Οι εκτελεστές είχαν μόνο μια ευκαιρία

default image

Η επιχείρηση εξόντωσης του Μπιν Λάντεν, κινδύνεψε να τιναχθεί στον αέρα από την πρώτη στιγμή. Πώς το οργανωμένο σχέδιο της ομάδας SEAL μετατράπηκε σε "μπουκάρουμε και σκοτώνουμε όποιον βρούμε" (Vids)

Οι νέες λεπτομέρειες για την επιχείρηση “Τζερόνιμο”, που κατέληξε στην εκτέλεση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, αποκαλύπτουν ότι δεν έγιναν όλα όσο τέλεια παρουσιάστηκαν.

Στην πραγματικότητα η κάλυψη των κομάντο χάθηκε από τα πρώτα δευτερόλεπτα, ενώ οι συμμετέχοντες, σαν να ήταν ήρωες χολιγουντιανής περιπέτειας ήξεραν ότι είχαν μόνο μια ευκαιρία για να τα καταφέρουν.

Όπως αναφέρει το Business Insider , η επιχείρηση της 2ας Μαΐου, που τελικά στέφθηκε με επιτυχία σχεδιαζόταν επί μήνες, αλλά κινδύνεψε να τιναχθεί στον αέρα από την πρώτη στιγμή.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι γνώριζαν ότι με το να μην ενημερώσουν τις πακιστανικές αρχές, στην ουσία έσπαγαν τους δεσμούς με αυτές, στον “πόλεμο κατά της τρομοκρατίας”.

Επομένως σε περίπτωση αποτυχίας, δεν θα είχαν δεύτερη ευκαιρία για να εντοπίσουν ξανά τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Σύμφωνα με το Associated Press , το δεδομένο αυτό το είχαν υπόψη τους και οι συμμετέχοντες στρατιώτες.

Η βαθιά καχυποψία των ΗΠΑ προς τις αρχές του Πακιστάν, τις οδήγησε στο να κρατήσουν στο σκοτάδι τους συμμάχους τους ωστόσο λογάριαζαν χωρίς την τεχνολογία των ελικοπτέρων…

Το ελικόπτερο άλλαξε τα σχέδια

Τα πράγματα άρχισαν να στραβώνουν από τη στιγμή που τα μέλη της επίλεκτης ομάδας SEAL, έφτασαν στο Αμποταμπάντ και προσπάθησαν να προσεγγίσουν την έπαυλη, όπου κρυβόταν ο αρχηγός της Αλ Κάιντα.

Η αναγκαστική προσγείωση ενός από τα ελικόπτερα λόγω τεχνικού προβλήματος, η οποία μεταδόθηκε μάλιστα από χρήστη του Twitter , εξαφάνισε το στοιχείο του αιφνιδιασμού και άλλαξε δραματικά τον τρόπο λειτουργίας της επίλεκτης ομάδας.

 

Ουσιαστικά το σχέδιο για “στενό μαρκάρισμα” της έπαυλης και είσοδο από πολλά διαφορετικά σημεία από αέρος ή από το έδαφος και με μεγάλη προσοχή, έδωσε τη θέση του στο “Boys we are going in” (παιδιά μπουκάρουμε), που τόσο συχνά ακούμε στον κινηματογράφο.

Οι κομάντο, από ομάδα με οργάνωση έγιναν αντάρτες, μπούκαραν από την μπροστινή είσοδο και εισέβαλαν στο κεντρικό κτίριο. Η υπόθεση ότι ο Μπιν Λάντεν ήταν στον πάνω όροφο αποδείχθηκε σωστή και οι εκτελεστές του τον αναγνώρισαν έξω από το δωμάτιό του. Τρεις από αυτούς μπήκαν μέσα και τον σκότωσαν.

Τι ακριβώς έγινε τη νύχτα της 2ας Μαΐου

Η εισβολή είχε προγραμματιστεί για τη συγκεκριμένη μέρα, καθώς δεν θα είχε φεγγάρι. Η Ομάδα SΕΑL 6, η οποία κυνηγούσε τον Μπιν Λάντεν από τη μάχη της Τόρα Μπόρα το 2001 είχε επιλεγεί για να τον βρει και να τον σκοτώσει.

Πέντε ελικόπτερα πέταξαν στο Πακιστάν εκείνη τη νύχτα. Επρόκειτο για τρία “Σινούκ” και δύο “Black Hawk”. Δύο από τα “Σινούκ” προσγειώθηκαν σε κοντινή απόσταση και περίμεναν. Τα υπόλοιπα ξεκίνησαν για την επιχείρηση.

Το σχέδιο ήταν να προσεγγίσουν την έπαυλη γρήγορα, ώστε οι περίοικοι να μην υποπτευθούν τίποτα.

Αν η πρώτη ομάδα αποτύγχανε, υπήρχαν μέσα στα “Σινούκ”, που είχαν μείνει πίσω άλλοι 24 κομάντο, που περίμεναν τη σειρά τους.

Ένα ελικόπτερο θα έπρεπε να πετάξει πάνω από τη στέγη του σπιτιού και ένα στον περιβάλλοντα χώρο. Οι στρατιώτες θα έπεφταν με σκοινιά.

Οι δύο ομάδες θα ξεκινούσαν από διαφορετικά σημεία και είχαν ορίσει σημείο συνάντησης στη μέση του κτιρίου.

Πεπειραμένοι σε τέτοιου είδους εισβολές, πίστευαν ότι θα τελειώσουν σε λίγα λεπτά, ωστόσο το μηχανικό πρόβλημα που παρουσίασε το ελικόπτερο, άλλαξε τα δεδομένα.

Ο πιλότος του ενός από τα “Black Hawks” έχασε τον έλεγχο και βρήκε στον τοίχο της έπαυλης. Το δεύτερο ελικόπτερο δεν προσπάθησε καν να πλησιάσει και άφησε τους άνδρες της ομάδας έξω από τις πύλες της έπαυλης.

Μπήκαν χρησιμοποιώντας εκρηκτικά, κάτι που συνέχισαν να κάνουν και μέσα στο κτίριο. Τρεις άνδρες και μια γυναίκα τους επιτέθηκαν, αλλά έπεσαν νεκροί από τα πυρά τους.

Παιδιά βρίσκονταν σε πολλά σημεία του σπιτιού, ακόμα και στη βεράντα του Μπιν Λάντεν.

Η εκτέλεση του Μπιν Λάντεν

Οι τρεις κομάντο, που έφτασαν στα ιδιαίτερα διαμερίσματα του Μπιν Λάντεν, τον αναγνώρισαν αμέσως, ενώ ο ίδιος έσκυψε και μπήκε βιαστικά στο δωμάτιό του.

Υποθέτοντας ότι πάει να πάρει το όπλο του, τον ακολούθησαν γρήγορα. Δύο γυναίκες μπήκαν μπροστά στον ηγέτη της Αλ Κάιντα για να τον προστατέψουν, πριν τις αρπάξει ένας άνδρας των SEAL.

Συνάδελφός του άνοιξε πυρ. Μία από τις σφαίρες βρήκε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στην καρδιά και η άλλη στο κεφάλι.

Στη συνέχεια ειδοποίησαν τον Λευκό Οίκο, τράβηξαν φωτογραφίες και ξεκίνησαν να ερευνούν το κτίριο. Η  εκτέλεσης του Μπιν Λάντεν έγινε σε 15 λεπτά και άλλα 23 λεπτά χρειάστηκαν για να ελέγξουν όλη την έπαυλη. Συνολικά η επιχείρηση κράτησε περίπου τρία τέταρτα.

Ένα από τα “Σινούκ” που περίμεναν σε κοντινή απόσταση έφτασε στην έπαυλη για να παραλάβει τη σορό του Μπιν Λάντεν, τους κομάντο που επέβαιναν στο ελικόπτερο που παρουσίασε πρόβλημα, έγγραφα και αντικείμενα από την έπαυλη.

Το σώμα του Λάντεν ποντίστηκε στη θάλασσα, ενώ δεν αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του ανθρώπου που τον σκότωσε με δύο σφαίρες και λίγα μόλις δευτερόλεπτα αφού τον είχε αναγνωρίσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα