Michiaki Takahashi: Η Google τιμά με doodle τον γιατρό που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς

Michiaki Takahashi: Η Google τιμά με doodle τον γιατρό που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς
Αφιερωμένο στον Δρ. Michiaki Takahashi το σημερινό doodle της Google Google

Η Google αφιερώνει το σημερινό της doodle στον Δρ. Michiaki Takahashi, τον Ιάπωνα ιολόγο που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς. Γεννήθηκε σαν σήμερα, πριν 94 χρόνια.

Η Google αφιερώνει το νέο της Doodle, εικονογραφημένο από τον καλλιτέχνη Tatsuro Kiuchi με έδρα την Ιαπωνία, στον Ιάπωνα ιολόγο, Δρ. Michiaki Takahashi, ο οποίος ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς το 1974.

Το εμβόλιο του Takahashi έχει έκτοτε χορηγηθεί σε εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο ως αποτελεσματικό μέτρο για την πρόληψη σοβαρών περιπτώσεων της μεταδοτικής ιογενούς νόσου και της μετάδοσής της.

Michiaki Takahashi: Τα πρώτα χρόνια

Ο Michiaki Takahashi γεννήθηκε σαν σήμερα το 1928 στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Πήρε το πτυχίο του ιατρικής από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα και εντάχθηκε στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Μικροβιακών Νόσων του Πανεπιστημίου της Οσάκα το 1959. Μετά από μελέτη για ιούς ιλαράς και πολιομυελίτιδας, ο Δρ. Takahashi δέχτηκε μια ερευνητική υποτροφία το 1963 στο Baylor College των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκείνο το διάστημα ο γιος του εμφάνισε μια σοβαρή κρίση ανεμοβλογιάς, με αποτέλεσμα να εφαρμόσει όλη την πείρα του προς την καταπολέμηση της εξαιρετικά μεταδοτικής αυτής ασθένειας.

Ο Δρ. Takahashi επέστρεψε στην Ιαπωνία το 1965 και άρχισε να καλλιεργεί ζωντανούς αλλά εξασθενημένους ιούς της ανεμοβλογιάς σε ζωικό και ανθρώπινο ιστό. Μετά από μόλις πέντε χρόνια έρευνας, ήταν έτοιμο για κλινικές δοκιμές. Το 1974, ο Δρ Takahashi είχε αναπτύξει το πρώτο εμβόλιο που στοχεύει τον ιό της ανεμευλογιάς που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Στη συνέχεια υποβλήθηκε σε αυστηρή έρευνα με ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματικό. Το 1986, το Ίδρυμα Ερευνών για Μικροβιακές Ασθένειες του Πανεπιστημίου της Οσάκα ξεκίνησε την κυκλοφορία του εμβολίου στην Ιαπωνία ως το μοναδικό εμβόλιο ανεμευλογιάς που εγκρίθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το εμβόλιο χρησιμοποιήθηκε σύντομα σε περισσότερες από 80 χώρες. Το 1994, ο Δρ. Takahashi διορίστηκε διευθυντής της Ομάδας Μελέτης Μικροβιακών Ασθενειών του Πανεπιστημίου της Οσάκα – μια θέση που κράτησε μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Χάρη στις καινοτομίες του, εκατομμύρια περιπτώσεις ανεμοβλογιάς αποτρέπονται κάθε χρόνο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα