Ραντεβού Μέρκελ-Σαρκοζί με το βλέμμα στη Σύνοδο

default image

Με πλούσια ατζέντα συναντώνται τη Δευτέρα στο Βερολίνο, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί. Η πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου που ενόχλησε τη Γερμανία

Κρίσιμη συνάντηση στο Βερολίνο θα έχουν τη Δευτέρα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγνκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 30ης Ιανουαρίου, η προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ισχυρότερης οικονομικής ένωσης, αλλά και το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Οι δύο ηγέτες θα επιχειρήσουν να εξειδικεύσουν τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου σχετικά με το σχεδιαζόμενο “δημοσιονομικό συμβόλαιο”, την ενίσχυση του συντονισμού σε θέματα οικονομικής πολιτικής και την ανάπτυξη των εργαλείων σταθεροποίησης.

Οι αποφάσεις αυτές, λόγω της διαφωνίας της Βρετανίας, θα λάβουν τη μορφή διεθνούς συμφωνίας, η οποία προσδοκάται να υπογραφεί το αργότερο ως τον Μάρτιο.

Σύμφωνα ωστόσο με τη δήλωση των Αρχηγών κρατών της Ζώνης Ευρώ της 9ης Δεκεμβρίου, στόχος παραμένει η ενσωμάτωση των διατάξεων της συμφωνίας στις Συνθήκες της Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά την επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, Γαλλία και Γερμανία ενδέχεται να παρουσιάσουν κοινή πρόταση στη συνάντηση του Eurogroup, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιανουαρίου ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Μέχρι στιγμής ο Νικολά Σαρκοζί έχει εκφράσει την πρόθεση να επιβάλει τον φόρο ακόμη και μόνο στη χώρα του, ενώ η Γερμανία επιμένει ότι θα πρέπει να προωθηθεί σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Την Τετάρτη αναμένεται στο Βερολίνο και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, ο οποίος στις 18 Ιανουαρίου θα μεταβεί στο Λονδίνο, ενώ στις 20 Ιανουαρίου οι ηγέτες της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας θα συναντηθούν στην Ρώμη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα