'Ναυάγιο' στη διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά

'Ναυάγιο' στη διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά

Η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας στο θέμα της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων και η άκαμπτη εμμονή της στη διατήρηση του παρεμβατικού δικαιώματος επέμβασης και των εγγυήσεων για τουλάχιστον 15 χρόνια μέχρι την επανεξέτασή τους ήταν από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν τις διαπραγματεύσεις στο αδιέξοδο

Λίγο μετά τις 03.00 τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Κύπρου) ολοκληρώθηκε χωρίς να αποδώσει καρπούς για την εξεύρεση σύγκλισης στο κυπριακό ζήτημα το μαραθώνιο δείπνο εργασίας, στο οποίο μετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά το 5ωρο δείπνο εργασίας, δεν υπήρξε μετακίνηση της τουρκικής πλευράς. Δεν υπήρξε αποτέλεσμα λόγω εμμονής των Τούρκων σε εγγυήσεις και στρατεύματα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε αφεθεί να διαφανεί ότι υπήρχαν ορισμένες συνθήκες ακόμα και για μια συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα εφόσον η Τουρκία έδινε δεσμεύσεις ότι θα δεχόταν να εγκαταλείψει τα παρεμβατικά της δικαιώματα και τις εγγυήσεις. Αυτό στην πράξη δεν αποδείχτηκε καθώς μετά από έντονες ώρες συζητήσεων ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και μετά από οδηγίες του Έλληνα πρωθυπουργού ζήτησε να έχει γραπτώς τις προτάσεις της Τουρκίας ως προς το μέλλον της Συνθήκης Εγγυήσεων και παρεμβατικών δικαιωμάτων.

Παρά την αντίθετη αίσθηση που είχε μέχρι τα ξημερώματα δημιουργηθεί, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, όταν ερωτήθηκε επίμονα από τον Ν. Κοτζιά, παραδέχτηκε ότι η Τουρκία δεν επρόκειτο να συναινέσει στην κατάργηση των παρεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων της χώρας του επί της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι και τα δύο θα διατηρούνταν για τουλάχιστον 15 χρόνια, όταν θα μπορούσε να γίνει μια αναθεώρησή τους, θέση που απορρίφθηκε άμεσα από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Συμφωνία δεν υπήρχε ούτε ως προς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τις εδαφικές αναπροσαρμογές αλλά και ως προς την απαίτηση της Τουρκίας, οι Τούρκοι πολίτες να έχουν στην Κύπρο ισότιμη μεταχείριση με τους Έλληνες που είναι πολίτες κράτους-μέλους της ΕΕ.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ανακοίνωσε και επίσημα το κλείσιμο της διάσκεψης χωρίς την επίτευξη συμφωνίας. «Η Διάσκεψη έκλεισε χωρίς αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ληφθούν άλλες πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση του προβλήματος» δήλωσε εμφανώς απογοητευμένος.

Υπήρχαν διαφορές σε αριθμό θεμάτων ανάμεσα στις αντιπροσωπείες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη για την Κύπρο, δήλωσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, κληθείς να κατονομάσει το κύριο εμπόδιο λόγω του οποίου η Διάσκεψη δεν κατέληξε σε κάποιο αποτέλεσμα. «Πιστεύω ότι υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων. Δεν θα ήθελα να απομονώσω ένα θέμα ιδιαίτερα» συνέχισε.

Όταν ρωτήθηκε κατά πόσο το κύριο εμπόδιο είναι η αναφορά σε "αναθεώρηση" (της παραμονής τουρκικών στρατευμάτων) που συνδέεται με το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Γκουτέρες απάντησε ότι υπάρχει ακόμα μια σημαντική διαφορά μεταξύ των αντιπροσωπειών σε ό,τι αφορά ένα συγκεκριμένο αριθμό θεμάτων και ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατό να καταλήξουν σε συμφωνία.

Κοτζιάς: Το σχέδιο λύσης παραμένει ζωντανό

Δεν ήταν δυνατό γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας σε όλη τη Μεγαλόνησο, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς.

Σε ανάρτηση του τα ξημερώματα της Παρασκευής στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο κ. Κοτζιάς προσθέτει ότι «το όνειρο και σχέδιο λύσης (του) Κυπριακού παραμένει ζωντανό».

Τσαβούσουγλου: 'Είδαμε πολιτικά παιχνίδια και διαρροή εγγράφων'

Από την πλευρά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι δεν είναι εφικτή η λύση με βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ. Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υποχώρησαν από τη θέση τους να μην υπάρξει στρατός και εγγυήσεις, κάτι που δεν είναι αποδεχτό από την τουρκική πλευρά. “Από την πρώτη μέρα μέχρι την τελευταία, κράτησαν αυτή τη στάση” είπε.

Πρόσθεσε ότι δεν είδαν "φως" προσέγγισης γι’ αυτό και δεν χρειάστηκε η παρουσία των πρωθυπουργών των εμπλεκόμενων χωρών. Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι θα αξιολογήσουν την κατάσταση και θα αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Παρόλο που είπε ότι δεν θέλει να κατηγορήσει καμία πλευρά αυτή την ώρα, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δυστυχώς είδαν πολιτικά παιχνίδια και διαρροή εγγράφων.

'Δεν είναι το τέλος του δρόμου'

Το αποψινό αποτέλεσμα δεν είναι σε καμία απολύτως περίπτωση μια θετική εξέλιξη αλλά δεν είναι και το τέλος του δρόμου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης μετά το πέρας του μαραθώνιου δείπνου 4 ωρών, που είχε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών οι οποίες συμμετείχαν στη Διάσκεψη της Κύπρου, στο ξενοδοχείο όπου έμεναν οι αντιπροσωπείες στο Κραν Μοντάνα.

«Η απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου και ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενισχύσει τις προσπάθειές του έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας», τόνισε.

Την Παρασκευή θα δώσει συνέντευξη Τύπου ο Μουσταφά Ακιντζί μετά το τέλος, χωρίς αποτέλεσμα, της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα.

Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ο κ. Ακιντζί θα αξιολογήσει το πρωί της Παρασκευής, την όλη κατάσταση με τη διαπραγματευτική του ομάδα, στη συνέχεια θα ενημερώσει τα τ/κ πολιτικά κόμματα που βρίσκονται εδώ και μετά θα προβεί σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους. Ωστόσο δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής συγκεκριμένη ώρα.

Νωρίτερα, οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ με τους εμπλεκόμενους, οδήγησε σε αναβολή της προγραμματισμένης βραδινής συνόδου της ολομέλειας της Διάσκεψης.

«Γνωρίζω τα όρια και τα περιθώρια μέσα στα οποία διαπραγματεύομαι» δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, λίγο πριν μεταβεί στο χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί το κρίσιμο δείπνο. Ο πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα μετά το τέλος των συναντήσεων και διαβουλεύσεων στο συνεδριακό κέντρο.

Ο κ. Αναστασιάδης είχε καταθέσει και γραπτώς την πρότασή του για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις στον Γ.Γ. του ΟΗΕ (γραπτώς υπέβαλε την πρόταση και της Ελλάδας ο Νίκος Κοτζιάς), την οποία σύμφωνα με πληροφορίες των κυπριακών ΜΜΕ απέσυρε μετά τις τοποθετήσεις Τσαβούσογλου.

O ελληνοκυπριακός Τύπος για την κατάρρευση της διάσκεψης

Οι ολοήμερες διεργασίες για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα αποτελούν το κύριο θέμα των σημερινών ελληνοκυπριακών εφημερίδων. Ωστόσο, μόνο η εφημερίδα «Πολίτης» έμεινε ανοιχτή μέχρι τις τρεις το πρωί και ανακοινώνει το αποτέλεσμα της διάσκεψης.

Ειδικότερα, οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των εφημερίδων είναι:

- « Πολίτης»: «Έληξε με ναυάγιο το Κραν Μοντάνα. Συμφωνούσαν μόνο σε μείωση στρατού με συμφωνημένο αριθμό. Η τουρκική πλευρά ήθελε εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα για 15 χρόνια».

- « Αλήθεια»: «Κυπριακό ώρα μηδέν. Το δείπνο συνεχιζόταν και μετά τις 2 το πρωί».

- « Ο Φιλελεύθερος»: «Θρίλερ για στρατό και εγγυήσεις. Παρά τη χειρονομία Αναστασιάδη, ο Τσαβούσογλου δεν ανταπέδωσε».

- « Χαραυγή»: «Μακρά νύχτα με σκληρή διαπραγμάτευση. Ο Γκουντέρες κινήθηκε στο πλαίσιο που χάραξε ο ίδιος».

Η αγγλόφωνη « Cyprus Mail» αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο της στις εντατικές διαπραγματεύσεις που έγιναν στο Κραν Μοντάνα. Η εβδομαδίαια « Cyprus Weekly» αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο της στις ολονύκτιες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Κουμουτσάκος: "Η Διεθνής κοινότητα γνωρίζει πού βρίσκονται οι ευθύνες"

O Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Δυστυχώς, η αδιαλλαξία της Άγκυρας στα θέματα της ασφάλειας και της παραμονής κατοχικών στρατευμάτων, καθώς και η επιμονή της στη διατήρηση παράλογων επεμβατικών δικαιωμάτων στην Κύπρο, υπέσκαψαν μια πολύ σοβαρή προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Η Διεθνής Κοινότητα γνωρίζει καλά που βρίσκονται οι ευθύνες.

Από εδώ και πέρα θα πρέπει να συμβάλει ενεργά ώστε:

Πρώτον: Να μην εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και του τερματισμού της σαραντατριάχρονης παράνομης κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού.

Δεύτερον: Να αποτραπεί κάθε απόπειρα αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα προκαλούσε ένταση και ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

‪Η υποστήριξή μας στις ενέργειες του Προέδρου Αναστασιάδη είναι στέρεη και διαρκής".

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Φιλελεύθερος, φωτό: AP Photo/Craig Ruttle)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος, Κυπριακό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κοτζιάς: Έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση

Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη και Ακιντζί με τον Μάικ Πενς

Κυπριακό: Λύση χωρίς εγγυήσεις και στρατεύματα ζήτησε ο Τσίπρας από τον Γιλντιρίμ

Κυπριακό: Παρασκήνιο με πιέσεις στο Κρανς Μοντάνα

SHARE: