Μήνυμα-ορόσημo από Μέρκελ: Η μαζική εισροή προσφύγων θα αλλάξει θετικά τη χώρα

default image

"Η εικόνα της Γερμανίας που έδωσαν αυτό το σαββατοκύριακο οι μέσοι Γερμανοί για την υποστήριξη των εισερχομένων προσφύγων μας κάνει υπερήφανους για τη χώρα μας", δήλωσε η καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ. Γιατί δεν φοβάται την μαζική εισροή προσφύγων

Η Γερμανία θα αλλάξει από τη μαζική εισροή των προσφύγων, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, η οποία δεσμεύθηκε να εργασθεί ώστε οι αλλαγές αυτές να είναι “θετικές” για τη χώρα.

“Αυτό που ζούμε είναι κάτι που θα συνεχίσει να μας απασχολεί τα χρόνια που έρχονται, θα μας αλλάξει, και θέλουμε αυτή η αλλαγή να είναι θετική και πιστεύουμε ότι μπορούμε να το καταφέρουμε”, δήλωσε.

Κάνοντας λόγο για ένα “συγκινητικό” σαββατοκύριακο, στη διάρκεια του οποίου περίπου 20.000 πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους από τη Συρία, έφθασαν στη Γερμανία, η συντηρητική καγκελάριος εξέφρασε “ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Γερμανία έχει γίνει μια χώρα που οι άνθρωποι συνδέουν με την ελπίδα, είναι κάτι πολύ πολύτιμο αν δούμε την ιστορία μας”.

Υπογραμμίζοντας, όπως έκανε επανειλημμένα την περασμένη εβδομάδα, την πεποίθησή της ότι η Γερμανία θα μπορέσει να υποδεχθεί και να ενσωματώσει τους πρόσφυγες που φθάνουν κατά χιλιάδες, η Μέρκελ ζήτησε πάντως να υπάρξει “μια προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. “Δεν θα τα καταφέρουμε παρά μόνο μέσω της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης”, τόνισε.

“Η Γερμανία, η Αυστρία και η Σουηδία δεν μπορούν να είναι οι μόνες χώρες που υποδέχονται πρόσφυγες”, τόνισε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, σοδιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

“Δεν είναι σωστό να λένε μερικές χώρες, ‘δεν έχω καμιά σχέση μ’ αυτό'”, δήλωσε η καγκελάριος.

Η Μέρκελ, ο Γκάμπριελ και ο πρόεδρος του τρίτου κόμματος που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο, ο Βαυαρός Χορστ Ζέεχοφερ, συμφώνησαν στη διάρκεια της νύκτας στην αποδέσμευση ενός ποσού 6 δισεκ. ευρώ για την υποδοχή και την ενσωμάτωση των προσφύγων, 3 δισεκ. από τα οποία θα διατεθούν στα περιφερειακά κρατίδια και τις κοινότητες. Το Βερολίνο θέλει επίσης να επιταχύνει τις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, να επεναξετάσει στο σύστημα των οικονομικών επιδομάτων που χορηγούνται στους αιτούντες άσυλο και να προσανατολίσει τον προϋπολογισμό της αρωγής για την ανάπτυξη προς την κατεύθυνση της πρόληψης της μετανάστευσης.

Η κυβέρνηση θέλει να καταθέσει σχετικούς νόμους έως την 24η Σεπτεμβρίου ώστε να περάσουν από το κοινοβούλιο τον Οκτώβριο.

“Ξέρουμε πως ήμασταν γρήγοροι όταν ήταν να σώσουμε τις τράπεζες (κατά την χρηματοπιστωτική κρίση), βρίσκω πως οφείλουμε να είμαστε εξίσου γρήγοροι όταν πρέπει να υποστηρίξουμε τα κρατίδια και τις κοινότητες”, τόνισε η Άγγελα Μέρκελ.

ΟΙ Βρυξέλλες θα προτείνουν στο Βερολίνο να υποδεχθεί 31.443 πρόσφυγες και στο Παρίσι 24.031, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στη Γερμανία και τη Γαλλία να υποδεχθούν 31.443 και 24.031 πρόσφυγες αντιστοίχως ώστε να ανακουφίσουν τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες της πρώτης γραμμής (Ιταλία, Ελλάδα και Ουγγαρία) καθώς επιταχύνεται η μεταναστευτική κρίση, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ευρωπαϊκή πηγή.

Ο αριθμός των “24.000 προσφύγων” για τη Γαλλία επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Παρίσι. Μεθαύριο, Τετάρτη, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Επιτροπή και ο επικεφαλής της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα ζητήσουν από τα κράτη μέλη να κατανείμουν επειγόντως εντός της ΕΕ 120.000 επιπλέον πρόσφυγες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα