Μποτσέκ για προσφυγικό: Δεν μπορεί η Ελλάδα να αναλάβει μόνη όλο το βάρος

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΙΔΟΜΕΝΗΣ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΙΔΟΜΕΝΗΣ MOTIONTEAM

Περισσότερη αλληλεγγύη στην Ελλάδα για το προσφυγικό, ζήτησε ο εκπρόσωπος του γγ του Συμβουλίου της Ευρώπης για το προσφυγικό. Το προσφυγικό έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του, λέει ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναλάβει όλο το βάρος μόνη της για το προσφυγικό και θα πρέπει να υπάρχει περισσότερη αλληλεγγύη, τόσο σε νομικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, έστειλε ο ειδικός εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ζητήματα, Τόμας Μποτσέκ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα.

Ο κ. Μποτσέκ συνεχάρη τον ελληνικό λαό, τις αρχές και τους εθελοντές που ακόμα προσφέρουν «φιλοξενία» και υπογράμμισε πως «θα πρέπει να δουλέψουμε μαζί να βελτιώσουμε την κατάσταση». Ειδικότερα, επισήμανε πως υπάρχει «ακόμη περιθώριο βελτίωσης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις υποδοχής, τις συνθήκες διαβίωσης, τους ανήλικους και άλλα σημεία, αλλά, όπως είπα, αυτό δεν είναι δυνατό χωρίς περισσότερη αλληλεγγύη».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις επισκέψεις του σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Αθήνα και στη Χίο, σημειώνοντας πως τώρα έχει διαμορφώσει μια πιο καθαρή εικόνα για το τι συμβαίνει και πού θα μπορούσε να βοηθήσει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Από τη μεριά του, ο κ. Μάρδας τόνισε πως το γεγονός ότι υπάρχει πλέον ένας ειδικός εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τους πρόσφυγες, αυτό δείχνει και τη διεθνή διάσταση του προβλήματος, που έτσι και αλλιώς είναι δεδομένη. Ευχαρίστησε, επίσης, για το ενδιαφέρον του Συμβουλίου της Ευρώπης και για το γεγονός ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα με σκοπό την ενίσχυση της χώρας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες.

Τέλος, o υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη οι πράξεις όλων των κρατών να διέπονται από τις αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, όπως επίσης και ότι δεν πρέπει να αγνοούνται και όσα προβλέπονται στις συνθήκες της ΕΕ, και πιο συγκεκριμένα στη Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία –όπως διευκρίνισε ο κ. Μάρδας- με σαφήνεια σε τρία της άρθρα αναφέρεται σ' αυτό το ζήτημα και στην αντιμετώπισή του.

Αβραμόπουλος: Κρατάμε ανοιχτό τον διάλογο

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Κρατάμε ανοιχτό τον διάλογο», ανέφερε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να ανοίξουν άλλοι μεταναστευτικοί διάδρομοι, μέσω Αλβανίας ή Ιταλίας λόγω των περαιτέρω περιορισμών που επέβαλαν χώρες βόρεια της Ελλάδας, σημείωσε ότι προς το παρόν δε συμβαίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο υπάρχει προετοιμασία ακόμα και για αυτό το ενδεχόμενο.

«Το προσφυγικό πρόβλημα έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του. Το θέμα τέθηκε στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής και προσβλέπουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα στην επόμενη», κατέληξε ο Έλληνας επίτροπος.

Φερχόφστατ: Δίνουμε τα κλειδιά της Ευρώπης στην Τουρκία

«Εξάγουμε τα προβλήματά μας και δίνουμε τα κλειδιά της Ευρώπης στην Τουρκία» δήλωσε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την ευκαιρία της συζήτησης για τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό.

Αναλύοντας τη συμφωνία, ο κ. Φερχόφστατ τόνισε πως πρόκειται για μια προβληματική συμφωνία γιατί μιλάει για συλλογική απώθηση ατόμων, κάτι που απαγορεύεται από τη Σύμβαση της Γενεύης: Με βάση την ανταλλαγή «έναν προς έναν», (δηλαδή την επανεγκατάσταση ενός Σύρου από την Τουρκία προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ για κάθε μετανάστη που η Τουρκία θα δέχεται πίσω), η Ευρώπη μπλοκάρει την συλλογική είσοδο των Σύρων και άλλων ατόμων στην Ε.Ε., για τα οποία τελικά θα αποφασίζει η Τουρκία.

«Προφανώς οι Αφγανοί ή οι Κούρδοι, που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος, δεν θα γίνουν δεκτοί στο εν λόγω πρόγραμμα», σημείωσε.

Ένα δεύτερο δεδομένο που επεσήμανε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων και για το οποίο δεν έχει γίνει ιδιαίτερη συζήτηση, είναι ότι η Τουρκία δεν έχει επικυρώσει ορισμένα πρωτόκολλα της Σύμβασης της Γενεύης. «Τελικά δεν δίνει πολιτικό άσυλο στους Σύρους, δίνει μόνο σε πρόσφυγες που προέρχονται από χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης» ανέφερε.

Επίσης, η Τουρκία δεν παρέχει άσυλο σε θύματα εσωτερικών συρράξεων, όπως στην νοτιοανατολική Τουρκία. «Είναι επομένως προβληματικό να αναθέτουμε σε μια χώρα που δεν έχει δεχθεί πλήρως τα πρωτόκολλα της Γενεύης, να κάνει τη δουλειά στη θέση μας» δήλωσε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων. «Είναι πάρα πολύ προβληματική αυτή η συμφωνία» επανέλαβε, εκφράζοντας παράλληλα την αμφιβολία του ότι με τον τρόπο αυτό θα παταχθούν οι διακινητές, όπως υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι της συμφωνίας.

Λεπέν: Ο Ερντογάν επιβλήθηκε στην αδύναμη ΕΕ

«Είναι σκληρή η αλήθεια» δήλωσε από μέρους της η Μαρίν Λεπέν επικεφαλής της ακροδεξιάς ομάδας των «Εθνών και των Ελευθεριών». «Ο πρόεδρος Ερντογάν επιβλήθηκε στην αδύναμη ΕΕ που όπως την έχω ονομάσει, είναι η μεγάλη «μαλακή μέδουσα». Του δώσαμε 3 δισ. χωρίς αποτέλεσμα, τώρα ζητάει 6 δισ. ευρώ. Σας εξαπατά ο Ερντογάν και σας εκβιάζει απαιτώντας την κατάργηση των προξενικών θεωρήσεων. Ο Ερντογάν αγνοεί τα ηθικά σας μαθήματα γιατί με τις ανεύθυνες επιλογές σας τον έχετε κάνει υπερ- ισχυρό», είπε με ένταση η κ. Λεπέν, απευθυνόμενη στους συναδέλφους της.

Η κ. Λεπέν αναφέρθηκε στη συνέχεια, στην εφημερίδα Ζαμάν, στο βομβαρδισ.μό των Κούρδων απ’ την Τουρκία, παρ' ότι είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του Ισλαμικού κράτους, και ενώ η ίδια η Τουρκία συμμετέχει στο λαθρεμπόριο πετρελαίου με το ισλαμικό κράτος. «Αυτή τη χώρα θέλετε να εντάξετε στην Ευρώπη;» κατέληξε η Μ. Λεπέν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Μεταναστευτικό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σχεδόν 36.000 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Ένα χέρι για να κρατηθούν: μερικά λόγια από μια μετανάστρια για τις γυναίκες-πρόσφυγες

Αμετακίνητη η Αυστρία: Δεν θα παρεκκλίνουμε ούτε ένα χιλιοστό από τις θέσεις μας

SHARE: