Μπαρνιέ: “Σειρά θεμάτων” εγείρει η Λευκή Βίβλος για το Brexit

Μπαρνιέ: “Σειρά θεμάτων” εγείρει η Λευκή Βίβλος για το Brexit
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μισέλ Μπαρνιέ AP

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν τα βλέπει όλα... ρόδινα με τη "Λευκή Βίβλο" της Μέι.

Πρόθυμος για την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση συμφωνίας στο Brexit εμφανίστηκε ο νέος διαπραγματευτής της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ. Όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτώβρη (18/10) θα πρέπει να υπάρξει κατάληξη για την συμφωνία αποχώρησης και θα έχει συνταχθεί η πολιτική διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας.

«Η Λευκή Βίβλος του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διαμόρφωση της σχέσης του με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit εγείρει σειρά θεμάτων στον οικονομικό τομέα» δήλωσε ο Μπαρνιέ που σήμερα ενημέρωσε τους Ευρωπαίους υπουργούς για το έγγραφο 98 σελίδων. «Δεν διαπραγματεύομαι στη βάση της Λευκής Βίβλου, γιατί αυτό είναι ένα βρετανικό κείμενο» είπε. «Ωστόσο, το 80% των σημείων που αναφέρονται ανοίγουν το δρόμο για μια συμφωνία. Η Λευκή Βίβλος παρόλα αυτά εγείρει τρεις σειρές θεμάτων και γι’ αυτό στείλαμε τις ερωτήσεις μας στο Λονδίνο. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι οι βρετανικές προτάσεις είναι λειτουργικές, προς το συμφέρον της ΕΕ και συμβατές με τις αρχές των διαπραγματεύσεων που έχουν τεθεί από τους Ευρωπαίους» συνέχισε.

Από πλευράς του, ο Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι «έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο, ιδιαίτερα όσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών, τόσο για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ στην ήπειρο, όσο και τους πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, και μάλιστα κατά την περίοδο αποχώρησης. Υπάρχουν ακόμη κενά που πρέπει να καλύψουμε, αλλά έχουμε αποτυπώσει και σημειώσαμε κάποια πολύ καλή πρόοδο».

«Όπως έχει πει πολλές φορές ο Μισέλ (σ.σ. Μπαρνιέ) ο χρόνος πιέζει. Γι’ αυτό προσφέρθηκα να συναντηθούμε ξανά καθ`όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού για να εντατικοποιήσουμε τις διαπραγματεύσεις, για βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη συμφωνία εγκαίρως», είπε ο Ντόμινικ Ράαμπ.

Βασικό σημείο της συμφωνίας είναι τα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, θέμα στο οποίο η Βρετανία δεν έχει ακόμη καταλήξει. Ο Μπαρνιέ ξεκαθάρισε ότι χρειάζεται μια συμφωνία για το ιδιαίτερο καθεστώς, αφού το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι πια στην ενιαία αγορά. «Καλώ τη Βρετανία να επιταχύνουμε διαπραγματεύσεις, γιατί είναι κρίσιμο για τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο και το Δουβλίνο να υπάρξει συμφωνία για τα σύνορα με την Βόρεια Ιρλανδία», είπε ο Μπαρνιέ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα