Ντομπρόφσκις: “Ενισχυμένη εποπτεία και διασύνδεση με μεταρρυθμίσεις για τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης”

Ντομπρόφσκις: “Ενισχυμένη εποπτεία και διασύνδεση με μεταρρυθμίσεις για τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης”
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις AP

Μιλώντας σε ελληνική εφημερίδα, ο Βάλντις Ντομπρόφσκις ξεκαθάρισε ότι χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης θα δοθούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Για ενισχυμένη εποπτεία αλλά για άμεση διασύνδεση με μεταρρυθμίσεις μίλησε ο Βάλντις Ντομπρόφσκις αναφερόμενος στο ταμείο ανάκαμψης και στα χρήματα που αναμένεται να εκταμιεύσει η Ελλάδα απ’ αυτό. 

Ο επικεφαλής της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της Κομισιόν με συνέντευξή του στα “Νέα” ήταν σαφής και ξεκαθάρισε ότι χρήματα θα δοθούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.  

«Για την Ελλάδα, πράγματι υπάρχει ακόμη η ενισχυμένη εποπτεία και θα είναι προφανώς ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, αλλά θα ληφθεί υπόψη πρώτα και κύρια από τις ελληνικές Αρχές στον καταρτισμό των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. 

Τα κράτη – μέλη θα πρέπει να καταθέσουν εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, τα οποία θα συμφωνηθούν με την Επιτροπή και στα οποία θα θέτουν συγκεκριμένα ορόσημα για την εκταμίευση των δόσεων της χρηματοδότησης. Στόχος μας δεν είναι να κάνουμε μια βαριά γραφειοκρατική διαδικασία αλλά να είμαστε σίγουροι ότι η χρηματοδότηση χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες και τις προκλήσεις, που διατυπώνονται στο ευρωπαϊκό εξάμηνο» τόνισε. 

Ο Ντομπρόβσκις επεσήμανε, σχετικά με τη διαδικασία με την οποία θα χορηγούνται οι πόροι από το RRF, ότι «δεν μιλάμε μόνο για επενδύσεις, αλλά και για μεταρρυθμίσεις, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας των οικονομιών των κρατών – μελών μέσω μεταρρυθμίσεων».

Αναφερόμενος ειδικότερα στη διασύνδεση των μεταρρυθμιστικών και επενδυτικών σχεδίων με την υλοποίηση των συστάσεων, που διατυπώνει η Κομισιόν στο ευρωπαϊκό εξάμηνο ανά χώρα, δήλωσε ότι «ελπίζουμε να βοηθήσει την εφαρμογή των συστάσεων για κάθε κράτος, διότι υπάρχει μια πραγματική χρηματοδότηση που συνδέεται με αυτές, οπότε τα κράτη – μέλη θα έχουν επιπλέον κίνητρο να τις υλοποιήσουν. 

Στο εργαλείο αυτό υπάρχει ισχυρότερη διασύνδεση με τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν οικονομικά και κοινωνικά διαρθρωτικά προβλήματα και υπάρχει ισχυρότερη διασύνδεση με το ευρωπαϊκό εξάμηνο, και τις συγκεκριμένες συστάσεις ανά χώρα». 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version