Μπόινγκ 777, η επόμενη μέρα: Κοινό αίτημα για κατάπαυση πυρός και έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας

default image

Πλήρη και διεξοδική έρευνα ζητούν ΟΗΕ και ΗΠΑ για τη συντριβή του Μπόινγκ. Σίγουροι πως καταρρίφθηκε από πύραυλο ελεγχόμενο από αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, ο Ομπάμα και η διεθνής κοινότητα (Pics+Vid)

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζητούν μια «πλήρη, διεξοδική και ανεξάρτητη διεθνή έρευνα» για την συντριβή του αεροπλάνου των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σώματος, μετά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «η έρευνα θα πρέπει να διεξαχθεί «σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής αεροπορίας» και «για την απαιτούμενη λογοδοσία (στη δικαιοσύνη)».

Επίσης, τα μέλη του ΣΑ τονίζουν την ανάγκη «όλα τα μέρη να επιτρέψουν την άμεση πρόσβαση των ερευνητών στον τόπο της συντριβής για να προσδιορίσουν ην αιτία του συμβάντος».

Τα μέλη του ΣΑ εκφράζουν επίσης «τη βαθύτατη λύπη και τα συλλυπητήριά τους» στις οικογένειες των θυμάτων, στους οικείους και στις κυβερνήσεις όλων εκείνων των χωρών που πολίτες τους σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή.

ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΚΑΛΥΨΕ ΤΟ NEWS 247 ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΜΠΟΙΝΓΚ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ LIVE BLOGGING.

 

Ομπάμα: Αυτό που ξέρουμε, είναι ότι κατερρίφθη από πύραυλο, που εκτοξεύτηκε από έδαφος που ελέγχουν αυτονομιστές

Το μαλαισιανό αεροσκάφος που συνετρίβη την Πέμπτη στην ανατολική Ουκρανία καταρρίφθηκε από πύραυλο, ο οποίος εκτοξεύτηκε από μια ζώνη που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι φιλορώσοι αυτονομιστές, βεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Κάνοντας λόγο για μια “φριχτή τραγωδία” ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να διεξαχθεί με διαφάνεια μια ανεξάρτητη έρευνα για την υπόθεση, προτού να εξαχθούν συμπεράσματα για τα αίτιά της. Όπως είπε, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εικάσει κανείς τι σκοπούς είχαν εκείνοι που εκτόξευσαν τον πύραυλο εδάφους-αέρος εναντίον της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines. “Δεν ξέρουμε ακόμη τι ακριβώς συνέβη”, είπε προσθέτοντας ότι παραμένει ακόμη άγνωστο ποιος διέταξε την κατάρριψη.

Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τη δύναμη να περιορίσει τη βία στην Ουκρανία, αλλά επέλεξε να μην το κάνει. Αντιθέτως, οι Ουκρανοί αυτονομιστές λαμβάνουν σταθερά από τη Μόσχα βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων βαρέων και αντιαεροπορικών όπλων, είπε.

Η πτώση του Μπόινγκ υπογραμμίζει ότι έχει φτάσει η ώρα να αποκατασταθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ουκρανία, συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος κάνοντας έκκληση στη Ρωσία, το Κίεβο και τους αυτονομιστές να προχωρήσουν άμεσα σε κατάπαυση του πυρός. Ο ίδιος, στην επικοινωνία που είχε την Πέμπτη με τον πρόεδρο Πούτιν, του τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θέλει από τη Ρωσία να ακολουθήσει τον δρόμο της ειρήνης, όμως η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία ενώ “δεν χρησιμοποίησε την επιρροή της για να πιέσεις τους αυτονομιστές να τηρήσουν μια εκεχειρία”, πρόσθεσε.

“Η βία και η σύγκρουση αναπόφευκτα οδηγούν σε απρόβλεπτες συνέπειες. Η Ρωσία, αυτοί οι αυτονομιστές και η Ουκρανία έχουν όλοι τη δυνατότητα να βάλουν ένα τέλος στις συγκρούσεις”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Ομπάμα, εάν ο Ρώσος πρόεδρος λάβει την απόφαση να μην επιτρέπει τον εξοπλισμό των αυτονομιστών και τη μετάβαση μαχητών στην Ουκρανία, τότε η βία στη χώρα αυτή θα σταματήσει. Επισήμανε επίσης ότι οι Ουκρανοί αυτονομιστές δεν θα είχαν τη δυνατότητα να δρουν κατά τον τρόπο αυτό εάν δεν λάμβαναν εκπαίδευση και εξοπλισμό από τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος Ομπάμα προειδοποίησε επίσης ότι η Ουάσινγκτον έχει τη δυνατότητα να επιβάλει και νέες κυρώσεις στη Ρωσία και είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση. Απέρριψε όμως, για άλλη μια φορά, την πιθανότητα στρατιωτικής εμπλοκής των ΗΠΑ στην κρίση λέγοντας ότι “δεν βλέπει να υπάρχει κάποιος ρόλος” για τη χώρα του, πέραν των εγγυήσεων που έχει ήδη δώσει στο ΝΑΤΟ.

Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας και ανακοίνωσε ότι με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τουλάχιστον ένας Αμερικανός πολίτης επέβαινε στο αεροσκάφος. Πρόκειται για τον Κουίν Λούκας Σάνσμαν, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα, αμερικανική και ολλανδική. Σημείωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια είναι αναγκαία στη διεθνή έρευνα για τη συντριβή του Μπόινγκ και σημείωσε ότι ήδη πράκτορες του FBI και της NTSB (της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφάλειας των αερομεταφορών) είναι καθ’ οδόν για την Ουκρανία προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτήν.

“Θα διασφαλίσουμε ότι θα λάμψει η αλήθεια”, είπε, τονίζοντας ότι τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην ανατολική Ουκρανία.

ΗΠΑ: Ανησυχητική η καθυστέρηση στις έρευνες

Οι ΗΠΑ κρίνουν ανησυχητική την καθυστέρηση της πρόσβασης των επίσημων ερευνητών στον τόπο στον οποίο κατέπεσε το Μπόινγκ 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία, όπως δήλωσε νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Μεταφορών Άντονι Φοξ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο MSNBC.

“Είναι προφανώς ένα θέμα που προκαλεί ανησυχία”, σημείωσε.

Ο Φοξ υπογράμμισε επίσης ότι οι αξιωματούχοι πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ επεξέτειναν την απαγόρευση των αμερικανικών πτήσεων στην περιοχή που βρίσκεται κοντά σε αυτήν στην οποία σημειώνεται η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία μετά την πτώση του αεροπλάνου.

“Αναμένουμε ότι είναι πιθανόν η διεθνής κοινότητα να ακολουθήσει το παράδειγμά μας”, σημείωσε.

 

Μόσχα και Κουάλα Λουμπούρ ζητούν κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Μαλαισίας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Παρασκευή, επισήμαναν ότι είναι αναγκαίο να διεξαχθεί μια αντικειμενική έρευνα για την πτώση του Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία θα βοηθούσε να γίνει κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον πρωθυπουργό της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ για την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους.

“Και οι δύο πλευρές επισήμαναν ότι είναι σημαντικό να γίνει μια διεθνής, αντικειμενική έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα βοηθούσε ένας άμεσος τερματισμός των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη νοτιοανατολική Ουκρανία”, προστίθεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Μόσχα.

Πορονέσκο: Γερμανία, Βρετανία να συμμετάσχουν στην έρευνα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ενημέρωσε την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον για τη διεθνή ομάδα που ερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνετρίβη η πτήση MH17 της Malaysia Airlines το απόγευμα της Πέμπτης.

“Ο πρόεδρος επισήμανε ότι τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους θα πρέπει να παραμείνουν στα χέρια διεθνών εμπειρογνωμόνων και όχι να παραδοθούν σε κάποια τρίτη χώρα από τους τρομοκράτες”, ανέφερε το γραφείο Τύπου της προεδρίας σε ανακοίνωσή του.

Ο Ποροσένκο κάλεσε επίσης Γερμανούς και Βρετανούς ειδικούς σε θέματα ασφάλειας των πτήσεων να συμμετάσχουν στις έρευνες.

Σε άλλη επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος στις ανατολικές περιοχές όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές μάχονται με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ώστε να μεταφερθούν οι σοροί των θυμάτων.

 

ΕΕ: Ενεργοποίησε την ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων για την ασφάλεια των πτήσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι λαμβάνει μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των πτήσεων μετά την αεροπορική τραγωδία στην Ουκρανία, όπου την Πέμπτη συνετρίβη ένα Μπόινγκ 777 της εταιρείας Malaysia Airlines, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε εκ νέου να γίνει έρευνα για τα αίτια της πτώσης του.

“Ενεργοποίησα την ευρωπαϊκή ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων με σκοπό να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πτήσεων”, ανέφερε ο Επίτροπος Μεταφορών Σιμ Κάλας.

Η ομάδα αυτή δημιουργήθηκε το 2010 για να διαχειριστεί τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί τότε στην αεροπλοΐα από την έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ της Ισλανδίας και το νέφος στάχτης που κάλυψε τους ευρωπαϊκούς ουρανούς. Όταν ενεργοποιείται αυτή η ομάδα, αναλαμβάνουν την συμπροεδρία της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol).

“Η κοινή γνώμη θέλει γεγονότα. Θέλει να ξέρει τι συνέβη στην πτήση ΜΗ17 και εάν αποδειχθεί ότι αυτή η καταστροφή προκλήθηκε σκοπίμως, εάν η ΜΗ17 καταρρίφθηκε προκαλώντας το θάνατο τόσων αθώων πολιτών, τότε οι υπεύθυνοι θα πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη”, πρόσθεσε ο Κάλας.

Από το βράδυ της Πέμπτης, οι Βρυξέλλες είχαν ζητήσει τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας ώστε “να διευκρινιστούν χωρίς καθυστέρηση” οι συνθήκες κάτω από τις οποίες κατέπεσε το Μπόινγκ σε μια ζώνη που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας.

ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΚΑΛΥΨΕ ΤΟ NEWS 247 ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΜΠΟΙΝΓΚ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ LIVE BLOGGING.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα