Μπελκασέμ: Η πρώτη μουσουλμάνα υπουργός Παιδείας της Γαλλίας καταγγέλλει ρατσιστικές επιθέσεις εις βάρος της

default image

Τι δηλώνει η πρώτη μουσουλμάνα υπουργός Παιδείας της Γαλλίας, κάνοντας λόγο για ρατσισμό που βιώνει στην καθημερινότητα της

Σεβασμό ζήτησε η Νατζάτ Βαλό Μπελκασέμ, η πρώτη μουσουλμάνα υπουργός Παιδείας της Γαλλίας, μετά τις ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος της από μερίδα του Τύπου που πρόσκειται στο Εθνικό Μέτωπο.

Όπως γράφει η ” Καθημερινή“, η 36χρονη ανερχόμενη πολιτικός του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας.

“Ζητώ σεβασμό και επαναλαμβάνω ότι ο ρατσισμός δεν είναι άποψη, είναι αδίκημα”, είπε η Μπελκασέμ. Η νέα υπουργός, που δεν μιλάει δημοσίως για το θρήσκευμά της, είναι ένθερμη οπαδός της ισότητας των φύλων, ενώ πέρυσι υποστήριξε τη νομοθεσία για τον γάμο ατόμων του ίδιου φύλου.

Το εξώφυλλο του περιοδικού Minute κυκλοφορεί με τίτλο:

“Μια μουσουλμάνα από το Μαρόκο στο υπουργείο Εθνικής Παιδείας. Η πρόκληση Μπελκασέμ”. Ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς είπε ότι το περιοδικό πρέπει να καταδικαστεί για ανακίνηση ρατσιστικού μίσους. Στη Γαλλία ζουν πάνω από 5 εκατομμύρια μουσουλμάνοι.

Η Βαλό Μπελκασέμ γεννήθηκε σε επαρχία του Μαρόκου, αλλά μεγάλωσε στα προάστια της Αμιέν, στη βόρεια Γαλλία, και σπούδασε στο Παρίσι. Εχει διπλή υπηκοότητα, γαλλική και μαροκινή, ενώ περιγράφει τον εαυτό της ως “αγνό προϊόν της γαλλικής δημοκρατίας”, η οποία δεν διακρίνει εθνική καταγωγή, φύλο ή θρήσκευμα, παρά μόνο πολίτες με δικαιώματα και υποχρεώσεις.

“Η καλύτερη απάντηση στους επικριτές της είναι η τοποθέτησή της στο υπουργείο Παιδείας”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν ΛεΦολ.

Απειλεί να κλείσει το λιμάνι του Καλαί

Εν τω μεταξύ, στο Καλαί της βόρειας Γαλλίας μια άλλη γυναίκα πολιτικός, η δήμαρχος Νατασά Μπουσάρ, σήκωσε “μπαϊράκι” με αποδέκτες τους πολιτικούς στην άλλη πλευρά της Μάγχης.

Η Μπουσάρ απείλησε ότι θα κλείσει το λιμάνι του Καλαί, παρεμποδίζοντας τη θαλάσσια σύνδεση Γαλλίας-Βρετανίας, αν η βρετανική κυβέρνηση δεν ασχοληθεί με τους 1.300 μετανάστες που βρίσκονται στο Καλαί περιμένοντας την ευκαιρία να περάσουν στη Βρετανία.

Η Μπουσάρ κατηγόρησε το Λονδίνο ότι ζήτησε να αυξηθεί η ασφάλεια στο λιμάνι του Καλαί χωρίς να καταβάλει ικανό μερίδιο του κόστους, που ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Πηγή: Καθημερινή

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα