Νέα διάσκεψη για την Κύπρο σε επίπεδο τεχνοκρατών

Νέα διάσκεψη για την Κύπρο σε επίπεδο τεχνοκρατών

Έληξαν οι εργασίες της Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη. Θα συνεχισθούν σε επίπεδο τεχνοκρατών στις 18 Ιανουαρίου, για θέματα ασφάλειας και πάλι. "Ιστορική και αναγκαία", τη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης

Λίγο πριν τις 00:00 με βήματα προόδου αλλά και ανοιχτά τα κρίσιμα ζητήματα των εγγυήσεων ολοκληρώθηκε το δεύτερο μέρος της σημερινής πρώτης ημέρας της Διάσκεψης για την Κύπρο. “Η Διάσκεψη για την Κύπρο θα συνεχιστεί στις 18/1 σε επίπεδο τεχνοκρατών”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε νωρίτερα το NEWS 247.

“Tην ελληνική πλευρά θα εκπροσωπεί ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης”, ανέφερε.

“Επόμενο βήμα,  η συνέχιση της σημερινής Διάσκεψης. Σε πολιτικό επίπεδο, η εκπροσώπηση θα είναι ίδια. Δεν θα αλλάξει κάτι στη σύνθεση. Δεν έχει τεθεί οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα”, τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, ενώ αναμένεται η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο, από τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε ιστορική και αναγκαία τη Διάσκεψη. “Αν μπορούσαμε ωστόσο, να είχαμε κατάληξη, θα ήταν ακόμα καλύτερα”, σχολίασε, προσθέτοντας πως δε υπάρχει καμία προγραμματισμένη συνάντηση για αύριο. “Ενδεχομένως με την κα Μογκερίνι κι ανάλογα με το πρόγραμμα”, είπε.

Δείτε πως κάλυψε λεπτό προς λεπτό το NEWS 247 τις εργασίες της Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη

Παράλληλα, σημείωσε πως η πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη ήταν αυτή που επικράτησε των συζητήσεων. “Ο Πρόεδρος έθεσε και τη βάση συζήτησης”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι τους τεχνοκράτες που θα εκπροσωπούν την ΕΕ θα τους επιλέξει ο κ.Γιούνκερ, ο οποίος στη Διάσκεψη εκπροσωπούσε και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Τουσκ.

Πρόταση Κοτζιά για αποχώρηση του τουρκικού στρατού υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ

Την ανάγκη αποχώρησης του τουρκικού στρατού κατοχής με συνεχή ροή, μία μεγάλη αποχώρηση την πρώτη εβδομάδα και συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία, τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την ενημέρωση των Ελλήνων δημοσιογράφων λίγο πριν ξεκινήσει το δεύτερο μέρος της Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη.

Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι πρότεινε να μπει αυτό το σχέδιο «υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ, να υπάρξει μια ειδική ομάδα που να καταγράψει με ακρίβεια το μέγεθος του τουρκικού στρατού, αλλά και της ΕΛΔΥΚ- δεν έχουμε καμία αντίρρηση-, τον οπλισμό που έχει και τον τύπο του οπλισμού και να μπορεί αυτή η ομάδα κατόπιν – ο ΟΑΣΕ και ο ΟΗΕ έχουν μεγάλες εμπειρίες – να καταγράφει τη ροή αποχώρησης αυτών των ομάδων».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα