Μπορείς να βρεις τη Μόνικα Λεβίνσκι στον πίνακα του Μπιλ Κλίντον;

default image

Ένας από τους επίσημους πίνακες του 42ου Προέδρου των ΗΠΑ, φέρει πάνω του με αριστοτεχνικό τρόπο το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έπληξε τον Κλιντον, το σκάνδαλο Λεβίνσκι

Μπορεί κανείς να κατηγορήσει τον πρώην Πρόεδρο της Αμερικής για πολλά λάθη, πολεμικές αγριότητες και πολιτικές αστοχίες. Ό, τι όμως και να έχει κανείς να του προσάψει ωχριά μπροστά στο ένα και μοναδικό σκάνδαλο που σημάδεψε την καριέρα, την υστεροφημία και την ιστορία του. Το σκάνδαλο Μόνικα Λεβίνσκι απασχόλησε ίσως περισσότερο από τον πόλεμο που διεξήγαγε η Αμερική στη Σερβία επί ημερών Κλίντον και του κόστισε πολύ περισσότερο σε πολιτική δημοφιλία από οποιαδήποτε πολτική του απόφαση ως προέδρου των ΗΠΑ.

Να λοιπόν που 18 χρόνια μετά το φάντασμα του λεκιασμένου μπλε φορέματος εξακολουθεί να στοιχειώνει τον Αμερικανό. Αυτή τη φορά, όπως όλα τα φαντάσματα, μέσα από έναν πίνακά του. Ο καλλιτέχνης του επίσημου πίνακα του τότε προέδρου, ο οποίος σήμερα κοσμεί την αμερικανική εθνική πινακοθήκη φέρει τη σκιά του σκανδάλου ξεκάθαρα πλάι στην ολόσωμη φιγούρα του Κλίντον.

Ο Νέλσον Σανκς, δημιουργός του πίνακα, αποκαλεί σήμερα στην εφημερίδα Φιλαδέλφεια Νιούς τον Κλίντον το “πιο διάσημο ψεύτη όλων των εποχών” και εξηγεί: “Ο ίδιος και η διοίκησή του έκαναν κάποια πολύ θετικά πράγματα, βεβαίως, αλλά δεν μπορούσα ποτέ να βγάλω τελείως από το μυαλό το θέμα της Μόνικα και έτσι το ενσωμάτωσα με τρόπο στον πίνακα.

 

Που όμως βρίσκεται ακριβώς η Λεβίνσκι; Στη σκιά που καλύπτει μέρος του τζακιού στο Οβάλ γραφείο δεξιά του προέδρου. “Αν παρατηρήσετε τη σκιά αριστερά όπως κοιτάζει κανείς τον πίνακα, υπάρχει μια σκιά στο τζάκι του Οβάλ γραφείου που την έβαλα για δύο λόγους. Αναπαριστά τη σκιά ενός μπλε φορέματος”.  Όταν ο Κλίντον δεν βρισκόταν στο δωμάτιο, ο καλλιτέχνης επιστράτευσε ένα μοντέλο, ντυμένο με το κατάλληλο μπλε φόρεμα, της οποίας η σκιά έπεφτε στο τζάκι πλάι στον πρόεδρο. “Είναι επίσης μια μεταφορά που αναπαριστά τη σκιά στον τρόπο με τον οποίο άσκησε ο Κλίντον πολιτική” σημειώνει ο καλλιτέχνης.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ο ίδιος ο Μπιλ Κλίντον ήταν “τρομοκρατημένος” στην ιδέα πως ο Σανκς θα ήταν ο ζωγράφος του πίνακα. Ο καλλιτέχνης τονίζει πως “η οικογένεια Κλίντον σιχαίνεται τον πίνακα” και γι’ αυτό προσπάθησαν να τον αποκαθηλώσουν από την Εθνική Πινακοθήκη, χωρίς όμως επιτυχία.

Πηγή: nydailynews.com

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα