'Ναι μεν, αλλά' από τη Γαλλία όσον αφορά στην αναγνώριση της Παλαιστίνης

'Ναι μεν, αλλά' από τη Γαλλία όσον αφορά στην αναγνώριση της Παλαιστίνης

Αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο εξωτερικών της Γαλλίας και όπως φαίνεται, αλλαγή και στάσης απέναντι στο θέμα της αναγνώρισης της Παλαιστόνης από το Παρίσι. Γιατί επιφυλάχθηκε ο νέος ΥΠΕΞ;

H Γαλλία δεν θα αναγνωρίσει «αυτόματα» ένα Παλαιστινιακό Κράτος εάν η πρωτοβουλία της για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας με το Ισραήλ δεν καρποφορήσει, διαβεβαίωσε σήμερα από το Κάιρο ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Μαρκ Ερό.

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο προκάτοχός του Ερό, ο Λοράν Φαμπιούς, είχε προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια του Ισραήλ καθώς πρότεινε να οργανωθεί μια διεθνής διάσκεψη με στόχο την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας που έχει «παγώσει», υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση που οι προσπάθειές του δεν ευοδωθούν, η Γαλλία θα αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος.

Πρωτοβουλία Παρισιού για ειρήνη Ισραήλ-Παλαιστίνης

Απαντώντας σε έναν δημοσιογράφο που τον ρώτησε σχετικά με το ενδεχόμενο της αυτόματης αναγνώρισης του Παλαιστινιακού Κράτους στην περίπτωση αποτυχίας της πρωτοβουλίας της Γαλλίας, ο Ερό απάντησε:

«Ποτέ δεν θα γίνει κάτι αυτόματα. Η Γαλλία θα αναλάβει αυτήν την πρωτοβουλία, θα την παρουσιάσει στους εταίρους της κι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα, δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα».

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής και βασικό στόχο τη διεξαγωγή μιας διεθνούς συνόδου «έως το καλοκαίρι» όπως το ανακοίνωσε ήδη ο Φαμπιούς την 29η Ιανουαρίου.

Η Γαλλία ζητά επανέναρξη διαπραγματεύσεων

«Αυτό που ευχόμαστε κι είναι η δέσμευσή μας, η πρόθεσή μας, είναι η επανέναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας διαπραγματεύσεων» υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός κατά τη διάρκεια μια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλευρό του Αιγύπτιου ομολόγου του Σάμεχ Σούκρι.

Ο Σούκρι τόνισε από την πλευρά του ότι η χώρα του «εκτιμάει» και «υποστηρίζει» τη γαλλική πρωτοβουλία που πρέπει να προβάλει «τα νόμιμα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού».

«Ο στόχος μας είναι απλός, να κινητοποιήσουμε τη διεθνή κοινότητα γύρω από τη μοναδική δυνατή λύση, εκείνη των δύο κρατών» είπε ο Ερό.

«Δεν πρέπει να αποκλείουμε τίποτα, όμως δεν θέλω να ορίσω αυτό (την αναγνώριση) ως προαπαιτούμενο» σημείωσε σε δημοσιογράφους από το αεροσκάφος με το οποίο κατευθυνόταν στο Κάιρο. «Εάν όχι, θα εγκλωβίσουμε όλο τον κόσμο» πρόσθεσε αναφερόμενος στις επιφυλάξεις που έχουν διατυπώσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες για αυτό το ζήτημα, ανάμεσα τους και η Γερμανία.

Διεθνές συνέδριο για τη Μέση Ανατολή σχεδιάζει η Γαλλία

«Η Γαλλία θέλει να προωθήσει την πρωτοβουλία για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή με στόχο τη διεξαγωγή ενός διεθνούς συνεδρίου έως το καλοκαίρι (…) εάν οι συνθήκες έχουν εκπληρωθεί» δήλωσε ο Ερό, ο οποίος αναμένεται αργότερα να συναντηθεί στο Κάιρο με την επιτροπή του Αραβικού Συνδέσμου για να συζητήσουν την ειρηνευτική διαδικασία.

«Δεν βρισκόμαστε παρά στην αρχή της γαλλικής πρωτοβουλίας, θα εντείνουμε τις επαφές, ο δρόμος είναι δύσκολος, έχουμε πλήρη επίγνωση, όμως πρέπει να καταλάβουμε ότι τίποτα δεν θα ήταν χειρότερο από το να μείνουμε άπραγοι» κατέληξε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γαλλία, Παλαιστίνη
SHARE: