Μπέντριχ Σμέτανα: Ποιος ήταν ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης

Μπέντριχ Σμέτανα: Ποιος ήταν ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης

Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στα 195 χρόνια από τη γέννηση του Τσέχου μουσικοσυνθέτη του Ρομαντισμού Μπέντριχ Σμέτανα

Τη γέννηση του Μπέντριχ Σμέτανα, του σπουδαίου Τσέχου μουσικοσυνθέτη του Ρομαντισμού, τιμά η Google με το σημερινό της doodle. Σήμερα συμπληρώνονται 195 χρόνια από τη γέννησή του.

O Μπέντριχ Σμέτανα είναι γνωστός για το συμφωνικό ποίημά του Vltava (Μολδάβας), το δεύτερο από τα 6 της συλλογής Má vlast ("Η χώρα μου"), και για την όπερά του "Η ανταλλαγμένη νύφη".

Έγραψε 8 όπερες, 6 συμφωνικά ποιήματα με τον γενικό τίτλο "Η Πατρίδα μου", ένα τρίο με πιάνο, 2 κουαρτέτα για έγχορδα, πολλά έργα για πιάνο (πόλκες και τσέχικοι χοροί), χορικά και μελωδίες.

Ο Μπέντριχ Σμέτανα ήταν γιος ζυθοποιού. Μελέτησε το πιάνο και το βιολί από νεαρή ηλικία, και έπαιξε σε ένα ερασιτεχνικό κουαρτέτο με άλλα μέλη της οικογένειάς του. Υπήρξε μαθητής σε γυμνάσιο του Πίλζεν το 1840-1843. Σπούδασε μουσική στην Πράγα, παρά την αρχική αντίδραση του πατέρα του. Εξασφάλισε μια θέση ως κύριος μουσικός σε μια ευγενή οικογένεια, και το 1848 έλαβε χρήματα από τον Φραντς Λιστ για να συνεχίσει τις σπουδές του.

Το 1856 κινήθηκε προς το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, όπου δίδαξε και διεύθυνε. Το 1863, γύρισε πίσω στην Πράγα, άνοιξε ένα νέο σχολείο μουσικής και αφιερώθηκε στην προώθηση της τσεχικής μουσικής. Από το 1875 έζησε στο μικρό χωριό Jabkenice. Το 1883 ο Σμέτανα, μεταφέρθηκε σε ψυχιατρικό νοσοκομείο στην Πράγα εξ αιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, όπου πέθανε το επόμενο έτος.

Ο Μπέντριχ Σμέτανα ήταν ο πρώτος συνθέτης που έγραψε μουσική σε συγκεκριμένα τσέχικα θέματα και χαρακτήρα. Πολλές από τις όπερές του είναι βασισμένες σε τσέχικους μύθους, με πιο γνωστή την κωμωδία της "ανταλλαγμένης νύφης" (1866).

Χρησιμοποίησε πολλούς τσεχικούς ρυθμούς χορού και οι μελωδίες του μερικές φορές μοιάζουν με τα λαϊκά τραγούδια της Τσεχίας. Άσκησε μεγάλη επιρροή στον Αντονίν Ντβόρζακ, ο οποίος χρησιμοποίησε επίσης τσέχικα θέματα στα έργα του.

Κάθε χρόνο, στην επέτειο του θανάτου του, ξεκινάει το Διεθνές μουσικό φεστιβάλ της Πράγας.

SHARE: