Μόντι σε Ρομπάι: Κάτσε κάτω γιατί θα τα τινάξω όλα στον αέρα

default image

Αποκαλυπτικούς διαλόγους από τη μαραθώνια συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής φέρνει στο φως το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Επικράτησαν υψηλοί τόνοι και υπήρξαν έντονες αντιδράσεις

Το σκηνικό έντασης που επικράτησε στη μαραθώνια συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής φέρνει στο φως το γερμανικό περιοδικό Spiegel, φέρνοντας στο φως τους αποκαλυπτικούς διαλόγους μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.

Με τίτλο “Η νύχτα που έχασε η Μέρκελ” το Spiegel αποκαλύπτει τους υψηλούς τόνους που επικράτησαν, με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, να ξεκαθαρίζει στους υπόλοιπους συμμετέχοντες της Συνόδου “θα κάτσετε όλοι κάτω μέχρι να βρούμε λύση”.

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Πέμπτης, όταν ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, εξέφρασε την αγωνία του για τα υψηλά επιτόκια. με τα οποία δανείζεται η Ισπανία.

Η Άγκελα Μέρκελ έδειξε τη γνωστή αδιαφορία. Κάποια στιγμή ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν βαν Ρομπάι, ετοιμάστηκε να σηκωθεί από τη θέση του για να ανακοινώσει στους δημοσιογράφους την απόφαση των “27” για πακέτο ύψους 120 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη της Ευρώπης.

“Που πας;” τον ρώτησε ο Ιταλός πρωθυπουργός. “Κάτσε κάτω, γιατί θα τα τινάξω όλα στον αέρα. Δεν θα φύγει κανείς αν δεν βρεθούν λύσεις”, φέρεται να είπε. Στο πλευρό του τάχθηκε ο Μαριάνο Ραχόϊ.

“Όλοι εδώ είμαστε όμηροι του κ. Μόντι;”, διερωτήθηκε η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ εμφανώς ενοχλημένη.

Πάντως, κανείς δεν τόλμησε να απαντήσει, ενώ ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι χωρίς δεύτερη κουβέντα έμεινε στη θέση του.

Μετά από τρεις ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων η Άγκελα Μέρκελ ξαναζήτησε από τον Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ να κάνει τις ανακοινώσεις. Τότε μπήκε στη μέση ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, καλώντας τον να πει την αλήθεια.

Ακολούθησαν σκληρές διαβουλεύσεις επί περίπου τρεις ώρες. Ο πρόεδρος της ΕΕ αποφάσισε να επαναλάβει την προσπάθεια να εμφανιστεί στους δημοσιογράφους στις 23:00 υπό την πίεση της Άγκελα Μέρκελ που τον παρότρυνε να ανακοινώσει τη συμφωνία για το πακέτο ανάπτυξης.

Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι εμφανίστηκε στις 23:30 και εξήγησε ότι υπάρχουν συμφωνίες και… διαφωνίες, με τη συνεδρίαση να ολοκληρώνεται τελικά στις 5:20 το πρωί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα