“Να παραιτηθεί ο Χριστόφιας”

default image

Την παραίτηση του προέδρου Χριστόφια ζήτησε με γραπτή δήλωσή του ο πρώην υπουργός Άμυνας και τέως βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωκράτης Χάσικος

“Αν έστω και σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής της πατρίδας μας από τη μεγαλύτερη συμβατική έκρηξη που έγινε ποτέ, δεν έχει άλλη επιλογή από την παραίτησή του”, αναφέρει ο κ. Χάσικος.

Σύμφωνα με τον κ. Χάσικο η ευθύνη για την τραγωδία “ανήκει στον πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος χάριν των ιδεοληψιών του και της προσπάθειας τήρησης καλών σχέσεων με τους προέδρους της Συρίας και του Ιράν, δεν εισάκουσε τις προτροπές των ειδικών και των εμπειρογνωμόνων, ακόμα και ξένων κυβερνήσεων για απομάκρυνση του φορτίου του θανάτου από την Κύπρο”.

Η παραίτηση του προέδρου Χριστόφια “θα είναι η ύστατη και μεγαλύτερη προσφορά του προς την Κύπρο και το λαό της”, καταλήγει ο κ. Χάσικος.

Έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του δηλώνει ο ΥΠΕΞ

Έτοιμος να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που τυχόν του αναλογεί, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας, την ερχόμενη Δευτέρα, θα δοθούν με πλήρη διαφάνεια όλες οι απαντήσεις που αφορούν το Υπουργείο του, σε σχέση με την τραγωδία στη ναυτική βάση της Ε. Φ.

Σε γραπτή δήλωση ο κ. Κυπριανού τονίζει ότι ο κυπριακός λαός συγκλονίζεται ακόμα από το τραγικό συμβάν, προβληματίζεται και αναζητά τις ευθύνες που πρέπει να καταλογιστούν με πλήρη διαφάνεια και δικαιοσύνη.

Οι επιλεκτικές ωστόσο διαρροές, επισημαίνει, και οι αυθαίρετες ερμηνείες αποσπασματικών στοιχείων και η εξαγωγή αβάσιμων συμπερασμάτων, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Γι αυτό, όπως αναφέρει, σε αυτή τη φάση δεν θα προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση, ή ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω σύγχυση.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ακόμη ότι “έστω κι αν αισθάνεται ότι πίσω από δημοσιεύματα και δημόσιες αναφορές, υπάρχει συχνά η πρόθεση να στοχοποιηθεί, θεωρεί πολιτικά ορθό και θεσμικά επιβεβλημένο να συνεχίσει υπεύθυνα να συνεργάζεται με τις Αρχές που διερευνούν την υπόθεση”.

Ημέρα μνήμης η 11η Ιουλίου

Η Βουλή της Κύπρου ενέκρινε, ομόφωνα, νομοθεσία, η οποία καθιερώνει την 11η Ιουλίου ως ημέρα μνήμης και απόδοσης τιμής σε όσους θυσιάστηκαν, εξαιτίας της φονικής έκρηξης στη ναυτική βάση “Ευάγγελος Φλωράκης”.

Την πρόταση νόμου κατέθεσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, και στη συνέχεια υιοθετήθηκε εκ μέρους όλων των πολιτικών κομμάτων, μετά από εισήγηση της βουλευτή του ΔΗΚΟ Αθηνάς Κυριακίδου.

Παράλληλα, τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον ενεργειακό τομέα, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Προστασίας του Πολίτη, ζήτησε η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά την τρομακτική καταστροφή στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, στο Μαρί.

 Η Κύπρος αιτήθηκε την παραχώρηση γεννητριών, για την αντιμετώπιση του προβλήματος ηλεκτροδότησης μετά τις τεράστιες ζημιές, τις οποίες έχει υποστεί ο ηλεκτροπαραγωγός Σταθμός Βασιλικού.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε τη σύσταση ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, για αποτίμηση της έκτασης της καταστροφής, και συνεργασία με τις κυπριακές αρχές, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές και να επαναλειτουργήσει ο σταθμός.

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον ένας χρόνος θα χρειαστεί για να επαναλειτουργήσει πλήρως ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός στο Βασιλικό, δήλωσε ο πρόεδρος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) Χάρης Θράσου. Ο κ. Θράσου ανέφερε ότι άρχισε η κατεδάφιση των επικίνδυνων κτιρίων και με την ολοκλήρωσή της θα γίνει εκτίμηση των ζημιών από την έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς.

Επίσης, ανέφερε ότι πολύ μικρότερες είναι οι ζημιές στο σταθμό αφαλάτωσης της ΑΗΚ στην περιοχή Βασιλικού και πρόσθεσε ότι υπάρχει κάποια ελπίδα να μην σημειώθηκε βλάβη στην πέμπτη μονάδα παραγωγής του σταθμού.

Καμία ανησυχία για την ύπαρξη ραδιενέργειας

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για ύπαρξη ραδιενέργειας στην περιοχή της ναυτικής Βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» και στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού από την ισχυρή έκρηξη της περασμένης Δευτέρας.

Αυτό ανακοινώνει το Πανεπιστήμιο Κύπρου, έπειτα από μετρήσεις στις οποίες προέβησαν εμπειρογνώμονες του Εργαστηρίου Πυρηνικής Φυσικής σήμερα στην περιοχή της βάσης και του Βασιλικού.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, “το αποτέλεσμα των μετρήσεων κατέδειξε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για ύπαρξη ραδιενέργειας”.

Το Εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Κύπρου διευθύνεται από τον καθηγητή του Τμήματος Φυσικής, Χαράλαμπο Τσέρτο, ενώ τις μετρήσεις πραγματοποίησαν ο συνεργάτης του εργαστηρίου και λέκτορας Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Φρέντερικ Γιάννης Παρπόττας και ο τεχνικός του εργαστηρίου Χαράλαμπος Νικολάου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα