Βρετανικός δάκτυλος

default image

Βρετανός υφυπουργός βοήθησε στην αποφυλάκιση του βομβιστή του Λόκερμπι, σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν στο WikiLeaks

Η προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών της Βρετανίας παρείχε νομικές συμβουλές στην Λιβύη προκειμένου να βοηθήσει την αμφιλεγόμενη αποφυλάκιση του Λίβυου Αμπντελμπασέτ αλ Μεγκράχι, ο οποίος καταδικάστηκε το 1988 για την βομβιστική επίθεση στο Λόκερμπι, σύμφωνα με απόρρητα αμερικανικά έγγραφα, που διέρρευσαν από τον ιστότοπο WikiLeaks.

Η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph δημοσίευσε σήμερα αρκετά από αυτά τα αμερικανικά έγγραφα.

Ανάμεσα σε αυτά τα έγγραφα, υπάρχει ένα που αναφέρει λεπτομέρειες από μία επιστολή που απέστειλε ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπιλ Ράμελ, στον Λίβυο ομόλογό του Αμπντουλάτι αλ Ομπέιντι, λίγο αφού ο γνωστός ως βομβιστής του Λόκερμπι διαγνώστηκε με καρκίνο στον προστάτη τον Οκτώβριο του 2008.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο Βρετανός υφυπουργός συμβούλευσε τον Λίβυο ομόλογό του για τον τρόπο με τον οποίο η κατάσταση της υγείας του 58χρονου αλ Μεγκράχι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την έγκαιρη απελευθέρωσή του από φυλακή της Σκωτίας.

Ο πρίγκιπας Άντριου, ο δούκας του Γιορκ, ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης για το εμπόριο και τις επενδύσεις στο εξωτερικό, είχε επίσης παρασκηνιακά παίξει ένα ρόλο στην αποφυλάκιση του βομβιστή του Λόκερμπι.

Ο αλ Μεγκράχι αφέθηκε ελεύθερος τον Αύγουστο του 2009, την ώρα που οι αρχές υποστήριζαν ότι του μένουν μόνο τρεις μήνες ζωής. Ο πρώην Λίβυος μυστικός πράκτορας, που καταδικάστηκε για την βομβιστική επίθεση το 2001, είναι ακόμη ζωντανός στην Λιβύη, αρνούμενος πάντα τις κατηγορίες.

Η απόφαση της απελευθέρωσής του εξακολουθεί να θεωρείται αμφιλεγόμενη και συνδέθηκε με τις προσπάθειες των κυβερνήσεων των Εργατικών του Τόνι Μπλερ καθώς και του Γκόρντον Μπράουν να ενισχύσουν τους διπλωματικούς και εμπορικούς δεσμούς με την Λιβύη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα