Μπαν Κι Μουν: Καλώ την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για τους πρόσφυγες

default image

Τι ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην 70ή Γενική Συνέλευση του οργανισμού στη Νέα Υόρκη

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουναπηύθυνε έκκληση στις ευρωπαϊκές χώρες “να κάνουν περισσότερα” για τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη με κάθε μέσο.

“Καλώ την Ευρώπη να κάνει περισσότερα” είπε κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην 70ή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Αναγνωρίζοντας ότι η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη υποκινεί “έντονα πάθη”, υπογράμμισε ενώπιον των ηγετών των 193 χωρών-μελών του Οργανισμού ότι η απάντηση στην κρίση αυτή θα πρέπει να καθοδηγείται από “τη διεθνή νομοθεσία, τα δικαιώματα του ανθρώπου και τη συμπόνια”.

Απέναντι στο φαινόμενο αυτό, η λύση “δεν είναι να κατασκευάζουμε τείχη”, όπως έκανε για παράδειγμα η Ουγγαρία, αλλά να αντιμετωπιστούν οι αιτίες της εξόδου των προσφύγων, όπως είναι οι πόλεμοι και οι διώξεις για θρησκευτικούς λόγους, συνέχισε.

“Εκατό εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο χρειάζονται άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια” και οι εκτοπισμένοι ή οι πρόσφυγες ανέρχονται στα 60 εκατομμύρια, υπογράμμισε. “Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε τόσο μεγάλος αριθμός εκτοπισμένων”, ανθρώπων που φεύγουν για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις, τις καταστροφές ή την πείνα.

Ο Μπαν Κι Μουν υπενθύμισε ότι έχει συγκαλέσει μια υπουργική σύνοδο την Τετάρτη στον ΟΗΕ, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, προκειμένου να συζητηθεί μια “συνολική απάντηση” στη μεταναστευτική κρίση.

Μία από τις βασικότερες αιτίες της κρίσης αυτής, ο πόλεμος στη Συρία, αναμένεται ότι θα κυριαρχήσει στις ομιλίες που θα εκφωνήσουν οι ηγέτες από το βήμα του ΟΗΕ, κυρίως στις ομιλίες των προέδρων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Γαλλίας, Μπαράκ Ομπάμα, Βλαντίμιρ Πούτιν και Φρανσουά Ολάντ αντίστοιχα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα