Μετά το δημοψήφισμα η τελική πρόταση της Τουρκίας για τη βίζα

Μετά το δημοψήφισμα η τελική πρόταση της Τουρκίας για τη βίζα

Για τις συζητήσεις με την ΕΕ σχετικά με το θέμα της βίζας μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, την ώρα που φουντώνουν οι καταγγελίες για εκφοβισμό των οπαδών του "όχι"

Μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου θα δώσει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση την "τελική της προσφορά" για το θέμα της βίζας, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

"Θα υποβάλουμε την τελική μας πρόταση στην Ευρώπη μετά τις 16 Απριλίου. Θα αποφασίσουμε μετά το δημοψήφισμα και τότε θα κάνουμε γνωστές τις απόψεις μας", είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η Άγκυρα θέλει να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, που προκαλεί κωλυσιεργία στον διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζεται, ότι η Τουρκία καλείται, να αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο της και να ευθυγραμμιστεί με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ώστε να απολαμβάνουν οι πολίτες της του δικαιώματος να ταξιδεύουν χωρίς βίζα.

Οριακό προβάδισμα υπέρ του Ερντογάν

Στην Τουρκία έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα, με το οποίο δε θα κριθεί μόνο η αλλαγή του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία, αλλά και η μελλοντική πορεία της χώρας και οι σχέσεις της με τη Δύση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις του Ινστιτούτου Gezici, καταγράφεται οριακό προβάδισμα του προέδρου Ερντογάν. Το 51,3% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα εγκρίνει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, έναντι 48,7% που απάντησε αρνητικά. Άγνωστος Χ η συμμετοχή των αναποφάσιστων.

Το πακέτο το οποίο καλούνται οι πολίτες να ψηφίσουν αποτελείται από 18 συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και προβλέπει τη μεταφορά στον πρόεδρο κεντρικών εξουσιών που κανονικά ασκεί ένας πρωθυπουργός. Κατόπιν αυτού, το αξίωμα του πρωθυπουργού καταργείται.

Υπάρχει εκφοβισμός των οπαδών τού "όχι"

Τη δύσκολη θέση των πολιτών που θα ψηφίσουν «όχι» στη συνταγματική αλλαγή επισημαίνει ο Μίχαελ Λινκ, διευθυντής του τμήματος δημοκρατικών θεσμών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Σε συνέντευξη που δημοσιεύει η σημερινή Die Welt ο Λινκ σημειώνει ότι οι πολέμιοι της συνταγματικής αναθεώρησης είναι εκτεθειμένοι σε περιορισμούς που πηγάζουν από το γεγονός ότι η χώρα συνεχίζει να είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. «Υπάρχει εκφοβισμός των οπαδών τού όχι, ενώ πολλά ΜΜΕ που πρόσκεινται στην κυβέρνηση τους περιγράφουν με μελανά χρώματα ως εχθρούς», είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, ειρηνική διαδήλωση για τον γερμανοτουρκικής καταγωγής φυλακισμένο στην Τουρκία ανταποκριτή της εφημερίδας die Welt, Ντενίζ Γιτσέλ, προγραμματίζεται το απόγευμα στην πόλη Φλέρσχαϊμ, στην οποία γεννήθηκε. Ο Γιτσέλ κρατείται από τα μέσα Φεβρουαρίου στη φυλακή της Σηλυβρίας.

(Με πληροφορίες από Hurriyet και DW, Φωτογραφία: Kayhan Ozer/Presidential Press Service, Pool Photo via AP Images)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τουρκία: Διχασμός ενόψει δημοψηφίσματος

Οι Τούρκοι της Ελλάδας ψηφίζουν για την 'επιστροφή του Σουλτάνου'

SHARE: