Μετάλλαξη Μποτσουάνα – Αυστραλία: Προειδοποίηση για “μπλόκο” σε ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική

Μετάλλαξη Μποτσουάνα – Αυστραλία: Προειδοποίηση για “μπλόκο” σε ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική
AP

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης «Μποτσουάνα». «Μπλόκα» ταξιδιωτών από τη Νότια Αφρική.

Τη διερεύνηση της νέας παραλλαγής της covid-19, τη “Μποτσουνάνα”, που εξαπλώνεται στη Νότια Αφρική, ανακοίνωσε η Αυστραλία. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορά της σε ταξιδιώτες από την αφρικανική χώρα, σε περίπτωση που αντιμετωπίσει κίνδυνο από την αύξηση της μετάδοσης του νέου στελέχους.

Οι επιστήμονες της Νότιας Αφρικής ανησυχούν ότι η νέα παραλλαγή του κορονοϊού μπορεί να ξεπεράσει την ανοσοποιητική αντίδραση του οργανισμού και ο κορονοϊός να γίνει περισσότερο μεταδοτικός, καθώς διαθέτει «έναν ασυνήθιστο καταιγισμό» παραλλαγών.

Ο Αυστραλός υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ δήλωσε πως θα αντιδράσει ταχύτατα, αν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατατάξει τη νέα παραλλαγή, ως ένα σημαντικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού.

Θορυβημένη από τη νέα παραλλαγή η Βρετανία, απαγόρευσε προσωρινά από σήμερα όλες τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, το Λεσότο και τη Σουαζιλάνδη και ζήτησε από τους Βρετανούς τουρίστες, που επιστρέφουν από αυτές τις χώρες, να μπουν σε καραντίνα.

Βρετανοί αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας δήλωσαν ότι η νέα παραλλαγή μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, καθώς διαθέτει μία πρωτεΐνη, η οποία είναι διαφορετική από αυτή που είχε ο κορονοϊός στην έναρξη της πανδημίας και στην οποία, βασίστηκαν τα εμβόλια.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ θα απαιτηθούν «μερικές εβδομάδες» για να γίνουν αντιληπτές οι συνέπειες του νέου παραλλαγμένου στελέχους.

Η Αυστραλία στις αρχές του μήνα χαλάρωσε τους περιορισμούς στα διεθνή σύνορα της για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, επιτρέποντας στους πλήρως εμβολιασμένους κατοίκους της να επιστρέψουν στη χώρα χωρίς υποχρέωση καραντίνας μετά την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού.

Η Αυστραλία σε μεγάλο βαθμό κατάφερε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μολύνσεις για το μεγαλύτερο διάστημα του 2021, μέχρι το ξέσπασμα στα τέλη Ιουνίου της παραλλαγής Δέλτα που παρουσιάζει υψηλή μετάδοση, καθώς το παραλλαγμένο στέλεχος εξαπλώθηκε ταχύτατα στα ανατολικά της χώρας.

Περίπου 205.000 περιστατικά μόλυνσης και 1.985 θάνατοι έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα, αριθμοί χαμηλότεροι από αρκετές άλλες χώρες στον αναπτυγμένο κόσμο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα