Νέα 'μάχη' για Τραμπ και Κλίντον σε πέντε πολιτείες

Νέα 'μάχη' για Τραμπ και Κλίντον σε πέντε πολιτείες

Αποφασισμένοι να επικρατήσουν και το Σάββατο εμφανίζονται οι Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον. Την ίδια ώρα κλιμακώνεται η ανησυχία στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Χίλαρι Κλίντον επιδιώκουν να διατηρήσουν άμεσα στους προκριματικούς κύκλους του Σαββάτου, τα προεκλογικά πλεονεκτήματα τακτικής που εξασφάλισαν στον προκριματικό γύρο της “Σούπερ Τρίτης.”

Ωστόσο, ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων προσπαθεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις σκληρές φραστικές επιθέσεις που δέχεται τις τελευταίες ημέρες, από εκπροσώπους των κέντρων εξουσίας, αλλά και της σκληρής βάσης του κόμματος.

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος από τη Νέα Υόρκη, προηγείται σημαντικά σε αριθμό εκλεκτόρων έναντι των συνυποψηφίων του, ενώ προσπαθεί να κερδίσει στους προκριματικούς των Ρεπουμπλικάνων στο Κάνσας, στο Κεντάκι, στη Λουιζιάνα, αλλά και στο Μέιν. Οι τέσσερις πολιτείες μπορούν να εξασφαλίσουν αριθμό 155 εκλεκτόρων, ενώ στην προκριματική διαδικασία θα συμμετέχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Από τη σαββατιάτικη διαδικασία εξαιρούνται τα μη εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος, τα οποία έχουν “βοηθήσει” στην ανοδική πορεία του Τραμπ, ενώ η εξαίρεσή τους, συντηρεί το κλίμα γενικότερης καχυποψίας που εδραιώνεται γύρω από την υποψηφιότητα Τραμπ, στον πυρήνα λήψης αποφάσεων των Ρεπουμπλικάνων.

Μετά την επικράτησή του, σε επτά από τις έντεκα πολιτείες κατά την ψηφοφορία της “Σούπερ Τρίτης,” ο Τραμπ δέχτηκε σφοδρές φραστικές επιθέσεις από τους συνυποψηφίους του, καθώς τα κέντρα λήψης αποφάσεων των Ρεπουμπλικάνων στην Ουάσιγκτον, ανησυχούν για το ενδεχόμενο η τελική επικράτησή του για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος, να οδηγήσει σε δεύτερη σημαντική ήττα στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκονται οι εξαγγελίες του Τραμπ για την απέλαση 11 εκατ. παράνομων μεταναστών από τις ΗΠΑ, αλλά και για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα, σε όλους τους μουσουλμάνους.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ, προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων το 2012 χαρακτήρισε ως “απάτη” την υποψηφιότητα του Τραμπ, ενώ ο προεδρικός υποψήφιος του κόμματος το 2008, Τζον Μακέιν, γερουσιαστής σήμερα στην Αριζόνα, προειδοποίησε για τους κινδύνους που εμπεριέχουν οι θέσεις που εκφράζει ο Τραμπ, για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι επικριτές του Τραμπ εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, έχουν περίπου δύο εβδομάδες στη διάθεσή τους, προκειμένου ν' ανακόψουν την πορεία του προς την τελική διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος. Ο Τραμπ έχει μέχρι στιγμής, κερδίσει 319 από τους 1237 εκλέκτορες που απαιτούνται για να εξασφαλίσει το προεδρικό χρίσμα στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο. Στη δεύτερη θέση σε αριθμό εκλεκτόρων βρίσκεται ο Τεντ Κρουζ, γερουσιαστής από το Τέξας, με 226 εκλέκτορες.

Στις 15 Μαρτίου, θα διεξαχθούν οι προκριματικοί εκλογικοί κύκλοι στη Φλόριντα, στο Ιλινόις, στο Οχάιο, στο Μιζούρι, αλλά και στη Βόρεια Καρολίνα. Οι πολιτείες αυτές, χαρακτηρίζονται ως “πλούσιες” σε αριθμό εκλεκτόρων. Μεταξύ αυτών, η Φλόριντα και το Οχάιο, θεωρούνται ιδιαιτέρως σημαντικές για την τελική εξασφάλιση του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων. Στην περίπτωση του Τραμπ, αν κερδίσει τις δύο αυτές πολιτείες, τότε, θεωρείται αδύνατο ότι θ' ανακοπεί η πορεία του προς την τελική επικράτηση του. Οι πέντε πολιτείες εκλέγουν συνολικά 358 εκλέκτορες. Μεταξύ αυτών, η Φλόριντα εκλέγει 99 και το Οχάιο, 66.

Στην πλευρά των Δημοκρατικών, η πρώην υπουργός των Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον επιδιώκει να επικρατήσει έναντι του Μπέρνι Σάντερς, σοσιαλδημοκράτη Γερουσιαστή από το Βερμόντ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Κλίντον προηγείται με άνεση στη Λουιζιάνα, με χαρακτηριστικό στοιχείο εκλογικής υπεροχής τους Αφροαμερικανούς, που την βοήθησαν να επικρατήσει στις ψηφοφορίες της “Σούπερ Τρίτης,”.

Το Σάββατο ψηφίζουν οι Δημοκρατικοί και στη Νεμπράσκα. Η εκλογική σύνθεση του πληθυσμού στο Κάνσας και στη Νεμπράσκα εκτιμάται ότι θα ευνοήσει τον Σάντερς. Οι τρεις πολιτείες δίνουν 109 εκλέκτορες για τους Δημοκρατικούς. Η Κλίντον κατόρθωσε να προηγηθεί με μεγάλο αριθμό εκλεκτόρων έναντι του Σάντερς, ο οποίος εκτιμάται ότι θα δυσκολευτεί να καλύψει τη διαφορά.

Οι πολιτείες στους προκριματικούς κύκλους του Δημοκρατικού Κόμματος, εκλέγουν τους εκλέκτορες αναλογικά, που σημαίνει ότι η Κλίντον θα εξακολουθήσει να κερδίζει εκλέκτορες, ακόμη και σε πολιτείες που χάνει σε απόλυτους αριθμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σφοδρή επίθεση κατά Ντόναλντ Τραμπ από τους Ρόμνεϊ και Μακέιν

Προκλητικός Τραμπ: Μίλησε για το μέγεθος του πέους του στο ντιμπέιτ

SHARE: