Μετά το Πάσχα η απόφαση της Γερμανίας για τον Πουτζντεμόν

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόντ σε μια σύνοδο στις Βρυξέλες
Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόντ σε μια σύνοδο στις Βρυξέλες AP

Η γερμανική δικαιοσύνη καλείται να αποφασίσει αν θα ικανοποιήσει ή όχι το αίτημα της Μαδρίτης για έκδοση του αυτονομιστή πρώην ηγέτη της Καταλονίας

Οι γερμανικές αρχές είναι απίθανο να αποφασίσουν αυτή την εβδομάδα αν θα εκδώσουν ή όχι τον πρώην πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν στην Ισπανία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γραφείου του κρατικού εισαγγελέα στο περιφερειακό δικαστήριο του Σλέσβιγκ. «Η απόφαση δεν θα ληφθεί κατά πάσα πιθανότητα πριν από το Πάσχα», δήλωσε η εκπρόσωπος Βίμπκε Χοφέλνερ.

Σήμερα, Δευτέρα, θα εμφανιζόταν σε αδιευκρίνιστη ώρα, ο αυτονομιστής πρώην ηγέτης της Καταλονίας στο δικαστήριο της Γερμανίας, που καλείται να αποφανθεί στο ισπανικό αίτημα έκδοσης.

Αν ο Πουτζντεμόν δεχθεί τότε υπάρχει χρονικό περιθώριο 10 ημερών, διαφορετικά η απόφαση πρέπει να ληφθεί εντός το πολύ 60 ημερών. Αυτό προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, αν και υπάρχει η δυνατότητα μιας παράτασης 30 ημερών, όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπος του υπουργείο Δικαιοσύνης Στέφανι Κρούγκερ.

Ο Πουτζντεμόν συνελήφθη την Κυριακή στα σύνορα της Δανίας με τη Γερμανία, μετά το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι ισπανικές Αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες από γερμανικά μέσα εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει αίτηση ασύλου στη Γερμανία. «Aναμένεται να το πράξει, η αίτηση ασύλου εξετάζεται όπως και κάθε άλλη από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης (BAMF)», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν.

Ωστόσο, οι πιθανότητες δεν είναι καλές καθώς η «επιβολή του νόμου ή η εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης υπερισχύει της διαδικασίας ασύλου», πρόσθεσε. Τελικά, όμως, η απόφαση εναπόκειται στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία.

Η σύλληψη του χθες έγινε αφορμή να ξεχυθούν και πάλι στους δρόμους της Βαρκελώνης αλλά και σε άλλες περιοχές της Καταλονίας χιλιάδες πολίτες που ζητούν την απελευθέρωση των αυτονομιστών πολιτικών. Χθες στη Βαρκελώνη πάνω από 50.000 έδωσαν το «παρών» στη διαδήλωση και περίπου 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Την Παρασκευή, το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι συνολικά 25 αυτονομιστές πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και ο Πουτζντεμόν, θα δικαστούν για πρόκληση επανάστασης, υπεξαίρεση ή ανυπακοή στο κράτος. Πρόκειται για κατηγορίες που μπορεί να επισύρουν ποινές φυλάκισης έως 30 ετών. Ήδη για πέντε απ' αυτούς αποφασίστηκε να προφυλακιστούν. Ανάμεσα τους και ο Jordi Turull, που προορίζεται για νέος πρόεδρος της περιφέρειας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Καταλονία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συνελήφθη στη Γερμανία ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν

Καταλονία: Ξανά στο στόχαστρο της ισπανικής δικαιοσύνης ο Πουτζντεμόν

Ενώπιον της γερμανικής Δικαιοσύνης ο Πουτζντεμόν - Οργή και επεισόδια στην Καταλονία για τη σύλληψή του

ADVERTISING

SHARE: