάρ, κοντά στη Χεβρόνα, ανέφερε ακόμη το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε από την πλευρά του ότι το συμβάν σημειώθηκε στη διάρκεια «επιχειρησιακής δραστηριότητας», όταν ξέσπασαν «βίαιες ταραχές» και στρατιώτες είδαν «ταραχοποιούς» που ετοιμάζονταν να πετάξουν αντικείμενο εναντίον συναδέλφων τους, «αντέδρασαν και άνοιξαν πυρ».

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει τον απολογισμό των νεκρών στους 69 μέχρι στιγμής, ανάμεσα τους και 17 παιδιά και ηλικιωμένες γυναίκες, ενώ υπάρχουν και 390 τραυματίες.

Η Γάζα από την πλευρά της, προέβη σε αντίποινα, εξαπολύοντας πυραυλική επίθεση σε διάφορες τοποθεσίες εντός του Ισράηλ. Ο στρατός του Ισράηλ έχει καταγράφει επιθέσεις με τουλάχιστον 1.500 ρουκέτες από την αντίπαλη πλευρά, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο έξι πολιτών. Την ίδια στιγμή καταγράφοντα και αιματηρές συγκρούσεις στους δρόμους της χώρας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους πολίτες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version