Μεξικό: Ναζιστικοί χαιρετισμοί και τραυματισμοί στην πορεία για την Ημέρα της Γυναίκας

Μεξικό: Ναζιστικοί χαιρετισμοί και τραυματισμοί στην πορεία για την Ημέρα της Γυναίκας

Η οργή και οι εντάσεις κυριάρχησαν κατά στην πορεία στο κέντρο του Μεξικού, στην οποία συμμετείχαν 80.000 άνθρωποι.

Στη διάρκεια της πορείας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην πόλη του Μεξικού με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας μία ομάδα γυναικών συγκρούστηκε έξω από τον καθεδρικό ναό της πόλης με άνδρες που διαμαρτύρονταν κατά του δικαιώματος στην άμβλωση και χαιρετούσαν ναζιστικά, ενώ δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε διάφορα επεισόδια που ξέσπασαν.

Το συμβάν είναι χαρακτηριστικό της οργής που επικρατούσε στη διάρκεια όλης της χθεσινής ημέρας, κατά την οποία 80.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στο ιστορικό κέντρο του Μεξικού.

Φορώντας πράσινα μαντήλια που συμβολίζουν τη στήριξη προς το δικαίωμα στην άμβλωση δεκάδες γυναίκες έσκισαν πανό που εξίσωναν την άμβλωση με τη γυναικοκτονία και τους έβαλαν φωτιά.

Οι άνδρες που είχαν συγκεντρωθεί, κάποιοι από τους οποίους είχαν ξυρισμένα κεφάλια ενώ ένας από αυτούς κρατούσε ένα μαστίγιο, απάντησαν εκτοξεύοντας ύβρεις εναντίον τους.

Αλλού στο κέντρο της πόλης του Μεξικού γυναίκες με μαύρες μάσκες και οπλισμένες με σφυριά έσπασαν τα τζάμια ενός αυτοκινήτου, αναποδογύρισαν ένα φορτηγάκι και πυρπόλησαν τις πόρτες πολλών κτιρίων.

Οι αρχές του Μεξικού ανακοίνωσαν ότι από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν 65 άνθρωποι.

Οι ακτιβιστές δήλωσαν ότι ήθελαν να εκφράσουν την οργή τους για το κύμα γυναικοντονιών στο Μεξικό, οι οποίες τα τελευταία πέντε χρόνια σημείωσαν αύξηση 137%.

«Σκοτώνουν 10 γυναίκες την ημέρα, αυτές που γνωρίζουμε, στη χώρα που ζω όλη μου τη ζωή. Είναι απαράδεκτο», δήλωσε η δασκάλα προσχολικής ηλικίας Ντανιέλα Γκαρσία, 33 ετών.

Διαδηλωτές εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ εναντίον του Προεδρικού Ανακτόρου όπου μένει ο πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ενώ έγραψαν και συνθήματα, όπως «ο πρόεδρος δεν ενδιαφέρεται για εμάς» και «μισογύνη AMLO», τα αρχικά του ονόματός του.

Μία από τις βόμβες μολότοφ έπεσε μεταξύ των διαδηλωτών, βάζοντας φωτιά στο παντελόνι μιας φωτογράφου της εφημερίδας El Universal. Η εφημερίδα ανακοίνωσε ότι η φωτογράφος νοσηλεύεται με εγκαύματα δεύτερου βαθμού.

Διαδηλωτές έσπασαν με σφυριά και τον μεταλλικό φράκτη που είχε τοποθετηθεί γύρω από την Τράπεζα του Μεξικού και άναψαν φωτιά, οι φλόγες της οποίας ήταν ορατές πολλά τετράγωνα μακριά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα