Το Λόκερμπι διχάζει ακόμη

default image

Η επέτειος από την απελευθέρωση ενός από τους βομβιστές του Λόκερμπι και της επιστροφής του στη Λιβύη έγινε σημείο τριβής με τη Βρετανία, που θεώρησε πρόκληση τους εορτασμούς

Η βρετανική κυβέρνηση προειδοποίησε τη Λιβύη να μην οργανώσει κάποια επίσημη εκδήλωση για την πρώτη επέτειο της αποφυλάκισης του Αμπντέλ Μπασέτ αλ-Μεγκράχι, ο οποίος είχε καταδικαστεί για την υπόθεση Λόκερμπι.

“Κάθε εκδήλωση για την αποφυλάκιση του Μεγκράχι θα είναι κακόγουστη και προσβλητική για τις οικογένειες των θυμάτων. Εχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας στη λιβυκή κυβέρνηση”, δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο αλ-Μεγκράχι είναι ο μοναδικός που καταδικάστηκε για τη βομβιστική επίθεση στο αεροσκάφος της Pan Am πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας, το Δεκέμβριο του 1988 κατά την οποία σκοτώθηκαν 270 άνθρωποι. Οι περισσότεροι από τα θύματα ήσαν αμερικανικοί πολίτες.

Ο αλ-Μεγκράχι έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ευθύνη. Μετά την καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη από ειδικό δικαστήριο το 2001, αποφυλακίσθηκε στις 20 Αυγούστου του 2009 με απόφαση της κυβέρνησης της Σκωτίας επειδή πάσχει από καρκίνο του προστάτη και έχει λίγους μήνες ζωής.

Κατά την επιστροφή του στην Τρίπολη τού επιφυλάχθηκε επίσημη υποδοχή γεγονός που προκάλεσε ένταση στις σχέσεις Λονδίνου και Ουάσινγκτον η οποία καταδίκασε την αποφυλάκιση και υποστήριξε ότι συνδέεται με τα εμπορικά συμβόλαια με τη Λιβύη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα