Μεξικό: Στο έλεος του κυκλώνα Αγκάθα – Δέκα νεκροί και είκοσι αγνοούμενοι

Μεξικό: Στο έλεος του κυκλώνα Αγκάθα – Δέκα νεκροί και είκοσι αγνοούμενοι
Ο κυκλώνας Αγάθα πάνω από τις ακτές του Ειρηνικού της πολιτείας Oaxaca 2022 NOAA via AP

Φονικό το πέρασμα του κυκλώνα Αγκάθα από το νότιο Μεξικό, καθώς δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου άλλοι είκοσι αγνοούνται. Ο πιο σφοδρός κυκλώνας στις μεξικανικές ακτές στον Ειρηνικό οποιονδήποτε Μάιο από το 1949.

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι περίπου είκοσι αγνοούνται αφότου άρχισε να πλήττει από τη Δευτέρα (30/05) παραθαλάσσιους τομείς στην πολιτεία Οαχάκα (νότιο Μεξικό) ο κυκλώνας Αγκάθα -ο οποίος χθες Τρίτη υποβαθμίστηκε από τους μετεωρολόγους σε τροπική καταιγίδα-, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

“Μέχρι στιγμής, έχουμε περίπου είκοσι αγνοούμενους (…) σε ορεινές περιοχές”, είπε στο Radio Formula ο Αλεχάντρο Μουράτ, ο κυβερνήτης της πολιτείας. “Δέκα (άνθρωποι) έχασαν τη ζωή τους”, πρόσθεσε.

Προηγούμενος απολογισμός που είχε δώσει στη δημοσιότητα ο κυβερνήτης έκανε λόγο για τρεις νεκρούς και οκτώ αγνοουμένους.

“Αφού η Αγκάθα έφθασε πάνω από το έδαφος, η ημέρα ολοκληρώθηκε χωρίς απώλειες ζωών, όμως οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έπεσαν νωρίς το πρωί (χθες) Τρίτη προκάλεσαν υπερχείλιση ποταμών και κατολισθήσεις“, εξήγησε νωρίτερα ο κ. Μουράτ.

Το φαινόμενο, ο πρώτος κυκλώνας της περιόδου στις μεξικανικές ακτές στον Ειρηνικό Ωκεανό, έφθασε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πάνω από το έδαφος ενώ χαρακτηριζόταν θύελλα Κατηγορίας 2 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον προχθές το απόγευμα (τοπική ώρα), δυτικά του Πουέρτο Άνχελ (2.500 κάτοικοι), στην πολιτεία Οαχάκα.

Ο κυκλώνας Αγάθα πάνω από τις μεξικανικές ακτές στον Ειρηνικό Ωκεανό 2022 NOAA via AP

Επρόκειτο για τον “πιο σφοδρό” κυκλώνα που έχει καταγραφεί στις μεξικανικές ακτές στον Ειρηνικό οποιονδήποτε Μάιο από το 1949, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (National Hurricane Center, NHC) των ΗΠΑ.

Η Αγκάθα κατευθυνόταν χθες, Τρίτη προς νότο, προς την πολιτεία Βερακρούς (ανατολικά), προκαλώντας καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις εκεί και αλλού στον μεξικανικό νότο.

Περίπου 5.240 τουρίστες βρίσκονται σε περιοχές υψηλού κινδύνου, κυρίως σε θέρετρα όπως το Πουέρτο Εσκοντίδο και το Ουατούλκο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Το Μεξικό πλήττεται κάθε χρόνο από τροπικούς κυκλώνες στις ακτές του τόσο στον Ειρηνικό όσο και στον Ατλαντικό Ωκεανό, γενικά από τον Μάιο ως τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα