Μπόινγκ των Μαλαισιανών αερογραμμών έπεσε στην ανατολική Ουκρανία

default image

Νέα αεροπορική τραγωδία. Έπεσε επιβατικό αεροσκάφος. Τουλάχιστον 280 επιβάτες και 15 μέλη του πληρώματος επέβαιναν στο αεροσκάφος (Vids)

Ένα αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών που εκτελούσε την πτήση από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ, μεταφέροντας 295 ανθρώπους, κατέπεσε στην περιοχή του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, και το Κίεβο δεν αποκλείει να καταρρίφθηκε από τους φιλορώσους αυτονομιστές, οι οποίοι από την πλευρά τους κατηγορούν τις ουκρανικές δυνάμεις ότι ευθύνονται για τη συντριβή.

ΓΙΑ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ LIVE ΤΟΥ NEWS 247

Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές δεν υπάρχουν επιζώντες από τη συντριβή του Μπόινγκ 777 στο οποίο επέβαιναν 280 επιβάτες και 15 μέλη πληρώματος. Οι αρχές του Ντονέτσκ ωστόσο επισήμαναν ότι “ο αριθμός των νεκρών δεν είναι ακόμη γνωστός”.

Η Malaysia Airlines επιβεβαίωσε ότι έχασε την επαφή με ένα από τα αεροσκάφη της ενώ βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, σε ύψος 10.000 μέτρων και σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από τη Ρωσία. Η εταιρεία “έχασε την επαφή με την πτήση ΜΗ17 που προερχόταν από το Άμστερνταμ” ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter η αεροπορική εταιρεία, για την οποία είναι το δεύτερο αεροσκάφος που χάνεται μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες, μετά την εξαφάνιση της πτήσης ΜΗ370 που εκτελούσε το δρομολόγιο από την Κουάλα Λουμπούρ για το Πεκίνο.

Το Μπόινγκ 777 είχε αναχωρήσει από το Άμστερνταμ στις 12:15 σήμερα (τοπική ώρα) και αναμενόταν να φτάσει στην Κουάλα Λουμπούρ στις 06:10 αύριο το πρωί (01:00 ώρα Ελλάδας).

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κατάρριψης του αεροσκάφους, υπενθυμίζοντας ότι είναι η τρίτη αεροπορική τραγωδία που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική Ουκρανία “μετά τα αεροσκάφη An-26 και Su-25 των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που καταρρίφθηκαν από το έδαφος της Ρωσίας”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν αποκλείουμε (το ενδεχόμενο) αυτό το αεροπλάνο να καταρρίφθηκε και υπογραμμίζουμε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας δεν πραγματοποίησαν βολές που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους στον αέρα», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος, προτού εκφράσει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.


Το EuroMaidan έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο των πρώτων πλάνων της τραγωδίας:

Ένας σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας επέρριψε ευθέως την ευθύνη στους φιλορώσους αυτονομιστές, υποστηρίζοντας ότι το Μπόινγκ χτυπήθηκε από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος του συστήματος Μπουκ, από αυτούς με τους οποίους εφοδιάζει η Μόσχα τους αντάρτες. Ωστόσο ένα ηγετικό στέλεχος των τελευταίων απέρριψε την κατηγορία, λέγοντας ότι οι αυτονομιστές δεν διαθέτουν τέτοιους πυραύλους και αντιθέτως υπέδειξε ως υπεύθυνες τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Τα συντρίμμια του Μπόινγκ εντοπίστηκαν κοντά στο χωριό Γκράμποβο και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις έχουν διασκορπιστεί σε μια ακτίνα 15 χιλιομέτρων. Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς είπε ότι είδε τουλάχιστον 100 πτώματα στην περιοχή της τραγωδίας.

Η συντριβή του αεροσκάφους ήταν από τα θέματα που συζήτησαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντίμιρ Πούτιν, στην προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνίας τους. “Ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για την αναφορά των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας που του παραδόθηκε ακριβώς πριν από την τηλεφωνική επικοινωνία τους” ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Εκτελούσε πτήση από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ, ενώ άγνωστο είναι το γιατί πετούσε πάνω από την περιοχή που βρίσκεται εν μέσω εχθροπραξιών.

Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε από τις Μαλαισιανές αερογραμμές οι οποίες ανέφεραν ότι έχασαν επαφή με το αεροπλάνο με τελευταία αναφερόμενη πληροφορία να είναι το πέρασμα πάνω από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.

Δείτε εδώ την πορεία του αεροπλάνου

Θρίλερ και με άλλο αεροσκάφος

Νωρίτερα το Κίεβο είχε κατηγορήσει την Πολεμική Αεροπορία της Ρωσικής Ομοσπονδίας ότι κατέρριψε χθες ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Σουχόι Su-25, το οποίο εκτελούσε “αποστολή στον εναέριο χώρο της (ανατολικής) Ουκρανίας”.

“Το αεροσκάφος μας κατερρίφθη, ο πιλότος κατάφερε να κάνει χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του”, ανέφερε σε μια σύντομη ανακοίνωση του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της ουκρανικής κυβέρνησης.

Επίσης το Κίεβο είχε ήδη κατηγορήσει τη Ρωσία ότι κατέρριψε ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος Αντόνοφ An-26, το οποίο συνετρίβη τη Δευτέρα όχι μακριά από τα σύνορα με τη Ρωσία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα