Μίνι Σύνοδος 10 χωρών για το προσφυγικό. Τι θα ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός

default image

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 ποιος είναι ο προβληματισμός του Αλέξη Τσίπρα για τη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό

Με το προσφυγικό να αναδεικνύεται τους τελευταίους μήνες σε μείζον πρόβλημα στην Ευρώπη και την αδυναμία συνεννόησης μεταξύ των κρατών να δυσχεραίνει ακόμα πιο πολύ την κατάσταση ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ έχει συγκαλέσει σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες  μίνι διάσκεψη των 10 «περισσότερο εμπλεκομένων χωρών» προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, ΠΓΔΜ, Γερμανία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβενία και Σερβία θα κάτσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι προκειμένου να εξετάσουν τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκαλεί το προσφυγικό ζήτημα.Τα δυτικά Βαλκάνια και η Κεντρική Ευρώπη καλούνται να λύσουν ένα τιτάνιο θέμα που απειλεί το τελευταίο διάστημα, κατά πολλούς, τη συνοχή της Ευρώπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας, που αναχωρεί στις 12.30 από την Ελευσίνα, αναμένεται να θέσει τις πάγιες θέσεις της ελληνικής πλευράς, που έχουν να κάνουν κυρίως με την αντιμετώπιση του προβλήματος μέσα στην ηπειρωτική Τουρκία προκειμένου οι πρόσφυγες να μένουν στην ευρύτερη περιοχή πριν μετεγκατασταθούν σε κάποια άλλη χώρα. Βασικό ζητούμενο είναι να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο.

Από την ελληνική αντιπροσωπεία ήδη διερωτώνται και αναμένεται να τεθεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί στην μίνι διάσκεψη, από την στιγμή που κλήθηκαν χώρες μη μέλη της Ε.Ε όπως η ΠΓΔΜ, δεν απευθύνθηκε πρόσκληση και στην Τουρκία προκειμένου να τεθούν όλες οι προτάσεις και οι σκέψεις που αφορούν τη γείτονα χώρα.

Σχετικά με το δημοσίευμα του Γερμανικού περιοδικού Spiegel για τη δημιουργία καταυλισμών στην Ελλάδα για 50.000 πρόσφυγες, κυβερνητική πηγή μιλώντας στοNEWS 247 παραδεχόταν πως δεν απέχει από την πραγματικότητα. Αυτό που αναμένεται να ξεκαθαρίσει ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του είναι πως η χώρα μας θα δεχτεί να κρατήσει πρόσφυγες, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει ισότιμα από όλα τα κράτη επισημαίνοντας τα κλειστά σύνορα της Ουγγαρίας με την Σερβία και την Κροατία.

Υπενθυμίζεται πως και η Σλοβενία είχε προειδοποιήσει την Παρασκευή ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να υψώσει φράχτη στα σύνορα με την Κροατία, αν δεν βρεθεί μία λύση σήμερα.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα τονίσει πως οι διαδικασίες της μετεγκατάστασης πρέπει να είναι υποχρεωτικές για όλες τις χώρες και όχι εθελοντικές.Παράλληλα θα υπογραμμίσει την ανάγκη ουσιαστικής φύλαξης των συνόρων με την ελληνική θέση να απορρίπτει σταθερά τις σκέψεις για από κοινού περιπολίες με την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει στη σημερινή διάσκεψη ένα σχέδιο που θα αφορά την στέγαση των προσφύγων και την ανθρώπινη αντιμετώπισή τους.

Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό θα πραγματοποιηθεί στην Μάλτα στις 11-12 Νοεμβρίου και θεωρείται κρίσιμη για την επίλυση του προβλήματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα